«اعتمادآنلاین» گزارش میدهد:
ویروس کرونا| چگونه پوپولیسم به شیوع کرونا در آمریکای لاتین دامن زد؟
چه در برزیل و چه در دیگر کشورها هر جا که رهبران در مقابله با پاندمی، سیاسی و نه پزشکی برخورد کردند شهروندان متحمل هزینه آن شدند.
اعتمادآنلاین| ویروس کرونا همچنان در جهان قربانی می گیرد. هر چند که کشورهای مختلف راههای متفاوتی را برای مبارزه با ویروس کرونا انتخاب کردند اما تاثیر ویروس کرونا در آمریکای لاتین به شکل دیگری بوده است. جان لی اندرسون در «نیویورکر» درباره نوع رفتار رهبران پوپولیسم این منطقه و تاثیرگذاری سیاستهای آنها بر شیوع ویروس کرونا نوشته است.
بیتوجهی ژائیر بولسونارو رئیسجمهور برزیل قبرستانهای این کشور را پر از قربانیان ویروس کرونا کرد. در اواسط ماه مه برزیل رکورد وحشتناکی در مواجهه با پاندمی به جا گذاشته بود. این کشور سریعترین روند افزایش آمار مبتلایان ویروس کرونا در جهان را داشت. این نقطه عطف برزیل را در رتبه دوم پس از ایالات متحده در دوران پاندمی قرار داد؛ منجمله آمار مرگومیر بر اثر کرونا.
«همه ما روزی خواهیم مرد»
برخی از افراد تخمین میزنند برزیل در نهایت چیزی نزدیک به 34 میلیون مبتلا به ویروس کرونا و در حدود 300 هزار قربانی این ویروس بر جای بگذارد.
از روز نخست ژائیر بولسونارو رئیسجمهور راستگرای برزیل هیچ تلاشی برای مهار پاندمی نکرد. او در عوض ویروس را کماهمیت شمرد و به معترضانی پیوست که با فاصلهگذاری اجتماعی و محدودیتهای مرتبط با مهار کرونا مخالف بودند.
واکنش بولسونارو به گزارشهای مربوط به مبتلایان تنها این بود: «همه ما روزی خواهیم مرد.»
محاسبه بیرحمانه بولسونارو
الیور استونکل استاد روابط بینالملل موسسه Getulio Vargas در سائوپائولو معتقد است عملکرد بولسونارو در مواجهه با پاندمی نتیجه یک محاسبه بیرحمانه بوده است: «من گمان میکنم او با دیدن وضعیت جهان، تصور کرد که شیوع این ویروس تاثیر عمیقی بر اقتصاد برزیل خواهد گذاشت. او به خوبی میداند که در آمریکای لاتین نمیتوان با شرایط بد اقتصادی در قدرت ماند. پس در ایالتهایی که فرمانداران قوانین فاصلهگذاری اجتماعی را برقرار کردهاند او رکود اقتصادی را بر گردنشان خواهد انداخت. اگر آمار مبتلایان کم باشد، او خواهد گفت: ببینید! شرایط چندان هم بد نیست. اگر آمار بالا باشد هم او توجیهی برای آن پیدا خواهد کرد.»
به نظر میرسد تاکتیک بولسونارو تا امروز جواب داده است.
با وجود اینکه نظرسنجیها نشان از کاهش محبوبیت او دارد، اما هنوز در حدود 30 درصد مردم کاملاً از بولسونارو حمایت میکنند؛ درست مشابه آمار محبوبیت الگویش، دونالد ترامپ.
در بین همسایگان برزیل ترس از شیوع بیماری موجب شد مرزها بسته شوند با وجود این، 2 کشور همسایه آمار بالای ابتلا به کرونا را تجربه کردند.
اکوادور 58 هزار مورد ابتلا به کووید-19 و چهار هزار مرگ بر اثر این ویروس به ثبت رساند. در پرو نیز با وجود سه ماه قرنطینه 288 هزار مورد ابتلا به کرونا و در حدود 10 هزار مرگ ثبت شد.
بیتوجهی بولسونارو منطقه را به مرکز کرونای جهان تبدیل کرد. وضعیت اقتصادی و نابرابریهای اجتماعی بدین معنا بود که کسانی که با درآمد کم در مناطق پرجمعیت زندگی میکردند و ادامه زندگی برایشان به درآمد روزانه بسته بود بیش از دیگران از کرونا آسیب دیدند.
اما برخی از کشورهای آمریکای جنوبی نشان دادند که کاهش آثار ویروس کرونا غیرممکن نیست. در کاستاریکا- از اولین کشورهایی که ویروس کرونا در آن شناسایی شد- از همان روزهای نخست برگزاری اجتماعات بزرگ ممنوع شد، دولت اعلام وضعیت اضطراری کرد و مرزها بسته شد. آمار کرونا در کاستاریکا 3700 مورد ابتلا و 17 مورد مرگ است.
شیلی نیز هچون مکاستاریکا در مقابل ویروس واکنش سریعی نشان داد، اما نتیجه موفقیتآمیز نبود. در اواخر ماه آوریل با پایین بودن آمار مرگومیر سباستین پینیهرا رئیسجمهور محافظهکار کشور اعلام کرد قرنطینه قدم به قدم برداشته خواهد شد، اما با افزایش آمار مبتلایان در اواسط ماه مه قرنطینه سفت و سختتری برقرار شد. در حال حاضر شیلی 285 هزار مورد ابتلا و نزدیک به 6 هزار مورد مرگ بر اثر کرونا دارد. به نظر میرسد گناه پینیهرا غرور بیش از حد بود.
چه در برزیل و چه در دیگر کشورها هر جا که رهبران در مقابله با پاندمی، سیاسی و نه پزشکی برخورد کردند شهروندان متحمل هزینه آن شدند.
حاکمان مستبد منطقه در حالی که تلاش میکردند واقعیتهای پزشکی را با مقاصد سیاسی خود تطبیق دهند، احتمالاً بدترین واکنش را در مواجهه با پاندمی نشان دادند وعواقب این تصمیمات مخرب، شدید یا به طور دردناکی پوچ بوده است.
دیدگاه تان را بنویسید