محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی:
تحقق مهار تورم و رشد تولید بسیار دشوار است/صندوق تثبیت ارزی نیز برای اثبات بازار ارز در کشور راهاندازی میشود
رییس کل بانک مرکزی گفت: تحقق مهار تورم و رشد تولید در حوزه اقتصاد امر بسیار دشواری است؛ لذا سیاستگذاریها باید به گونهای باشد که در عین مهار تورم، منابع لازم را برای رشد اقتصادی و تولید فراهم کند.
محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی در نشست ماهانه خود با جمعی از اقتصاددانان با اشاره به نامگذاری سال جدید تحت عنوان «مهار تورم و رشد تولید» سخنرانی کرد.
به گزارش مهر، بخشهای مهم اظهارات او را در ادامه میخوانید:
- صندوق تثبیت ارزی نیز برای اثبات بازار ارز در کشور راه اندازی می شود.
- تحقق مهار تورم و رشد تولید در حوزه اقتصاد امر بسیار دشواری است؛ لذا سیاستگذاریها باید به گونهای باشد که در عین مهار تورم، منابع لازم را برای رشد اقتصادی و تولید فراهم کند. برهمین اساس از ابتدای سال جاری در بانک مرکزی بستهای را برای تحقق این امر طراحی کردیم و در این بسته تمرکز اصلی ما بر سیاستهای پولی، مالی، ارزی و تجاری است.
- اگر به دنبال کاهش نرخ تورم و هدایت این نرخ به کانالهای زیر ۴۰ درصد هستیم یکی از مهمترین متغیرها در این باره نرخ ارز است. البته نرخ ارز بسیار متأثر از انتظارات، دیپلماسی اقتصادی و منابع ارزی ما در خارج از کشور است. بنابراین باید مجموعهای از سیاستها را محقق کنیم که بخشی از آن در دولت و حاکمیت است. تا اینگونه بتوانیم انتظارات تورمی و همزمان نرخ تورم را کاهش دهیم. البته باید یادآوری کنم که تحقق کاهش نرخ تورم امر دشواری است، چراکه چهار سال است تورم بالای ۴۰ درصد را تجربه کردهایم.
- بسته سیاستی مذکور، بستهای کامل در حوزههای مختلف است و تقریباً در آن برای تمام دستگاهها وظایفی تعیین شده است. به عنوان مثال برای وزارت امور خارجه نیز وظیفهای را در نظر گرفتیم چراکه معتقدیم نقش آنها در حوزه ارز اهمیت دارد.
- در حوزه سیاستهای ارزی همچنان تمرکز بر روی مرکز مبادله ارز و طلاست. به دنبال آن هستیم که از ابزارهای متفاوتی برای آرامش بازار ارز استفاده کنیم و لذا برای اینکه بتوانیم نیازهای ارزی کشور را تأمین کنیم از ابتدای سال کمیتهای را تشکیل دادیم و برآورد دقیقی از منابع و مصارف ارزی انجام دادهایم و براساس آن اصرار داریم که ثبت سفارشها و تخصیص ارز در بانک مرکزی انجام گیرد.
- تنها با نرخ نمیتوان ارز را کنترل کرد، بلکه باید از لحاظ سیاستهای مقداری، مقررات گذاری، و کنترل بازارهای مختلف به این موضوع ورود و فعالان مختلف در بازار ارز را رصد کرد.
- باید بتوانیم در مرکز مبادله از ابزارهای مختلف بازار از جمله سلف، سوآپ استفاده کنیم. البته در این بین به زودی صندوق تثبیت ارزی نیز راه اندازی میشود که در حال نگارش آئین نامه آن هستیم تا در مواقع بحران به این واسطه منابع لازم را در اختیار داشته باشیم و از روشهای مختلف برای ثبات بازار ارز در کشور استفاده شود.
- طرحی درخصوص ریال آف شور برای بازارهای افغانستان و عراق در دست بررسی است.
- فعالان بازار ارز باید تابع مقررات ارزی کشور باشند. در بازار ارز فعالانی اعم از صادرکنندگان، واردکنندگان، شرکتهای مختلف و صرافان حضور دارند که همگی باید تابع مقررات ارزی کشور باشند. چراکه اگر مقررات را اعمال نکنیم و بر آن نظارت لازم را نداشته باشیم، نمیتوانیم بازار را کنترل کنیم. به همین دلیل فعالیتهای گستردهای را در این باره به کار گرفتیم تا بتوانیم نهادهای مختلف را تنظیم و مقررات مختلفی را حاکم کرده و بر روی آن نظارت کافی داشته باشیم. تا این گونه تمرکز کافی بر روی کل منابع ارزی کشور را به دست آوریم. از این منظر بخش زیادی از کنترل بازار ارز به مدیریت آن مرتبط است، بنابراین در سمت عرضه این موارد را در حال پیگیری هستیم و خوشبختانه دولت نیز همکاری لازم را دارد. برهمین اساس چه درباره مدیریت ارزهای داخل و چه درباره ارزهای خارج کشور نظام مدیریتی ما پیشرفت بسیار خوبی داشته است.
- در حوزه مصارف ارزی اینکه در شرایط کنونی تحریم یک نرخ ارز داشته باشیم دشوار است اما از نظرات کارشناسی و پیشنهادهایی در این باره استقبال میکنیم.
- ارز ۲۸۵۰۰ تومانی از محل فروش نفت است و از محل ارز صادرکنندگان نیست و کاملاً با ارز ۴۲۰۰ تومانی متفاوت است. هنگامی که ارز ۴۲۰۰ تومانی را قطع کردیم، ارز کالاهای اساسی با ۴,۲۰۰ تومان تأمین میشد و در همان زمان شوکهای غذایی ناشی از حذف ارز ترجیحی (۴۲۰۰ تومانی) که همزمان با جنگ اوکراین و افزایش قیمت جهانی مواد غذایی نیز بود منجر به افزایش قیمت مواد غذایی در کشورمان شد. به همین دلیل ما این بار بر روی ارز نفتی ۲۸۵۰۰ توقف کردیم.
- بارها هم تأکید کرده ام ارز ۲۸۵۰۰ تومانی با ۴۲۰۰ تومانی متفاوت است. به بیان بهتر ارزی به اسم ۴۲۰۰ نبود بلکه در آن زمان دولت ارز را ۱۵,۰۰۰ تومان می خرید و به بانک مرکزی میگفت که ارز ۴۲۰۰ تومانی بدهد و مابه التفاوت آن منجر به افزایش پایه پولی میشد. اما ما ۲۸۲۰۰ می خریم و ۲۸۵۰۰ به فروش میرسانیم. پس پایه پولی رشد نمیکند. در هر صورت اگر بتواینم ارز را در محدودهای باثبات نگاه داریم، آنگاه میتوانیم به بهبود انتظارات در جامعه امید داشته باشیم.
- مسأله اساسی نظام بانکی را ناترازی است. این مسأله مرتبط با ناترازی دولت و بانکهاست. به این معناکه دولت ناترازی و هزینههایی خود را به بانکها منتقل میکند. درست به مانند آنچه درخصوص بانکهای دولتی از سمت دولت و انتقال هزینههایش به آنها رخ میدهد.
- البته برخی بانکهای ما سالهاست ناتراز هستند و البته ادامه فعالیت برای بانکها ممکن نیست. لذا در سال جاری و در حوزه سیاست پولی ابتدا تمرکزمان را بر روی رفع ناترازی بانکها قرار دادیم. چراکه معتقدیم اگر بانکی نتواند ناترازی خود را در قالب برنامه اصلاحی بانک مرکزی برطرف کند مرحله بعدی آن (گزیر تعیین تکلیف) (Resolution) است.
- در حال حاضر حدود ۲۸۰ همت ناشی از تمرکز حسابهای شرکتهای دولتی در بانک مرکزی تجمیع شده که این امر موجب کاهش گردش پول در بانکها شده و ناترازی آنها را افزایش داده است. البته برای ناترازی ها در شبکه بانکی دلایل مختلفی وجود دارد که هر یک از این موارد را در قالب جلسات مدون به صورت جداگانه و مشخص پیگیری میکنیم.
- در حوزه رشد تولید نیز علاقمند به استفاده از نظرات و پیشنهادات کارشناسی هستیم و معتقدیم تأمین مالی و سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی برای طرحهای ملی ضروری است.
دیدگاه تان را بنویسید