بیتالله ستاریان کارشناس مسکن:
مشکلات مسکن 50 ساله است و یک ساله حل نمیشود
به عقیده یک کارشناس مسکن گسترش پدیده خانههای اشتراکی نتیجه پابرجایی مشکلات۵۰ ساله در حوزه مسکن است.
با وجود اینکه مسکن اشتراکی یک مساله آشنا و با سابقهای دیرینه است اما در شرایط کنونی که زیست اجتماعی جامعه تغییر پیدا کرده، افزایش اینگونه سکونتها میتواند آسیبهایی زیادی به دنبال داشته باشد.
به گزارش بولتن نیوز، مهمترین بخشهای گفتگوی بیتالله ستاریان کارشناس مسکن را در ادامه میخوانید:
- قیمت مسکن روز به روز در حال افزایش است و نتیجه این اتفاق مهاجرت معکوس منفی است که بر سرخوردگی و از بین رفتن توان و قدرت زندگی در یک منطقه دلالت دارد. مسکن بزرگترین پارامتر و مساله یک خانوار است و بیش از ۴۵ تا ۵۰ درصد محتوای سبد خانوار را به خود اختصاص میدهد. وقتی خانوادهای ناتوان در تهیه این ضرورت مهم باشد به چادرنشینی، خانههای اشتراکی و غیره رو میآورد.
- تعداد خانوارها نسبت به واحدهای مسکونی بیشتر شده است و سالانه بیش از ۷۰۰ هزار ثبت ازدواج داریم. مسکن اشتراکی پیش از اینها هم وجود داشته است. خانههایی همچون کاروانسرا با چند اتاق، آشپزخانه و سرویس بهداشتی مشترک که خانوادهها در آن زندگی میکردند اما امروزه این وضع در شکل جدیدش در حال گسترش است و باعث کاهش کیفیت زندگیها شده است.
- ما هر سیاستگذاری در هر حوزه مسکن داشته باشیم بعد از ۱۵ تا ۲۰ سال نتیجهاش را خواهیم دید، ما فرصتهای حوزه مسکن را از دست دادهایم و امروزه با بحران بسیار بزرگی در این باره مواجهه شدهایم. اگر از امسال سالی یک میلیون مسکن از آسمان بیاید و در ایران قرار بگیرد ما ۶ سال دیگر نتیجهاش را خواهیم دید.
- امروز به مستاجرها پول پیشتر بدهید، کم کم صاحب خانهها اجاره را بیشتر میکنند به طوری که سال بعد باید چند برابر این را بدهید. این حجم فراتر از یک ابرپروژه است و باید به این اندیشید که در این دو سال چقدر پروسه مربوطه پیشرفت داشته و با این روشها و این برنامهها چه میزانی از این هدفگذاری را میتوان محقق کرد؟
- مشکل ما در حوزه مسکن به چند سال پیش از انقلاب بازمیگردد. بعد از انقلاب به علت دگرگونیهای به وجود آمده این مشکلات ابعادی تازه یافته است. ۵۰ سال است که با این مساله دست و پنجه نرم میکنیم. مسکن مهر، مسکن استیجاری و غیره برای جامعه ما نیست برای جوامعی است که مشکل مسکن در آن حل شده و فقط دهکهای خیلی پایین که تعداد بسیار کمی هستند، در تهیه مسکن ناتوانند و در این شرایط دولت دست به کار میشود و با امکانات سختتری، مسکن را در اختیار آنها قرار میدهد و آنها را مسکن استیجاری، مسکن اجتماعی، مسکن مهر و غیره مینامد.
- تولید مسکن برعهده بخش خصوصی و نیازمند جذب سرمایهگذار است. در اینجا مشکل در روابط و ابزارهای مالی است که بتوانند این اعتبارها را از یکدیگر جذب کنند و در فرایند تولید قرار دهند. مسکن مهر بازار را آشفته کرد و باعث رکود بازار شد.
- ما نمیتوانیم جلو معامله دو نفر را بگیریم و هزاران راه برای دور زدن وجود دارد از جمله ثبت رسمی نکردن اسناد رد و بدل شده و غیره. مگر میشود یک جنس که قیمت آن بالا رفته و با کمبود در جامعه روبهرو هستیم بخواهیم که مالکان آنها را مفت اجاره دهند یا اینکه خانهای که سه میلیارد یا ده میلیارد قیمت دارد به بهایی کم اجاره داده شود.
دیدگاه تان را بنویسید