کد خبر: 677238
|
۱۴۰۳/۰۷/۱۲ ۱۳:۴۵:۵۳
| |

افزایش ارزش واحد پول افغا‌نستان در برابر دلار

از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، ارزش واحد پول افغا‌نستان در برابر دلار آمریکا رو به افزایش بوده و یک سیر نسبی تصاعدی را طی کرده است.

افزایش ارزش واحد پول افغا‌نستان در برابر دلار
کد خبر: 677238
|
۱۴۰۳/۰۷/۱۲ ۱۳:۴۵:۵۳

 

از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، ارزش واحد پول افغا‌نستان در برابر دلار آمریکا رو به افزایش بوده و یک سیر نسبی تصاعدی را طی کرده است.

به گزارش شفقنا، به تازگی دفتر معاونت اقتصادی رییس‌الوزرای طالبان اعلام کرده است که در یک سال اخیر ارزش افغانی در برابر دلار۱۴.۵۰ درصد افزایش یافته است.

بر اساس آماری که دفتر معاونت اقتصادی رییس‌الوزرای طالبان منتشر کرده، در ۳۰ شهریور سال ۱۴۰۲ خورشیدی نرخ دلار آمریکایی ۷۸.۸۶ افغانی بوده است اما در ۳۰ شهریور امسال ۶۸.۸۸ افغانی.

حدود دو هفته پیش نرخ یک دلار آمریکایی در بازارهای ارز افغانستان بیش از ۷۰ افغانی بود، اما در روزهای اخیر رو به کاهش بوده و امروز به ۶۸.۵۰ افغانی خرید و فروش می‌شود.

اما چه عواملی باعث شده است که ارزش افغانی در برابر دالار آمریکا افزایش یابد؟ آیا افزایش نرخ افغانی و کاهش نرخ دلار تأثیری بر وضعیت زندگی مردم افغانستان داشته است؟

عوامل افزایش ارزش افغانی در برابر دلار

افزایش ارزش افغانی در برابر دلار آمریکا، بستگی به عوامل گوناگون و چند وجهی دارد که معمولاً از دید همگان پنهان است.

معاونت اقتصادی رییس‌الوزرای طالبان گفته است که تطبیق سیاست‌های پولی معقول از سوی بانک مرکزی این گروه، جلوگیری از قاچاق اسعار به خارج از افغانستان، کاهش مصارف غیرضروری در سطح دولت، رشد صادرات، ایجاد شفافیت، آغاز پروژه‌های ملی و منطقه‌ای در افغانستان و توسعه تجارت با کشورهای جهان، از عوامل اصلی ثبات و افزایش ارزش افغانی در برابر دالر است.

اما کارشناسان اقتصادی به این باور هستند که بسیاری از عوامل دیگر وجود دارد که نقش بیشتری در افزایش نرخ افغانی در برابر دلار آمریکا دارد.

محمد امیر نوری، از کارشناسان اقتصادی به این باور است که کمک‌های بین‌المللی به افغانستان یکی از عوامل اصلی افزایش نرخ افغانی در برابر دلار است.

از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان جامعه جهانی در هفته ۴۰ تا ۸۰ میلیون دلار به افغانستان فرستاده است که باعث شده است بانک مرکزی افغانستان که تحت کنترل طالبان است، دچار کمبود ذخایر ارزی نشود و در نتیجه ارزش افغانی افزایش یابد.

طالبان با استفاده از این کمک‌ها، به صورت مداوم دلار به بازار تزریق می‌کنند که باعث می‌شود بازار دچار کمبود دلار نشود و ارزش آن در برابر افغانی افزایش پیدا نکند.

آذرخش حافظی، رییس پیشین اتاق تجارت افغانستان نیز گفته است که تزریق دلار به بازار ارز افغانستان باعث افزایش نرخ افغانی شده است.

علاوه بر این، کارشناسان وارد کردن ارز خارجی از سوی مهاجران برگشت کننده، ارسال پول از سوی مهاجران افغانستانی در سراسر جهان به خانواده‌های شان در داخل این کشور و افزایش ساحه‌ی مصرف افغانی پس از تسلط طالبان را از عوامل دیگر رشد ارزش افغانی می‌دانند.

آیا رشد ارزش افغانی بر زندگی مردم تأثیر داشته؟

با وجود این‌که ارزش افغانی در برابر دلار افزایش نسبتاً چشم‌گیر داشته است، اما بر زندگی مردم این کشور تأثیر چندانی نداشته است و باعث پر شدن یا رنگین‌تر شدن سفره‌های آنان نشده است.

با افزایش نرخ افغانی در برابر دلار، نرخ بعضی از اقلام از جمله آرد و روغن در بازارهای این کشور به نرخ قبل از تسلط طالبان بر افغانستان، بازگشت و کاهش یافت، اما بعضی دیگر از اقلام موارد خوراکی و غیرخوراکی همچنان با قیمت بالا به فروش می‌رسد و هیچگاه قیمت آن کاهش نیافته است.

از سوی دیگر، به دلیل گسترش فقر و بیکاری، توان خرید مردم نیز به شدت کاهش یافته است و به این دلیل نیز افزایش نرخ افغانی تأثیری بر زندگی آنان نداشته است.

بر اساس آمار سازمان ملل متحد، دو سوم مردم افغانستان نیازمند کمک‌های بشردوستانه هستند و ۱۲ میلیون نفر در این کشور نمی‌دانند که وعده غذایی بعدی‌شان چگونه تامین می‌شود.

این آمار نشان می‌دهد که ثبات نرخ واحد پول افغا‌نستان نتوانسته است بحران عمیق اقتصادی در این کشور را حل بکند و باعث شود که وضعیت معیشت خانواده‌ها بهبود یابد.

پس از تسلط دوباره طالبان هرچند ارزش افغانی در برابر دلار افزایش یافته است، اما میلیون‌ها انسان در این کشور زیر خط فقر قرار گرفته‌اند و با گرسنگی و قحطی دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

پیش از طالبان هرچند نرخ یک دلار ۷۷ افغانی بود، اما نان در سفرهای مردم موجود بود، امید برای بهبود شرایط وجود داشت و زمینه اشتغال نیز برای طیف‌های مختلف مردم مساعد بود. اما اکنون مردم می‌پرسند که وقتی نان در سفره مان نباشد، افزایش ۱۴ درصدی نرخ افغانی در برابر دلار به چه دردمان می‌خورد؟

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها