کد خبر: 335967
|
۱۳۹۸/۰۶/۰۸ ۱۶:۰۳:۲۰
| |

ظریف:

ابتکار عمل چین برای راه ابریشم جدید، یک گزینه راهبردی است/ اقدامات ایران به معنی خروج از برجام نیست

وزیر امور خارجه کشورمان ابتکار عمل چین برای راه ابریشم جدید را یک گزینه مهم و راهبردی برای جامعه جهانی توصیف کرد.

ابتکار عمل چین برای راه ابریشم جدید، یک گزینه راهبردی است/ اقدامات ایران به معنی خروج از برجام نیست
کد خبر: 335967
|
۱۳۹۸/۰۶/۰۸ ۱۶:۰۳:۲۰

اعتمادآنلاین| محمدجواد ظریف در مصاحبه با شبکه تلویزیونی دولتی چین (سی‌جی‌تی‌ان) گفت: ایران و چین به قدمت هزاران سال روابط داشتند. دو کشور بخشی از جاده ابریشم قدیم بودند، بنابر این روابط ما فقط روابط معاصر و امروزی نیست بلکه روابط ما تاریخی است که چندین هزاره قدمت دارد. ما همچنان نیز روابط خواهیم داشت. احتمال حضور ما در ابتکار عمل یک کمربند- یک جاده ( راه ابریشم جدید)- که رئیس‌جمهور شی (جین پینگ ) پیشنهاد کرده است- وجود دارد. از نظر ما این ابتکار عمل یک گزینه مهم و راهبردی برای جامعه بین‌المللی محسوب می‌شود تا کشورها وارد روابط مسالمت‌آمیزی شوند که منفعت متقابل به همراه دارد. برنامه و مسیر اقدام ما همین است. معجزه اقتصادی که چین با دوراندیشی و استقلال، آن را نمایندگی می‌کند با تمرکز این کشور روی نیازهای جمعیت چین و رشد اقتصادی این کشور بوده است. چین به دنبال توازن جدی روابط در سطح جهانی است.

ظریف در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: نیازی به خروج ما از این توافقنامه (برجام) نیست. همانطور که می‌دانید این توافقنامه براساس بی اعتمادی متقابل مورد مذاکره قرار گرفت. من درباره آینده بسیار خوش‌بین هستم و تنها علت خوش‌بینی من فقط یک دلیل است. دلیلش این است که ایران هرگز برای پیشرفت، دستاوردها و بقای خود روی جهان خارج (از ایران) تکیه نکرده است. ما روی مردم خود تکیه می کنیم. به نظر من ایران نه تنها دوام خواهد داشت بلکه رونق هم خواهد داشت هر چند این فشارها وجود دارد. این کاری است که ما در 40 سال گذشته انجام دادیم.

محمدجواد ظریف در ادامه گفتگو با شبکه تلویزیونی سی‌جی‌تی‌ان چین به پرسش های دیگری درباره ایران پاسخ داد.

«شوی جونی» مجری این شبکه چینی درباره سفر ظریف به فرانسه و تمایل رئیس‌جمهور ترامپ برای دیدار با رئیس‌جمهور روحانی پرسید و گفت: رئیس‌جمهور ایران نیز تاکید کرد که چنین دیداری ممکن است رخ دهد و او نیز برای گفتگو با طرف آمریکایی آمادگی دارد.

ظریف در پاسخ گفت: نمی دانم! ما ماه‌ها مذاکره با آمریکا را در بالاترین سطوح داشتیم و این مذاکرات منجر به دستیابی به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شد. اکنون این آمریکا است که باید تصمیم بگیرد. ما هرگز جلسه مذاکرات را ترک نکردیم. ما براساس برجام هر سه ماه یکبار با سایر اعضای برجام جلسه داریم و آمریکا نیز تا ماه آوریل سال 2018 در این جلسات حضور داشت. در ماه مه سال 2018 آنها تصمیم گرفتند میز مذاکرات را ترک کنند. آنها می دانند که بلیط برگشت به میز مذاکره چیست؟ آنها باید عضوی از برجام باشند تا بتوانند وارد مذاکرات شوند.

مجری سی‌جی‌تی‌ان گفت: برداشت من این است که اگر بهبود یا پیشرفت بیشتری از طرف شرکای اروپایی ایران در توافقنامه هسته‌ای صورت نگیرد و نیز اگر آمریکا اقدامات مثبت بیشتری انجام ندهد در این صورت ایران در مسیر خروج خود از توافقنامه جلوتر خواهد رفت؟

محمدجواد ظریف گفت: ما نیازی به خروج از توافقنامه نداریم. این توافقنامه بر اساس بی‌اعتمادی متقابل - به خصوص بین ایران و آمریکا - مورد مذاکره قرار گرفت. به همین علت است که ما در توافقنامه هسته‌ای ساز و کارهایی برای حل کردن مسائل مربوط به نقض‌ها و اقدامات جبرانی در نظر گفتیم. یکی از این اقدامات جبرانی برای ایران «کاهش تعهدات» بود. این دقیقا همان کاری بود که ما کردیم. پس از خروج آمریکا از برجام ما به مدت 15 ماه صبر کردیم و پس از آنکه تقریبا هیچ منفعت اقتصادی در اختیار مردم ایران قرار نگرفت. ما دوازده ماه به اروپا فرصت دادیم و سه ماه قبل از برداشتن نخستین گام‌ها نیز به آنها گفته بودیم که قصد داریم چنین کاری کنیم. این اقدامات ایران در چارچوب برجام است و به معنی خروج از برجام نیست. مرحله بعدی (کاهش تعهدات ایران) در ماه سپتامبر خواهد بود.

وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه گفت آمریکا باید مانع تراشی در مسیر عادی شدن روابط اقتصادی سایر کشورها با ایران را کنار بگذارد.

مجری از محمدجواد ظریف پرسید: شما در 24 ساعت گذشته سفر غیرمنتظره ای به فرانسه داشتید و به اجلاس گروه هفت رفتید. آیا به ما می گوئید که چگونه این امر رخ داد؟

محمدجواد ظریف در پاسخ گفت: من روز جمعه دیداری با رئیس‌جمهور مکرون داشتم. ما در دیدار روز جمعه درباره چگونگی پیشبرد گفتگوهای وی با رئیس‌جمهور حسن روحانی در چند هفته گذشته، بحث و گفتگوهایی داشتیم. ما درباره احتمالات گفتگو کردیم و تمرکز گفتگوهای ما روی این موضوع بود که «اروپایی‌ها چگونه می‌توانند به تعهدات خود در برجام عمل کنند تا ایران بتواند به تبعیت کامل از توافقنامه بازگردد».

ظریف افزود: ما روز جمعه در پاریس بحث و گفتگوی خوبی داشتیم. من شنبه شب تماس تلفنی همتای فرانسوی خود را دریافت کردم که از من دعوت کرده بود تا به بیاریتس بروم و گفتگوهای بیشتری داشته باشم. مجری سی‌جی‌تی‌ان در ادامه پرسید: پس شما به تازگی از پاریس بازگشته اید!

وزیر خارجه کشورمان گفت: بله، آنها خواستار گفتگوهای فنی بیشتری بودند و ما گفتگوهای مفصلی با وزیر خارجه فرانسه و وزیر دارایی فرانسه داشتیم، من با همکاران خود از وزارت خارجه ایران و بانک مرکزی ایران در آنجا بودیم. ما همچنین دیداری با رئیس‌جمهور مکرون داشتیم. من گفته بودم که باید فرانسه را ترک کنم تا بتوانم به موقع به چین بیایم و با وانگ یی وزیر خارجه چین دیدار داشته باشم. من پس از چهار ساعت حضور در بیاریتس فرانسه را ترک کردم.

مجری گفت: پس شما در بیاریتس فقط چهار ساعت توقف داشتید! ظریف گفت: چهار ساعت بود. من از فرودگاه به اجلاس رفتم و از اجلاس به فرودگاه بازگشتم. بحث های خوبی بود. تمرکز گفتگوها روی این مسئله بود که اروپا چگونه می تواند تعهدات خود را اجرا کند؟ چون همانطور که می دانید توافقنامه هسته‌ای بر دو پایه استوار است. یک پایه این توافقنامه این است که برنامه هسته‌ای ایران همچنان صلح آمیز باقی بماند و پایه دومش این است که بقیه کشورهای جهان روابط اقتصادی خود را با ما عادی کنند. متاسفانه رئیس‌جمهور ترامپ اولویت نخست خود را به جلوگیری از عادی شدن روابط اقتصادی با ایران تبدیل کرده است و مشغول تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران شد و مشغول اقدامی شد که خودش آن را «جنگ اقتصادی با مردم ایران» نام نهاد. ما دو گزینه داریم. گزینه نخست این است که رئیس‌جمهور ترامپ رویکرد خود را کنار بگذارد، ما همچنین روی این موضوع تمرکز کردیم که رئیس‌جمهور مکرون نیز روی این احتمال کار کند که آمریکا را به تبعیت از توافقنامه بازگرداند. ما به وی (مکرون) گفتیم که چه چیزی لازم است؟ یعنی گفتم که آمریکا باید اذیت کردن دیگر کشورها و ممانعت از عادی سازی روابط اقتصادی آنها با ایران را متوقف کند.

منبع: تسنیم

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها