نشنالاینترست:
آیا ایران توانایی غرق کردن ناو هواپیمابر آمریکا را دارد؟
کارشناسان اشاره میکنند چین نیز برای پوشش دادن منطقه وسیع پاسیفیک باید توانایی بالایی برای جمعآوری اطلاعات زمان واقعی داشته باشد اما ایران در مقایسه با چین کار نسبتا سادهتری خواهد داشت. مرزهای جنوبی ایران در امتداد خلیجفارس و خلیج عمان قرار دارند. ایران حتی بدون دسترسی به تجهیزات تجسس پیشرفته نیز میتواند به راحتی موقعیت جغرافیایی یک گروه ناوگان رزمی ارتش آمریکا را رهگیری کند.
اعتمادآنلاین| کایل میکوزامی در نشنالاینترست نوشت: حوادث اخیر در خلیج فارس به ویژه سرنگونی یک پهپاد کلاس تریتون ام کیو-4 آمریکا دوباره احتمال درگیری نظامی بین تهران و واشنگتن را افزایش داده است. خصومت دیرینه بین دو کشور وارد چهارمین دهه خود میشود اما در صورتی که ایران تصمیم بگیرد حملهای را علیه اهداف بزرگتر همچون یک ناو ناوچه یا یک ناو هواپیمابر برنامهریزی کند، چگونه میتواند از قابلیتهای موشکی خود بهره بگیرد؟
در ادامه این مطلب آمده است: چین، کره شمالی و ایران در طول چهار دهه گذشته منابع مالی قابل توجهی را برای توسعه توان موشکی خود سرمایهگذاری کردهاند. دلیل این موضوع آشکار است: توسعه و نگهداری یک نیروی هوایی پیشرفته برای رقابت با آمریکا هزینه بسیار بیشتری برای این کشورها به دنبال خواهد داشت. موشکهای بالستیک روش نسبتا کمهزینهای برای حمل کلاهکهای متعارف، شیمیایی، بیولوژیکی و حتی هسته ای تا فواصل دور هستند. علاوه بر این، رهگیری و ساقط کردن موشکهای بالستیک کار پیچیده و پرهزینهای است. هر سه کشور دارای زرادخانه موشکی بزرگ و پیشرفته ای هستند و بعضی اوقات توانمندی های خود را به اشتراک گذاشته اند.
همان طور که قبلا اشاره کردهایم، ایران دارای زرادخانه موشکی بزرگ و متنوعی است. البته با قاطعیت نمیتوانیم در مورد توانمندیهای ایران صحبت کنیم، زیرا دولتها اطلاعات دقیق و شفافی در این ارتباط منتشر نمی کنند. اما اینجا فرض میکنیم که ایران به موشکهایی همچون موشک مجهز به جستجوگر مادون قرمز برای هدایت نهایی (فتح مبین) و موشک بالستیک ضدکشتی با برد 434 مایلی دسترسی دارد.
اما ایران برای استفاده موثر از موشکهای بالستیک خود باید تجهیزات مورد نیاز برای تکمیل زنجیره مهم جمع آوری اطلاعات، جستجو و تجسس (آی آر اس) را در اختیار داشته باشد تا اینکه به طور لحظهای به موقعیت جغرافیایی گروه ناوگان رزمی نیروی دریایی آمریکا دست پیدا کند. توجه داشته باشید که ناوهای هواپیمابر و کشتی های جنگی اسکورت کننده آنها با سرعت 35 نات حرکت می کنند. در نتیجه، حتی اطلاعاتی که یک ساعت قبل جمع آوری شده باشد نیز برای هدف گیری ناوهای دشمن مفید نخواهد بود.
کارشناسان اشاره می کنند که چین نیز برای پوشش دادن منطقه وسیع پاسیفیک باید توانایی بالایی برای جمع آوری اطلاعات زمان واقعی داشته باشد. اما ایران در مقایسه با چین کار نسبتا ساده تری خواهد داشت. مرزهای جنوبی ایران در امتداد خلیج فارس و خلیج عمان قرار دارند. ایران حتی بدون دسترسی به تجهیزات تجسس پیشرفته نیز می تواند به راحتی موقعیت جغرافیایی یک گروه ناوگان رزمی ارتش آمریکا را رهگیری کند. از سوی دیگر، ادوات جنگی شامل جنگنده ها و بالگردهای نظامی، کشتی های جنگی و قایق های تندروی سپاه پاسداران و عوامل اطلاعاتی ایران می توانند به راحتی ناوگان کشتی های جنگی آمریکا را ردیابی کنند.
ایران احتمالا تلاش خواهد کرد که ناو هواپیمابر آمریکا را تا حد ممکن به مرزهای ساحلی خود نزدیک کند. تهران می تواند از این طریق سامانه های موشکی خود را در منطقه گسترده تری در داخل خاک خود مستقر کند و احتمال شناسایی شدن آن ها را پیش از حمله کاهش دهد. البته تجهیزات تجسس آمریکا از جمله پهپاد هاک آر کیو-4 می توانند بدون وارد شدن به داخل خاک ایران عملیات شناسایی را انجام دهند. در نتیجه، آمریکا بدون وارد شدن به قلمرو هوایی ایران میتواند موقعیت سامانههای موشکی این کشور را شناسایی کند. اما ایران میتواند موشکهای بالستیک پیشرفته با برد بیشتر را در فواصل دورتری از مرز ساحلی خود مستقر کند تا شناسایی آنها برای نیروهای آمریکایی دشوارتر شود. توجه داشته باشید که ایران کشور بزرگی با مساحت 636 هزار مایل مربع است.
ایران در زمان حمله احتمالا دهها یا حتی صدها موشک را به سمت گروه ناوگان کشتی های ارتش آمریکا شلیک خواهد کرد. ایران در هر صورت برای سر در گم کردن سامانههای دفاعی ناوهای آمریکا از تمام توان موشکی خود استفاده خواهد کرد. باید به یاد داشته باشیم که نیروهای ایرانی در مدت جنگ ایران و عراق استفاده از قایقهای تندروی مجهز به مسلسل سنگین و راکت را ابداع کردند. استراتژی دفاعی آنها مبتنی بر کاربرد تعداد زیادی جنگافزار سبک برای غافل گیر کردن دشمن است.
اما سامانههای دفاعی ناوگان آمریکا با کمک سیستم یورشی آگیس میوانند بیشتر موشک های شلیک شده را متوقف کنند. سامانه دفاع موشکی اس ام-6 برای هدف قرار دادن موشک های کوتاه بردی که از نزدیکی ساحل شلیک شده اند، استفاده خواهد شد. ناوهای آمریکایی احتمالا از سامانه دفاع بالستیک اس ام-3 برای متوقف کردن موشک های دور برد بهره می گیرند.
اما آیا یک موشک های ایران می تواند یک ناو هواپیمابر امریکا را غرق کند؟ موشکهای کوتاهبرد فتح مبین بالاترین شانس را برای هدف قرار دادن ناو آمریکایی خواهند داشت. البته یک هدف کوچکتر همچون ناوهای نابودگر بیشتر مقابل موشکهای ایران آسیبپذیر خواهند بود. البته ایران در آینده میتواند موشکهای دوربردی با دقت بالاتر و قدرت تخریب بیشتر توسعه دهد. ممکن است در آینده پنتاگون به این نتیجه برسد که نباید ناوهای هواپیمابر خود را به مرز ساحلی ایران نزدیک کند.
منبع: انتخاب
دیدگاه تان را بنویسید