بیمیلی همپیمانان واشنگتن برای پیوستن به ائتلاف ضدایرانی
منابع متعددی در کشورهای متحد آمریکا میگویند به دلیل اینکه مشارکت در پیشنهاد واشنگتن برای تشکیل ائتلاف دریایی، به زعم تهران اقدامی ضدایرانی است، این دولتها تمایل چندانی برای همراهی با آمریکا ندارند.
اعتمادآنلاین| با وجود ادعای آمریکا مبنی بر مشارکت کشورهای زیادی در طرح تشکیل ائتلاف دریایی برای تسهیل کشتیرانی در خلیج فارس، منابع آگاه میگویند که متحدان واشنگتن تمایل چندانی برای پیوستن به این طرح ندارند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز» شش منبع مطلع از مذاکرات آمریکا با متحدان خود، میگویند آن کشورها اما برای ارائه تجهیزات نظامی یا نیروی جنگی به ائتلاف آمریکایی به بهانه تنشزاییهای ایران، بیرغبت هستند.
وزارت خارجه آمریکا به بهانه حملات ادعایی ایران به نفتکشها و کشتیهای تجاری در خلیج فارس و دریای عمان، از چند روز پیش پیشنهاد داده بود تا ائتلاف نظامی دریایی در منطقه تشکیل شود تا مانع چنین حملاتی شود.
یک مقام ارشد پنتاگون که خواست نامش فاش نشود، به این خبرگزاری گفت هدف آمریکا البته ایجاد ائتلاف نظامی برای مقابله با ایران نیست بلکه فقط قصد دارد تا نیرویی در منطقه ایجاد کند که مانع حملات به کشتیهای تجاری شود.
دو منبع در کشورهای حاشیه خلیج فارس و یک منبع امنیتی بریتانیا درباره این بیمیلی متحدان آمریکا برای پیوستن به این پیشنهاد میگویند به دلیل اینکه همراهی در این ائتلاف، خطر افزایش تنشها و درگیری با ایران را دارد، احتمالا مشارکت این کشورها فقط در حد ارائه خدمه و تجهیزات دریایی باشد که هماکنون در آبهای منطقه حضور دارند.
یک دیپلمات غربی میگوید: «آمریکاییها میخواهند ائتلافی از داوطلبها برای مقابله با حملات آتی [دریایی] ایجاد کنند. هیچکسی اما نمیخواهد در مسیر درگیری و بخشی از فشارهای آمریکا علیه ایران باشد».
«کاترین ویلبارگر» معاون موقت وزارت دفاع آمریکا درباره نگرانیها و سوءتفاهمهای اخیر درباره این پیشنهاد به رویترز گفت: «این طرح برای آغاز درگیری نظامی نبود. واشنگتن در این پیشنهاد خود قصد دارد به کشتیها اقدامات شناسایی پیشگیرانه ارائه دهد و متحدان آمریکا نیز در آبهای نزدیک آنها گشتزنی کرده و کشتیهای تجاری را اسکورت میکنند».
یک مقام فرانسوی اما تاکید کرد که کشورش هیچ برنامهای برای اسکورت کشتیها در آبهای نزدیک ایران نداشته و طرح آمریکا را غیرسازنده میداند زیرا نه تنها باعث کاهش تنشها نمیشود بلکه از نظر تهران، اقدامی ضدایرانی است.
منابع امنیتی بریتانیا نیز میگویند اسکورت تمام کشتیهای تجاری اقدامی ناپسند و نادرست است، دیدگاهی که به نوشته رویترز در بین چندین کشور دیگر متحد آمریکا نیز مشترک است.
یک مقام غربی عالیرتبه در پکن نیز تصریح کرد که دولت چین «به هیچ وجه» حاضر به شرکت در این ائتلاف دریایی نیست.
یک مقام کره جنوبی نیز در پاسخ به سوال رویترز درباره تصمیم سئول برای پیوستن به این ائتلاف توضیح داد که واشنگتن هنوز درخواست رسمی نداده است.
این خبرگزاری همچنین تحلیل میکند که اگر دولت ژاپن تصمیم بگیرد در این طرح دریایی آمریکا مشارکت کند، افکار عمومی این کشور بیش از پیش دچار گسستگی و مخالفت فعلی با اعزام نیرو به خارج از کشور میشود.
یک مقام از کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز میگوید: «آمریکاییها با هر کسی که ذرهای تمایل به ایجاد هر نوع [ائتلافی] داشت، صحبت کردند؛ تمرکزشان هم بیشتر به آسیا بود که اهمیت امنیت محمولههای [نفتی] برای آنها بالاست، اما پاسخ چندانی دریافت نکردند».
دیگر مقام عربی نیز اظهار داشت که این کشورها هیچ کاری شبیه پیشنهاد آمریکا انجام نخواهند داد.
یک مقام نظامی سعودی نیز در پاسخ به سوال رویترز درباره نقش ریاض در طرح واشنگتن، گفت همان نقشی خواهد بود که ائتلاف سعودی طی سالهای قبل در بحبوحه جنگ یمن در دریای سرخ ایفا کرده و شامل اسکورت کشتیهای تجاری میشود.
یک مقام عربی با بیان اینکه آمریکا نمیخواهد در این کار تنها باشد، توضیح داد: «منابع کافی در منطقه برای این کار وجود دارد. آمریکا میخواهد تاییدیه بینالمللی را نیز برای این اقدام داشته باشد. آنها نمیخواهند بار مالی فقط بر دوش خودشان باشند».
منبعی در وزارت خارجه آمریکا که خواست نامش فاش نشود، خبر داد که در ادامه نشست ضد ایرانی ورشو، این بار بحرین در فصل پاییز میزبان نشستهای کارگروه مرتبط با امنیت کشتیرانی و هوانوردی خواهد بود.
منبع: فارس
دیدگاه تان را بنویسید