علی بیگدلی، کارشناس امور بینالملل در گفتوگو با اعتمادآنلاین:
مذاکرات بین ایران و اروپا مقدماتی بود/ اروپا به دنبال احیای مقررات انسداد نیست
علی بیگدلی کارشناس مسائل بینالملل درباره اینکه آیا اتحادیه اروپا به دنبال احیای «مقررات انسداد» است، میگوید: «اتحادیه اروپا زمانی قوانینی تصویب کرد تا بتواند از تحریمهای آمریکا علیه کوبا و لیبی آزاد شود؛ اما سخنان امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه درباره خودمختاری بخش خصوصی و اینکه خودشان باید مصلحت خودشان را در نظر بگیرند، نشاندهنده آن است که اروپا دیگر به دنبال تدبیر قانونی نیست که بخواهد جلوی آمریکا بایستد.»
اعتمادآنلاین| آتنا شهبازی- نخستین کمیسیون مشترک برجام بدون حضور ایالاتمتحده، میان ایران، گروه 4+1، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نماینده اتحادیه اروپا در وین برگزار شد. اروپا چند روز برای ارائه بسته پیشنهادی در حمایت از برجام فرصت دارد. تهران اروپا را در جریان شرط و شروطهایش قرار داده است و پس از آن سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه وین را به مقصد تهران ترک کرد.
علی بیگدلی، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با اعتمادآنلاین در مورد نتایج مذاکرات ایران با اروپا میگوید: «از این مذاکرات چیزی بیرون نیامد که جنبه رسمی داشته باشد. هر دو طرف خواستند که موضوعات اخیر رسانهای نشود. علائم نشان داد که این یک مذاکرات مقدماتی بود برای اینکه متوجه شویم که آیا این 4 کشور اصلی شورای امنیت برجام را قبول میکنند یا خیر. آنها برجام را قبول کردند؛ اما نکتهای که وزارت خارجه ما به اطلاع مردم نرساند این بود که آنها در مقابل قبول برجام چه انتظاراتی از ما دارند و ما همیشه مطالبه گر بودیم، اما خودمان چیزی ندادیم.»
کارشناس مسائل بینالملل ادامه میدهد: «بخش دوم که مربوط به بسته پیشنهادی است و دلیل اصرار وزیر خارجه کشور ما هم برای سریع داده شدن این بسته، روشن شدن تکلیفمان با اتحادیه اروپا است. این بسته ظرف چند روز آینده تحویل داده خواهد شد و خیلی چیزها را روشن میکند. مشخص میشود که از ما چه خواهند خواست و ما تا چه اندازه به انتظارات آنها دسترسی پیدا میکنیم.»
بیگدلی میگوید: «با توجه به اینکه سایه سنگین آمریکا هنوز بر مذاکرات وجود دارد، معلوم میشود مطالباتی که مقامات ما از اتحادیه اروپا داشتند تا چه اندازه قابل تحقق است و برآورده میشود. اروپا میخواهد شأن خودش را حفظ کند و درعینحال، بازار ایران را از دست ندهد. اروپاییها برای شادی و رضایت ما برای برجام سینه سپر نمیکنند. در درجه اول، آنها نمیخواهند که دنیا فقط یک پلیس داشته باشد، آن هم آمریکا باشد.»
این استاد دانشگاه معتقد است که چون دونالد ترامپ از معاهده آبوهوایی پاریس هم خارج شد، اروپا میخواهد در مقابل آمریکا مقاومت کند؛ اما این مقاومت بسیار محتاطانه است، به این معنی که با توجه به بیانیههایی که کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا مبنی بر تحریم شرکتهای اروپایی که با ایران همکاری میکنند منتشر کرد، اروپا بهطور آشکارا سینهاش را در مقابل آمریکا سپر نمیکند؛ بنابراین سطح پرستیژ اروپا در حال حاضر بر منافع اقتصادیاش از بازار ایران غلبه دارد.
علی بیگدلی در پاسخ به این سؤال که آیا اتحادیه اروپا به دنبال احیای «مقررات انسداد» است، میگوید: «اتحادیه اروپا زمانی قوانینی تصویب کرد تا بتواند از تحریمهای آمریکا علیه کوبا و لیبی آزاد شود؛ اما اخیراً سخنان امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه درباره خودمختاری بخش خصوصی و اینکه خودشان باید مصلحت خودشان را در نظر بگیرند، نشاندهنده آن است که اروپا دیگر به دنبال تدبیر قانونی نیست که بخواهد جلوی آمریکا بایستد.»
دیدگاه تان را بنویسید