کد خبر: 684300
|
۱۴۰۳/۰۸/۲۱ ۱۲:۵۰:۳۳
| |

اعتماد گزارش داد؛ استقبال بورس از اخبار کاهش نرخ بهره

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات دیروز نیز با رشد بیش از 35 هزار واحدی همراه شد تا در مجموع دو روز کاری اخیر (شنبه و یکشنبه هفته جاری) بیش از 71 هزار واحد رشد را به خود دیده باشد تا رقم شاخص کل با این همه تلاش مثبت خود در یک قدمی محدوده 2.1 میلیون واحدی بایستد.

اعتماد گزارش داد؛ استقبال بورس از اخبار کاهش نرخ بهره
کد خبر: 684300
|
۱۴۰۳/۰۸/۲۱ ۱۲:۵۰:۳۳

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات دیروز نیز با رشد بیش از 35 هزار واحدی همراه شد تا در مجموع دو روز کاری اخیر (شنبه و یکشنبه هفته جاری) بیش از 71 هزار واحد رشد را به خود دیده باشد تا رقم شاخص کل با این همه تلاش مثبت خود در یک قدمی محدوده 2.1 میلیون واحدی بایستد.

به گزارش روزنامه اعتماد، روز سبز بازار سهام با استقبال بی‌نظیر سرمایه‌گذاران همراه بود؛ به‌طوری که 730 نماد در محدوده سبز تابلو به کار خود پایان دادند و 473 نماد در صف خرید قفل شدند. هزار و 257 میلیارد تومان نقدینگی حقیقی وارد معاملات خرد شد.

ارزش معاملات در روز گذشته بیش از 4100 میلیارد تومان ثبت شد و سهم معاملات گروه شیمیایی بازار 264 میلیارد تومان بود که در صدر برترین‌های بازار قرار داشت. گروه کانه‌های فلزی نیز 136 میلیارد تومان ارزش معاملاتی به دست آورد و فلزات اساسی با 130 میلیارد تومان ارزش معاملاتی در جایگاه سوم ایستاد.

رکوردشکنی در روز شنبه

بورس تهران روز شنبه نیز روز سبزی را پشت سر گذاشت. روزی که در نهایت با رکوردشکنی رشد روزانه همراه بود و شاخص کل بورس تهران ۱.۸ درصد بالاتر از آخر هفته گذشته ایستاد. رشدی که از ۵ فروردین امسال بی‌سابقه بود.

معاملات روز شنبه بورس تهران در حالی به پایان رسید که شاخص کل بورس تهران با رشد ۱.۸ درصدی به سطح ۲ میلیون و ۵۴ هزار واحدی صعود کرده بود. رشد ۱.۸ درصدی شاخص کل دومین رشد روزانه امسال بعد از افزایش ۱.۸۸ درصدی ۵ فروردین بود. البته با این تفاوت که در آن روز محدودیت دامنه نوسان سه درصد بود.

گفته می‌شود که اظهارات رییس کل بانک مرکزی درباره نرخ ارز و نرخ بهره با استقبال فعالان بازار سرمایه مواجه شده است. فرزین در مصاحبه خود عنوان کرده است که به دنبال کاهش نرخ بهره هستیم نرخی که در سال گذشته رقم 30 درصدی را به آن دادند و با نام گواهی سپرده خاص روانه بازار شد که پس از گذشت یک‌سال به اهداف مورد نظر نرسید. اما رییس بانک مرکزی عنوان کرده است که سپرده‌های گواهی خاص را با نرخ 25 درصد به بازار عرضه خواهد کرد. اما برخی کارشناسان معتقدند که این کاهش نرخ، منوط به پایداری درآمدهای نفتی و کنترل تورم در محدوده 30 درصد است. همچنین در صحبت‌های آقای فرزین راه‌اندازی مجدد بازارهای ثانویه در بورس کالا شنیده می‌شد. بازاری همچون قراردادهای آتی سکه که در دهه 90 تعطیل شده بود، چراکه به عنوان متهم اصلی افزایش قیمت سکه معرفی شده بود. البته بماند که پس از آن سکه از 4 میلیون تومان به اعداد بالاتر از 50 میلیون تومان صعود کرد.

طبیعی است زمانی که نرخ بهره بدون ریسک در اقتصاد یک کشور کاهش پیدا می‌کند، در مدل‌های ارزش‌گذاری، ارزش سهام، ارزش اوراق و ارزش اوراق بهادار افزایش پیدا می‌کند. بنابراین یکی از مهم‌ترین متغیرهایی که در چند سال گذشته باعث ریزش شاخص‌های بورس شده بود، نرخ سودی بوده که به سپرده بانکی تعلق می‌گیرد.

