بحران سیاسی افغانستان و تاثیر آن بر مقابله با کرونا
رهبران دولتی و احزاب سیاسی افغانستان سرگرم رسیدن به سهم خود در قدرت سیاسی هستند در حالی که ویروس کرونا در این کشور رو به گسترش بوده و تعداد افراد مبتلا به مرز 300 نفر رسیده است.
اعتمادآنلاین| رهبران دولت افغانستان سرگرم چانهزنی برای سهم خود در قدرت و یا امتیازگیری سیاسی هستند در حالی که ویروس کرونا وارد چرخه انتقال در این کشور از جمله استان غربی هرات و کابل پایتخت شده است.
وزارت بهداشت افغانستان روز شنبه در این زمینه گزارش داده است: طی 24 ساعت گذشته 18 مورد مثبت ویروس کرونا در کابل ثبت شده است که با ثبت آن تعداد افراد مبتلا به این ویروس به 299 نفر رسید.
این گزارش حاکی است: تاکنون 10 نفر بهبود یافته و 6 تن دیگر هم جان باخته اند و اکثریت افرادی که در روزهای اخیر نتیجه آزمایش آنها مثبت گزارش شده است، سابقه سفر به کشورهای گرفتار ویروس کرونا، هم نداشته اند.
وزارت بهداشت افغانستان طی چند روز گذشته به طور پی درپی هشدار داده است که اگر مبارزه موثر با این پدیده صورت نگیرد و قرنطینه کردن مردم با مداخله نیروهای پلیس عملی نشود، امکان دارد این ویروس از کنترل خارج شود.
چند هفته پیش «عبدالقیوم رحیمی» استاندار هرات افغانستان نیز هشدار داد که اگر همه دست به کار نشوند روزی خواهد رسید که قادر به جمع آوری اجساد خود نباشیم.
بحران سیاسی افغانستان، اختلاف ها برسر رهایی زندانیان طالبان و تشکیل هیأت مذاکره کننده از جمله چالشهای جدی است که دولت و رهبران سیاسی را به خود مشغول کرده و توجه به مهار ویروس کرونا را تاحدی به حاشیه رانده است.
این بحران پس از برگزاری دو مراسم تحلیف همزمان در 19 اسفند ماه سال گذشته وارد مرحله جدید شده و تلاشهایی که تاکنون در این راستا صورت گرفته، ناکام مانده است.
«زلمی خلیل زاد» فرستاده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان تلاش های نخستین را در راستای حل بحران پساانتخاباتی این کشور آغاز کرد اما این اقدامات با گذشت چند ماه و برگزاری مراسم تحلیف همزمان دو رئیس جمهوری با بن بست مواجه شد.
تیم عبدالله عبدالله در روزهای 18 و 19 اسفند ماه سال گذشته خلیل زاد را متهم کرد که در میانجیگری بین وی و اشرف غنی بی طرف نمانده است و نسبت به وی بی اعتماد شدند.
خلیل زاد بازهم تلاش کرد که بتواند این بحران را حل کند اما عبدالله و حامد کرزی حاضر به ملاقات پس از انجام مراسم تحلیف با او نشد، به همین دلیل مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در چهارم فروردین ماه وارد کابل شد و دیدارهایی با اشرف غنی و عبدالله داشت و گزارشهایی هم در رسانههای افغانستان منتشر شد مبنی بر اینکه یک دیدار سه جانبه نیز صورت گرفته است.
این سفر پمپئو هم بینتیجه ماند و درحالی که وی به واشنگتن نرسیده بود، وزارت خارجه آمریکا اطلاعیه ای تهدید آمیز منتشر کرد و از قطع کمک یک میلیارد دلاری به کابل خبر داد.
خبر قطع این کمک مبلغ در افغانستان با واکنش های متفاوت مواجه شد و دولت اشرف غنی آن را بیتاثیر بر زندگی مردم و برنامه های توسعهای دولت عنوان کرد. اما عبدالله قطع این کمک ها را تأثیرگذار و از پیامدهای منفی آن بر زندگی مردم این کشور هشدار داد و گفت که از سفر پمپئو به درستی استفاده نشد.
پس از آن تلاشهای نمایندگان زنان، بزرگان سیاسی و نمایندگان مجلس هم نتیجه نداد و اشرف غنی به این گروه ها که برای حل بحران تلاش می کردند، گفته است که رهبری شورای عالی صلح و صلاحیت یک معاون رئیس جمهوری را به عبدالله واگذار می کند. اما عبدالله این پیشنهاد را نپذیرفته است.
«نیلوفر ابراهیمی» یکی از نمایندگان مجلس افغانستان پس از دیدار با اشرف غنی در صفحه فیسبوک خود نوشت: غنی در دیدار با نمایندگان مجلس گفت که شما هم با تائیدیه کمیسیون انتخابات نماینده مردم شناخته شده اید و من هم «وثیقه» از همین کمیسیون به عنوان رئیس جمهوری گرفتهام.
این پست خانم ابراهیمی نشان می دهد که در حال حاضر دو طرف قصد کوتاه آمدن از موضع خود را ندارند و بحران سیاسی کماکان ادامه ادامه خواهد داشت، اما اثرات منفی این تنش ها می تواند به گسترش ویروس کرونا دامن بزند و رسیدگی به مردم گرسنه این کشور را که حدود 60 درصد آنها زیرخط فقر بسر می برند و این روزها مجبور شده اند برای جلوگیری از گسترش کرونا خانه نشین شوند، اثر بگذارد.
در روزهای گذشته شماری زیادی از افراد که غذای شب خانواده های آنها بستگی به کار روزمره دارد، به رسانه ها گفتنند که به هرحال مرگ در انتظار آنهاست یا از اثر کرونا و یا هم پیش از کرونا از گرسنگی بمیرند.
این اظهارات مردم در واقع هشداری به دولت افغانستان است که به جای اختلافات سیاسی به مشکلات مرتبط با بحران گسترش ویروس کرونا و اثر منفی آن بر زندگی افرادی که برای زنده ماندن به نان شب نیازمند هستند، بپردازند.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید