آخرین تحولات یمن:
درگیری نیابتی عربستان و امارات در جنوب یمن/ تانکها وارد خیابانهای عدن شدند/ وزرای کشور و راه دولت منصور هادی به عربستان فرار کردند
درگیری مسلحانه شبهنظامیان وابسته به عربستان و امارات در جنوب یمن، امروز نیز از سر گرفته شد و تانکها نیز وارد میدان شدند و حداقل یک غیرنظامی کشته شده است.
اعتمادآنلاین| شهر «عدن» در جنوب یمن، که پایتخت دولت «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی یمن نامیده میشود، امروز نیز صحنه درگیری مسلحانه شبهنظامیان وابسته به عربستان و امارات بود.
پس از افزایش اختلافات ریاض - ابوظبی در جنوب یمن، شبهنظامیان وابسته به این دو کشور (نیروهای هادی - شورای انتقالی جنوب) از روز گذشته در عدن در حال درگیری مسلحانه هستند. این درگیریها امروز در سه محله «کریتر» (شرق)، «جبل حدید» (شمال) و «خور مکسر» (شمال شرق عدن) جریان داشت.
امروز پای تانکها نیز به خیابانهای عدن باز شد و شبهنظامیان موسوم به «الحزام الامنی» (کمربند امنیتی) وابسته به امارات، با آر.پی.جی به برخی مناطق عدن از جمله «کریتر» حمله کردند.
وبگاه خبری «بوابتی» یمن درباره علت آغاز دوباره درگیریها در عدن نوشت، «منابع امنیتی میگویند که تلاش شبهنظامیان وابسته به شورای انتقالی جنوب که مورد حمایت امارات است، برای ورود به ساختمان بانک مرکزی، علت تجدید درگیریهاست».
شورای انتقالی جنوب نام گروهی است که امارات در سال 2017 تشکیل داده و با عناصر دولت عبدربه منصور هادی که در عدن مستقر هستند، بشدت اختلاف دارند. دولت هادی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی مستقر و تحت حمایت این کشور است. هادی، به دلیل ناتوانی در ورود به صنعاء و تسلط بر پایتخت، بناچار عدن را پایتخت دولت خود معرفی کرده است. اما عدن و جنوب یمن به صحنه اختلافات امارات و عربستان تبدیل شده است.
وبگاه خبری «وکاله الصحافه الیمنیه» نیز امروز پنجشنبه از تجدید درگیری در عدن خبر داد و نوشت، شبهنظامیان با آر.پی.جی به منازل مسکونی نیز حمله کردهاند.
مردم محلی گفتهاند که شبهنظامیان شورای انتقالی جنوب ظهر امروز در محله «حافه حسین» در محله «کریتر» پراکنده شده و سنگر گرفتهاند. آنان ظهر امروز به ساختمان بانک مرکزی و برخی منازل مسکونی نیز حمله کرده و تلاش کردهاند به زور وارد آن شوند اما نیروهای وابسته به دولت هادی با ارسال نیروهای کمکی مانع آنان شدند. همچنین گزارش شده است که سرنشینان یک خودرو وابسته به شبهنظامیان مورد حمایت امارات مقابل یک بانک دولتی در عدن آتش زده شده و همه سرنشینانش کشته شدهاند.
برخی اخبار تأیید نشده حاکی از این است که اردوگاه نظامی «عشرین» در محله کریتر، تحت کنترل نیروهای هادی (عربستان) در آمده و شماری از نیروهای آنان در خط ساحلی به سمت استان أبین مستقر شدهاند.
همچنین وبگاه «الخبر الیمنی» گزارش کرد که کاخ معاشیق (ریاست جمهوری) و نقاط همجوارش، هدف شلیک چند خمپاره و شلیک تانکها قرار گرفته است. درگیریهای جاری شدیدترین درگیریهای اخیر در این مناطق است.
این وبگاه خبری به نقل از یک «منبع میدانی» توضیح داد که نیروهای شورای انتقالی (امارات) نیروهای زیادی از خورمسکر و کریتر فراخوانده تا به سوی مقر تیپ چهارم که مأمور حفاظت از مقر ریاست جمهوری در «دار سعد» است، اعزام کند. آنها قصد دارند بر دار سعد مسلط شوند و هماکنون درگیریهای شدیدی اطراف کاخ معاشیق و اردوگاه «جبل حدید» و «فرودگاه عدن» در جریان است و برخی منابع نیز از اعزم تجهیزات و نیروهای بیشتر از استانهای «لحج» و «أبین» به عدن خبر دادهاند.
درگیریها علاوه بر محله کریتر، به «جبل حدید» (شمال) نیز کشیده شد. برخی منابع مدعی شدند که نیروهای دولت هادی (مورد حمایت عربستان) به مخازن بزرگ آب و پایگاه یکم پیادهنظام وابسته به شبهنظامیان مورد حمایت امارات در منطقه «جبل حدید» حمله کردهاند. اما وبگاه محلی «کریتر سکای» به نقل از «فتحی السقاف» رئیس سازمان آب شهر گزارش کرد که علت قطع آب، حمله به مخازن ایستگاه «البرزخ» نیست بلکه فرار عوامل و کارکنان مستقر در آنجا از بیم حملات، سبب توقف کار ایستگاه است.
اما «وکاله الصحافه الیمنیه» گزارش کرد که نیرهای موسوم به «تیپ سوم» وابسته به گارد ریاست جمهوری در عدن با تانک به مقر «پایگاه یکم پیادهنظام» و مخازن پمپاژ آب منطقه جبل حدید حمله کردهاند و پس از این حمله، درگیری دو طرف شدت گرفته و سلاحهای سنگین نیز وارد معرکه شده است.
منابع خبری همچنین اعلام کردند که پس از درگیریهای ظهر و حمله به ساختمان بانک مرکزی، دایره درگیریها به شهر خور مکسر (شرق عدن) هم کشیده شد. تاکنون صدای چند انفجار در شهر عدن شنیده شده است. گفته شده که یک ایستگاه مشتقات نفتی وابسته به سازمان آب خور مکسر در عدن حمله حمله قرار گرفته و آتش گرفته است.
الجزیره نیز گزارش کرد که در نزدیکی فرودگاه عدن نیز درگیریها کشیده شده و برخی اخبار حاکی از درگیری در نزدیکی فرودگاه است. الجزیره افزود که نیروهای هادی حضور خود در اطراف ساختمان ریاست جمهوری (کاخ معاشیق) را افزایش دادهاند.
به گزارش الجزیره، تاکنون در نتیجه این درگیریها حداقل یک غیرنظامی کشته و یک دختربچه نیز مجروح شده است.
آغاز درگیریها
درگیریها از آنجا آغاز شد که روز چهارشنبه (16 مرداد/ هفتم اوت) شورای انتقالی جنوب، به شکل رسمی از نیروهایش خواست در حال آماده باش قرار بگیرند. «هانی بن بریک» نایب رئیس شورا نیز به اتهام اینکه دولت هادی از حزب [اخوانی] الاصلاح حمایت میکند، از شبهنظامیان خود خواست که به کاخ «معاشیق» که مقر ریاست جمهوری است، حمله کنند.
عدن روز چهارشنبه در نزدیکی ورزشگاه الحبیشی در شهر کریتر شاهد درگیری میان نیروهای گارد ریاست جمهوری دولت هادی و نیروهای الحزام الامنی (وابسته به امارات) بود. درگیریهای روز گذشته بیش از پنج کشته و چندین مجروح بر جای گذاشت.
در حالی که واکنش امارات به این اتفاقات، به توییت «انور قرقاش» وزیر مشاور دولت ابوظبی محدود شد (که در آن خواستار توقف درگیریها شد)، عربستان نیز از زبان سخنگوی ائتلاف عربی درباره عواقب این تحولات صرفا هشدار داد.
سرهنگ «ترکی المالکی» سخنگوی ائتلاف شب گذشته اعلام کرد که ائتلاف نمیتواند این تحولات خطرناک را بپذیرد و هر گونه به بازی گرفتن منافع مردم یمن مردود است. او از همه طرفها خواست که منافع ملی را در نظر بگیرند و با دولت هادی که به گفته او «دولت قانونی» است، همکاری کنند.
با این همه، یک منبع در دولت هادی که نامش فاش نشد، روز گذشته به خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد که امارات با این اقدامات (دعوت شورای انتقالی به تصرف کاخ ریاست جمهوری - مقر هادی) در حقیقت به دنبال کودتا علیه دولت هادی است.
فرار وزرای کشور و راه دولت منصور هادی به عربستان
شبکه الجزیره به نقل از برخی منابع از فرار وزرای راه و کشور دولت مستعفی منصور هادی (که تحت حمایت ریاض است) به عربستان سعودی خبر داد.
این شبکه به نقل از برخی منابع نوشت: وزرای کشور و راه یمن صبح امروز یکشنبه با هواپیمایی نظامی وارد منطقه «شروره» در عربستان سعودی شدند.
از سوی دیگر، وزارت خارجه دولت مستعفی منصور هادی در بیانیهای، شورای انتقالی و کشور امارات را مسئول تبعات کودتا علیه «دولت مشروع» در عدن توصیف کرد.
وزارت خارجه دولت منصور هادی همچنین از امارات متحده عربی خواست تا حمایت مادی و نظامی خود را از افرادی که آنها را «شورشیان علیه دولت» خوانده، متوقف کند.
مخالفت «شورای انتقالی» با عقبنشینی از عدن
«هانی بن بریک» نایب رئیس «شورای انتقالی جنوب» درخواست عربستان سعودی برای عقبنشینی نیروهای شورا از مواضع تازه تصرف شده در شهر عدن مقر دولت مستعفی در جنوب یمن را رد کرد.
شورای انتقالی جنوب، گروهی تحت حمایت امارات است که سال 2017 تشکیل شد و شبهنظامیان وابسته به آن موسوم به «الحزام الامنی» دیروز شنبه، مواضع متعلق به دولت «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور دولت مستعفی یمن را (که در ریاض مستقر است) بعد از چهار روز درگیری نظامی، تصرف کردند.
طبق گزارش وبگاه خبری «تعز آنلاین»، هانی بن بریک در سخنانی تلویزیونی اعلام کرد که درخواست عربستان سعودی و ائتلاف عربی برای عقبنشینی از مواضع تازه تصرف شده در عدن را رد میکند. او تأکید کرده که نیروهای شورای انتقالی عقبنشینی نمیکنند حتی اگر عربستان همه مردم را بمباران کند.
رسانههای یمنی گفتند بن بریک در کنار عیدروس الزبیدی رئیس شورا، امروز در نماز عید قربان شهر عدن حاضر شده است.
طبق ادعای برخی رسانههای یمنی، اگر سخنان بن بریک تکذیب نشود، موضع او در تعارض آشکار با درخواست ریاض و خبری است که عربستان سعودی بامداد امروز اعلام کرد و در آن گفته شده که نیروهای شورای انتقالی عقبنشینی از برخی مواضع از جمله کاخ ریاست جمهوری معاشیق در محله کریتر عدن، را آغاز کردهاند.
تعز آنلاین نوشت، برخی منابع مطلع، شایعات عقبنشینی شبهنظامیان وابسته به شورای انتقالی را که تحت حمایت امارات است، رد کردهاند و گفتهاند که این نیروها از مقرهای نظامی و مدنی که در شهر عدن تصرف کردهاند، عقبنشینی نکردهاند.
در عین حال، «نزار هیثم» سخنگوی شورای انتقالی بامداد امروز با درخواست شب گذشته عربستان برای آتشبس در عدن موافقت و برای گفتوگو اعلام آمادگی کرد اما هیچ سخنی از عقبنشینی به میان نیاورد.
شبهنظامیان وابسته به «شورای انتقالی جنوب» پس از چهار روز جنگ با نیروهای دولت «عبد ربه منصور هادی» در عدن، شنبه دهم اوت 2019 (19 مرداد 1398) این استان را به کنترل خود درآورده و کاخ ریاست جمهوری المعاشیق را تصرف کردند. ساعاتی بعد، ائتلاف سعودی با انتشار بیانیهای ضمن اعلام آتشبس از ساعت یک بامداد شنبه، از شورای انتقالی خواست که از مواضع تازه تصرف کرده، عقبنشینی کند.
دیدگاه تان را بنویسید