کد خبر: 333469
|
۱۳۹۸/۰۶/۰۲ ۰۹:۰۹:۰۰
| |

ظریف:

احتمال بازگشت آمریکا به میز مذاکره وجود دارد

محمدجواد ظریف گفت: امکان بازگشت ایالات متحده به میز مذاکره هرگز غیرمحتمل تصور نشده است. ما میز مذاکره‌ای داریم که خیلی وقت است وجود دارد و ایالات متحده آمریکا خود میز مذاکره را ترک کرده است.

احتمال بازگشت آمریکا به میز مذاکره وجود دارد
کد خبر: 333469
|
۱۳۹۸/۰۶/۰۲ ۰۹:۰۹:۰۰

اعتمادآنلاین| محمدجواد ظریف در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفت: رئیس‌جمهور ماکرون و رئیس‌جمهور روحانی چند هفته پیش با هم گفتگوی تلفنی داشتند. هدف این گفتگوها این بود که ببینیم چگونه می‌توان توافق هسته‌ای را از طریق عمل کردن اروپا به تعهداتش ذیل این توافقنامه حفظ کرد. رئیس‌جمهور ماکرون هفته گذشته پیشنهاداتی را به رئیس‌جمهور روحانی ارائه داد و ما معتقدیم که این پیشنهادات حرکت در مسیری درست است؛ هر چند تا رسیدن به هدف فاصله داریم. ما امروز مذاکرات خوبی داشتیم و در نشست امروز صبح یا بهتر بگویم اوایل بعد از ظهر من با رئیس‌جمهور ماکرون احتمالاتی را مورد بررسی قرار دادیم. در حال حاضر ایشان قصد دارد با شرکای اروپایی و سایر طرف‌های همکاری درباره اینکه از این به بعد چه باید کرد، گفتگو کند.

وزیر خارجه کشورمان در این گفت‌و‌گو که از شبکه تلویزیونی پرس تی‌وی پخش شد، در پاسخ به سوالی در خصوص جزئیات مطرح‌شده در این نشست گفت: ببینید برجام توافقنامه‌ای بود که نه با اعتماد کامل بلکه با بی‌اعتمادی متقابل مورد مذاکره قرار گرفت. بنابراین ما ابزارهای جبرانی در اختیار داشتیم و ایران این ابزارهای جبرانی را که در برجام پیش‌بینی شده بود، به‌کار گرفته است. ما از همان ابتدا گفته ایم که به مجرد اینکه اروپا اجرای تعهدات خود ذیل برجام را آغاز کند ایران نیز آماده خواهد بود از گام‌های که برداشته بازگردد. بقای برجام در گرو دو اصل بنیادین است یکی اینکه ایران اطمینان دهد که برنامه (هسته‌ای)‌اش صلح‌آمیز بماند و دیگری اینکه بقیه جهان روابط اقتصادی خود را به حالت عادی دربیاورند. به علت فشارهای آمریکا و سیاست فشار حداکثری و اساسا تروریسمی که ترامپ دنبال می کند مردم ایران تحت فشار فوق‌العاده‌ای هستند چرا که اقدامات آمریکا افراد غیر نظامی ایرانی را هدف قرار داده است و اروپا قادر نبوده است به تعهدات خود در قبال برجام عمل کند و در حال حاضر ما به دنبال یافتن راه‌هایی هستیم که اروپا در حقیقت بتواند به تعهدات خود در این زمینه عمل کند و ما از گامهایی که برداشته‌ایم برگردیم.

ظریف در ادامه گفت: برای ما مهم این است که قادر باشیم به تجارت با اتحادیه اروپا ادامه دهیم، بتوانیم فروش نفت خود را ادامه دهیم و پول آن را به کشور بازگردانیم. روشی که طرف‌های اروپایی در برجام به‌علاوه چین و روسیه که دو طرف غیراروپایی برجام هستند و بقیه جامعه بین‌المللی که قطعنامه 2231 از آنها خواسته شده روابط اقتصادی خود با ایران را به حالت عادی دربیاورند و اینکه آنها با یا بدون آمریکا چه کاری می‌توانند انجام دهند چیزهایی است که ما درباره آن گفتگو می‌کنیم.

او ادامه داد: از نگاه ما، آمریکا مجبور به ترک میز مذاکره نشده است. ما میز مذاکره داشته و در حال حاضر هم داریم. هر سه ماه یک بار ما بر اساس برجام دیدار می کنیم که مذاکره کنیم و مسائلی را که برای ما مهم بوده را مورد بحث قرار دهیم. ایالات متحده قبلا در این مذاکرات مشارکت داشته است و حتی در دوره دولت ترامپ و تا آوریل 2018 هم این اتفاق افتاده است. اگر آنها جنگ اقتصادی و تروریسم اقتصادی خود را علیه ایران متوقف کنند ، بازگشت آنها مورد استقبال قرار خواهد گرفت .

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که اگر اروپا به تعهدات خود عمل کند ایران حاضر است چه گام هایی در زمینه فعالیت های هسته‌ای خود بردارد، گفت: ما خیلی علنی و به روشنی گفته ایم که در این صورت ما از تصمیمات اتخاذ شده خود در تاریخ هشت می بازخواهیم گشت و بازگشت به اجرای کامل توافق هسته ای را از سر خواهیم گرفت. یعنی اقداماتی که بر اساس مفاد توافق انجام داده ایم و همچنین تصمیم به بازگشت به مواردی که در توافق آمده است که همه اینها منوط به عمل طرف های دیگر به تعهدات‌شان خواهد بود.

ظریف در ادامه این مصاحبه افزود: ما از سرگیری مجدد عمل به تعهدات خود از سوی آمریکا را نه تنها در قبال برجام بلکه در عمل به قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل غیر محتمل نمی دانیم. اما من فکر نمی کنم ایالات متحده آمریکا در چنین موقعیت تعیین‌کننده ای باشد. من معتقدم اروپا و بقیه جامعه بین‌المللی اگر تصمیم به انجام چنین کاری بگیرند در حقیقت خواهند توانست دست به اقداماتی بزنند که لازمه تقویت توافق هسته‌ای است و این بدان معنا خواهد بود که مردم ایران باید از مزایای اقتصادی توافقنامه برخوردار شوند.

ظریف درباره موضوع مذاکره با دولت آمریکا گفت: امکان بازگشت ایالات متحده به میز مذاکره هرگز غیرمحتمل تصور نشده است. ما میز مذاکره‌ای داریم که خیلی وقت است که وجود دارد و ایالات متحده آمریکا خود میز مذاکره را ترک کرده است، ما گفتگوهای خوبی در گذشته با آمریکا داشته ایم ما مذاکرات به شدت گسترده ای داشته ایم. ما از مذاکره کردن خجالت نمی کشیم. ما طولانی‌ترین مذاکرات که یک کشور با آمریکا داشته و گسترده ترین مذاکرات یک وزیر خارجه با وزیر خارجه امریکا را به مدت دو سال داشته‌ایم. بنابر این اگر ایالات متحده به تعهدات خود باز گردد و احترام به امضای خود را از سر بگیرد خیلی چیزها محتمل خواهد بود.

او در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا موضوع برنامه‌های موشکی ایران و مسائل منطقه ای در گفتگو با ماکرون مطرح شده است یا خیر گفت: من فکر می کنم برجام به اندازه کافی مورد مذاکره قرار گرفته است اما ما یقینا می‌توانیم درباره اینکه بهترین راه عملی کردن آن چیست بحث کنیم. در باره موشک‌ها و مسائل منطقه ای ما تصمیم گرفته ایم که این دو موضع را در مباحث مربوط به برجام وارد نکنیم نه به این علت که ایران آماده این کار نیست بلکه در درجه اول غرب برای کاهش فروش تسلیحات نظامی خود در منطقه و پایان دادن به حمایت خود از کسانی که در تروریسم و تجاوزگری در منطقه ما مشارکت دارند آمادگی ندارد. بنابراین اجازه بدهید با برجام شروع کنیم ببینیم چه اتفاقی می افت.

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سئوالی درباره اینکه آیا درباره احتمال حضور روحانی در نشست گروه هفت وجود دارد گفت: من از وجود دعوتنامه برای حضور رئیس‌جمهور روحانی در نشست فردای گروه هفت اطلاعی ندارم، اما رئیس‌جمهور روحانی برای نشست مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک خواهد رفت و دیداری با رئیس‌جمهور ماکرون و دیگر کشورهای اروپایی خواهد داشت. من مطمئنم که رئیس‌جمهور ماکرون درباره ایران با همتایان خود گفتگو خواهد کرد و این موضوع به خود ایشان مربوط می شود.

ظریف در پاسخ به سوالی درباره آزادی نفتکش آدریان دریا گفت: مشکل این است که کشتی ما بدون هیچ مبنای حقوقی به درخواست ایالات متحده آمریکا از طرف مقامات جبل طارق توقیف شد. در حال حاضر ایلات متحده نشان داده است که کشتی ما را در آب‌های آزاد مورد آزار و اذیت قرار می دهد و مانع آزادی حمل و نقل دریایی شده است. این موضوع قابل تحمل نیست. ایالات متحده آمریکا نمی تواند مانع کشتیرانی قانونی ایران شود. نفت ما از سوی هیچ کسی تحریم نشده است و تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه طرف ثالث در قبال ایران کاربردی ندارد. ما گفته ایم که این کشتی به مکانی که به عنوان مقصد آن در نظر گرفته شده نمی رفته است و ما مقصد آن را اعلان نخواهیم کرد چون ایالات متحده آمریکا در فعالیت های اقتصادی ما خرابکاری می کند. همانطوری‌که می دانید آمریکا علیه ملت ما مبادرت به تروریسم اقتصادی می کند و ما اجازه نخواهیم داد که تروریست ها به اهداف خود برسند.

وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سئوالی درباره رویارویی نظامی ایران و آمریکا گفت: ما نه به دنبال رویاروی نظامی هستیم و نه آغاز گر آن خواهیم بود. اما همانطوریکه گفته ایم از خود دفاع خواهیم کرد و این روشن است که آوردن ناوهای دریایی به خلیج فارس که مایه نگرانی بسیار کوچکی هستند به منطقه ای که مملو از کشتی های تجاری است به ارتقای امنیت کمک نخواهد کرد و به ناامنی منجر شده و احتمال وقوع حادثه در منطقه خلیج فارس را افزایش خواهد داد. بنابر این ما توصیه می کنیم کسانی که به امنیت علاقه دارند دست به اقدامی نزنند که دقیقا نتیجه عکس در پی داشته باشد.

ظریف در پاسخ به سئوالی درباره عامل حمله به مواضع نیروهای بسیج مردمی در عراق و سوریه و تاثیر آن بر ادامه حضور ایران در سوریه گفت: در سوریه ، ما تا زمانی که برای جنگ با افراط گرایی و تروریسم نیاز باشد و تا زمانی که دولت سوریه از ما بخواهد که آنجا باشیم در سوریه حضور خواهیم داشت. این یک مساله روشن درباره حاکمیت و تصمیم حاکمیتی یک کشور دارای حاکمیت است.

او افزود: درباره تجاوزگری اسرائیل علیه سوریه و عراق، این چیری نیست که بتوان آن را پنهان کرد. نیاز به بحث اکادمیک دارد که این اقدام را آمریکا مرتکب شده یا خیر چون آنها دست در دست هم با اسرائیل همکاری می‌کنند و سیاستی که نتانیائو در پیش گرفته است این است که ایالات متحده را به درون رویارویی نظامی غیرضروری بکشاند که می‌تواند برای آمریکا بسیار خطرناک باشد. من فکر می کنم به نفع رئیس‌جمهور ترامپ است که نگران تیم بی و کاری که تیم بی برای باز کردن پای آمریکا به یک جنگ صورت می دهد، باشد. آنچه در عراق مورد هدف قرار گرفته بخشی از نیروهای نظامی عراق بوده و ربطی به ایران ندارد و این بخشی از نیروهای نظامی عراق است و دولت عراق مسئول محافظت از نیروهای نظامی خود است و من مطمئنم آنها برای محافظت از نیروهای نظامی خود اقدام کرده و خواهد کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سئوال که ارزیابی اش از نتیجه احتمالی نشست گروه هفت چیست و اینکه آیا پیش بینی می کند که با مقامات دولت ترامپ در واشنگتن دیدار کند گفت: من انتظار ندارم که به واشنگتن بروم. اما نمیتوانم درباره نتایج نشست گروه هفت هم نظر بدهم و این موضوع مربوط به کسانی است که در نشست گروه هفت شرکت می کنند چون ما بر اساس چیزی که دیگران باید انجام دهند درباره سیاست خارجی خود تصمیم نمی گیریم. الزاماتی وجود دارد که خیلی هم برای ما مهم هستند و لازم است که عملی شوند. وقتی این الزمات عملی شد ما گامهای بعدی مان را بر می داریم.

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سئوالی درباره بازداشت دوتابعیتی‌ها در ایران گفت: من قطعا دوست ندارم و دلیلی برای بازداشت دوتابعیتی‌ها از سوی قوه قضائیه وجود ندارد اما قوه قضائیه ما مستقل است و ما تمام تلاش خود را برای کمک برای حل این مشکلات و تخفیف مجازات آن در حدی که امکان داشته باسد به خرج می‌دهیم با درک اینکه در قوه مجریه ما نمی‌توانیم در کار قوه قضائیه دخالت کنیم

منبع: مهر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    خواندنی ها