طی این مدت، بازار سرمایه دچار نوسانات مثبت و منفی بسیاری بود و ترس و سردرگمی سهامداران در این بازار موج می‌زد. آیا بازار سرمایه به تعادل می‌رسد و اهداف حمایتی و مقاومتی شاخص کل بورس کدام سطح خواهد بود؟

اگر درآمدهای نفتی کاهش یابد یا انتظارات تورمی افزایش پیدا کند، دولت ناچار به حفظ نرخ سود سپرده در سطوح بالا خواهد بود. با وجود رشد نقدینگی، در شرایط تورمی و نیاز به تامین مالی دولت، احتمال کاهش نرخ سود در کوتاه‌مدت کمتر به نظر می‌رسد و بانک مرکزی احتمالا سیاست‌های انقباضی خود را حفظ خواهد کرد.

آیا می‌توان گفت که رشد دو روز گذشته بورس، حاصل اعتماد مجدد سرمایه‌گذاران به شرایط فعلی اقتصاد و ثبات نرخ ارز و تورم است؟ اگر این‌طور باشد، آینده نرخ بهره و سیاست‌های مالی دولت در ماه‌های آتی، نقشی کلیدی در تعیین روند بازار ایفا خواهند کرد. 

واکنش مثبت بازار سرمایه به کاهش تنش‌های سیاسی

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه در خصوص افزایش شاخص‌ بورس طی دو روز گذشته به «اعتماد» گفت: پس از یک دوره نگرانی سیاسی و افت بازار شاهد بازگشتی دوباره در بازار سرمایه هستیم و به‌طور طبیعی پس از یک دوره افت در بورس با رفع نگرانی‌ها یک مقدار شرایط بازار سرمایه بهتر شده است. دارابی با اشاره به سخنان رییس کل بانک مرکزی در خصوص محدود کردن گواهی‌های نرخ سپرده به 25 درصد به جای 30 درصد و احتمال راه‌اندازی بازار ارز توافقی ادامه داد: این موارد به اضافه جهش قیمت‌ها در مرکز مبادله ارزی که تا حدودی فشارها را از دوش شرکت‌ها برداشت خبر خوبی برای بازار بود. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه تصریح کرد: به نظر می‌رسد با آرام شدن مسائل سیاسی و فروکش کردن تنش‌های دو هفته پیش شاخص بورس به سمت رشد در حرکت است.

تا اصلاح کامل نرخ ارز هنوز فاصله داریم

دارابی خاطرنشان کرد: البته همچنان تا اصلاح کامل نرخ ارز و کاهش بیشتر نرخ سود بانکی و نرخ‌گذاری دستوری کمک قابل ملاحظه‌ای برای بازار سرمایه است.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که دلیل اصلی کاهش هیجانات در بازار سرمایه چیست، افزود: دلیل عمده آن، این است که دیگر کشور با فضای درگیری‌های دو هفته قبل روبه‌رو نیست و از سوی دیگر سود بانکی هم افت کرده است و حدود 300 تومان هم نرخ ارز در مرکز مبادلات ارزی افزایش پیدا کرد که همه اینها به بازار کمک خواهد کرد.

دارابی در مورد سیاست‌های اخیر بانک مرکزی در مورد ارز توافقی خاطرنشان کرد: ایران یکی از معدود کشورهایی است که صادرکنندگان خود را تنبیه می‌کند و عملا میزان صادرات کشور هم در حال افت کردن است و ارز توافقی فرصتی است برای اینکه اشتباهات گذشته تا حدودی جبران شود.

نرخ تورم در حال اوج‌گیری است

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: نحوه نرخ‌گذاری ارز، نرخ بهره بانکی و قیمت‌گذاری دستوری از جمله مشکلات این بازار است و بسیار بعید است تا نرخ ارز هم تک نرخی شود و به دلیل مسائلی که پیش روی اقتصاد کشور است و نااطمینانی‌هایی که به وجود آمده و مجددا میزان تورم در حال اوج‌گیری است و بر اساس آمارها نشان می‌دهد که میزان تورم به مرز 36 درصد نزدیک شده و موضوعی نگران‌کننده است و اگر تورم مجددا اوج‌گیری کند، بازار باز هم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

ریسک سیاسی پایین آمد

مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه نیز در خصوص افزایش شاخص‌های بورس به «اعتماد» گفت: با توجه به کاهش سایه جنگ از کشور ریسک‌های سیاسی هم افت کرده است و اعلام کاهش نرخ بهره بانکی از سوی رییس بانک مرکزی باعث شد تا بازار سرمایه صعودی شود و به نظر می‌رسد رشد شاخص‌های بورس فعلا ادامه‌دار باشد.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با اشاره به سیاستگذاری بانک مرکزی و تاثیر آن بر بازار سرمایه افزود: تاکنون که این مدل از سیاستگذاری‌ها برای بازار سرمایه چندان مثبت هم نبوده است و برای همین مدل از سیاستگذاری‌ها که با افزایش نرخ بهره بانکی در سال‌های گذشته همراه بود؛ اوضاع بورس هم به هم ریخت.

صفاری تصریح کرد: کاهش نرخ بهره بانکی در کنار کاهش تنش‌های سیاسی ممکن است شاخص‌های بورس به محدوده 3 میلیون واحد هم برسد.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها