آرمن پرس:
ایران یکی از 5 شریک مهم خارجی ارمنستان است
خبرگزاری آرمن پرس ارمنستان روز سه شنبه در گزارشی ضمن اشاره به فعالیت بیش از پنج هزار شرکت با سرمایه ایرانی در ایروان عنوان کرد: ایران در میان پنج شریک خارجی اصلی ارمنستان قرار دارد.
اعتمادآنلاین| خبرگزاری دولتی ارمنستان در آستانه سفر «نیکول پاشینیان» نخست وزیر این کشور به ایران طی گزارشی گفت: از زمان ایجاد روابط دیپلماتیک دوجانبه میان ارمنستان و ایران، دو کشور برنامههای مختلفی را از جمله ساخت پل بر روی رود ارس در سال 1996میلادی میان خاک ایران- ارمنستان، ایجاد منطقه آزاد مغری و گشایش بخش اول و دوم خط لوله گاز در سال 2007 و 2018 در دستورکار قرار داشته اند.
ایران در سال 2017 به عنوان ششمین شریک تجاری مهم ارمنستان معرفی شد اما در سال 2018 ایران به پنجمین شریک تجاری مهم ایروان ارتقا یافت.
اگرچه سطح روابط اقتصادی دو کشور همانند روابط دیپلماتیک نبوده، دو طرف در حال اتخاذ تدابیر لازم برای دستیابی به دستاوردهای جدید در زمینه همکاری های اقتصادی هستند که از جمله اقدامات افزایش حجم گاز صادراتی به ارمنستان، یکپارچه سازی کریدور انرژی شمال به جنوب با حضور ایران- ارمنستان- گرجستان و و روسیه، ساخت نیروگاههای حرارتی در ارمنستان با ظرفیت 50 مگاواتی و همکاری های در زمینه مناطق آزاد هستند.
در حال حاضر مسئله افزایش تبادلات گاز و برق میان دو کشور از جمله دستورکارهای کنونی میان مقامات ایران و ارمنستان محسوب می شود. ساخت سومین خط برق ارمنستان- ایران در مرحله اجرایی قرار دارد. اجرای این طرح سطح تبادلات و فروش گاز و برق میان طرفین را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد.
منطقه آزاد تجاری مغری، برنامه تبادل گاز ترکمنستان- ایران- ارمنستان و ساخت نیروگاههای برق- آبی نیز در مرحله اجرایی قرار دارند.
در ادامه این گزارش آرمن پرس آمده است: از زمان استقلال ارمنستان، روابط نزدیک دوستانه میان ایروان و تهران به طور تدریجی در همه زمینه ها ایجاد شد. دو کشور همکاری های سازنده ای در امور انرژی، حمل ونقل، محیط زیست، بهداشت و درمان، کشاورزی، علمی، آموزشی، فرهنگ و منطقه ای داشتهاند.
براساس اطلاعات ارائه شده از سوی وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری ارمنستان، 5301 شرکت با سرمایه ایرانی(اکثرا کارآفرین) تا اول ژانویه 2019 در ارمنستان ثبت شده است. این آمار 36.6 درصد از کل شمار شرکت های ثبت شده در ارمنستان محسوب می شود. شرکت های اصلی با سرمایه های ایرانی بیشتر در زمینه فناوری اطلاعات، صنایع، ساخت و ساز ، املاک، بازرگانی، کشاورزی، گردشگری و حمل و نقل فعال بودهاند.
مراودات تجاری ارمنستان با ایران در سال 2018 تا 40.5 درصد در مقایسه با سال 2017 افزایش یافت. صادرات از ارمنستان به ایران در سال 2018 حدود 94.2 میلیون دلار بود که در مقایسه با سال 2017 حدود 12درصد افزایش داشت. واردات ارمنستان از ایران نیز 269.4 میلیون دلار در سال 2018 اعلام شد که 54.2 درصد در مقایسه با سال قبلش رشد داشت.
این آمارها طی سال های اخیر نشان از افزایش سطح روابط تجاری میان دو کشور بوده است.
سفر روز چهارشنبه نخست وزیر ارمنستان به تهران در حالی نقطه عطفی در روابط تهران- ایروان در این برهه حساس خواهد بود که با توجه به تمایل جدی و اشکار طرفین، بی تردید مقامات ارشد دو کشور در مسیر توسعه همه جانبه روابط گام برخواهند داشت که این هدف چشم اندازاستراتژیکی را در روابط تهران- ایروان ایجاد می کند.
ایران و ارمنستان سال هاست روابط سیاسی خوبی دارند اما دوکشور هنوز شاهد تحرک جدی برای گسترش روابط اقتصادی نبوده اند؛ البته نسبت به سال های قبل اقداماتی انجام شده اما سطح روابط اقتصادی فعلی می تواند بسیار بیشتر از حجم کنونی باشد.
پس از استقلال ارمنستان در سال1991 روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ارمنستان و ایران، به تدریج در یک مسیر صعودی و برپایه گفت وگوی فعال و همکاری های نزدیک در حوزه های مختلف در حال توسعه بوده است.
باید به این مسئله اشاره شود که دو کشور باید از تمامی راهکارهای موجود در جهت گسترش روابط دوجانبه و تامین منافع یکدیگر بیشتر از گذشته اقدام کنند. قطعا دو موضوع امنیت و انرژی در آینده روابط تهران- ایروان از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود و می تواند مسیر را برای تعاملات استراتژیک هموار کند.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید