رای الیوم: آیا «ایران» بین سوریه و ترکیه میانجیگری میکند؟
در ساعتهای گذشته، ارتش سوریه آزادی بخشهای بیشتر و پیشروی در جبهههای مختلف را اعلام کرد؛ بر اساس این اعلام، هشت روستای جدید در حلب آزاد شدهاند و یک آرامش نسبی در این منطقه حاکم شده است.
اعتمادآنلاین| کمال خلف در رای الیوم نوشت: در ساعتهای گذشته، ارتش سوریه آزادی بخشهای بیشتر و پیشروی در جبهههای مختلف را اعلام کرد؛ بر اساس این اعلام، هشت روستای جدید در حلب آزاد شدهاند و یک آرامش نسبی در این منطقه حاکم شده است.
در ادامه این مطلب آمده است: به نظر میرسد این جبههها منتظر نتیجه دیدار امروز مقامات روسی و ترکی در آنکارا هستند و ظاهرا هیات روسی حامل توافق جدیدی با طرف ترکی است، که به شرایط جدید نقشه سیطره میدانی، مربوط میشود؛ بهویژه آنکه ارتش سوریه در نهایت، توافق سوچی را با قدرت نظامی خود اجرایی کرد؛ در حالی که این توافق به دلیل ناتوانی یا بی میلی آنکارا به ورود به برخورد مستقیم با جبهه النصره، اجرا نشده بود.
آنچه تاکنون میتوان دریافت، آن است که هیات روسی، به دنبال توافق جدیدی است که شامل تفاصیل تمرکز نقاط نظارت ترکیه و مکانیسمی برای شروع تحرکات مشترک روسیه و ترکیه و بازگشایی راههای بینالمللی بین حلب و دمشق- حلب و لاذقیه و تاکید برای پایبندی به نابودی گروههایی باشد که هر دو طرف، آن را تروریست میدانند.
در صورتی که چنین توافقی کاملا به نتیجه برسد، احتمالا، طی نشست بین روسای جمهور روسیه و ترکیه یا در یک نشست سهجانبه، در ضمن روند نشستهای آستانه در تهران، بین روحانی، پوتین و اردوغان، اعلام میشود.
تهدید اردوغان خطاب به ارتش سوریه و دادن مهلت به آن، تا آخر فوریه، برای آتشبس و عقبنشینی از اطراف مرزهای ترکیه، برای گروههای مسلح و حامیان آنها در ترکیه، رضایت بخش است. اما مجامع دیپلماتیک و نظامی آگاه، معتقدند که اردوغان با این تهدید، در واقع قصد دارد به ارتش سوریه مهلتی بدهد تا اهداف خود را محقق کرده، پیشروی خود را طبق توافق سوچی، کامل کند و این عملیات را تا اخر ماه فوریه، به پایان برساند.
در این میان، صحبتهای نماینده ایران در شورای امنیت در خصوص تلاش این کشور برای نزدیک کردن آنکارا و دمشق به یکدیگر، جالب توجه است؛ تختروانچی از تریبون شورای امنیت، پیشنهاد داد تا بحران در شمال سوریه، از راه دیپلماتیک حل شود؛ اما منابع دیپلماتیک ایرانی، شروع به صحبت در مورد تلاشهای عملی ایران برای ایجاد فضای آرام در خط دمشق -آنکارا، نزدیک کردن دیدگاههای آنها و گشودن مسیر مستقیمی برای ارتباط بین دمشق و آنکارا، کردهاند.
حال، یک سوال مهم باقی می ماند: آیا تهران موفق به ایجاد روزنهای در دیوار دشمنی بین سوریه و ترکیه میشود؟ بهویژه آنکه روسیه یک موفقیت نسبی داشته و توانست دیدار مستقیم و علنی بین رئیس دفتر امنیت ملی سوریه، علی مملوک و رئیس دستگاه اطلاعات ترکیه، حقان فیدان، ترتیب دهد.
منبع: انتخاب
دیدگاه تان را بنویسید