نقش ترکیه در لیبی
با گذشت بیش از 10 سال (زمستان 1389) از آغاز بهار عربی در غرب آسیا و شمال آفریقا، تحرکات منطقه ای ترکیه نیز گسترش یافته و ارتش این کشور با کمک برخی عناصر وابسته به داعش و تحریر الشام در سوریه و لیبی گسترش معنادداری داشته است.
اعتمادآنلاین| نهاد موسوم به دیده بان حقوق بشر سوریه (وابسته به معارضان سوری/مستقر در لندن) به تازگی اعلام کرده که ترکیه تاکنون 16 هزار شبه نظامی را برای جنگ به لیبی اعزام کرده که 5 هزار و600 نفر از این افراد تاکنون به سوریه بازگشتهاند.
"رامی عبدالرحمن"، رئیس این مرکز در گفت وگو با به شبکه الحدث عربستان، گفته که ترکیه فقط بیش از 10 هزار (تروریست) را برای حضور در عملیات شهر «سرت» در شمال لیبی آموزش داده است.
تمامی عناصری که ترکیه برای جنگ علیه نیروهای «خلیفه حفتر» به لیبی اعزام کرده، ملیت سوری ندارند و برخی از آنها تروریستهایی هستند از کشورهای دیگر وارد سوریه شده اند. بنابر اخبار منتشره، همچنین 3 هزار و 400 تروریست دیگر در حال آموزش در اردوگاههای ترکیه در شمال سوریه برای اعزام به لیبی هستند.
هر چند دخالت های ترکیه در لیبی با سرنگونی معمر قذافی رییس جمهور مخلوع این کشور آغاز شده، اما در دو سال گذشته و به ویژه پس از درخواست «دولت وفاق ملی لیبی» که در برابر نیروهای «خلیفه حفتر» می جنگد و با مصوبه پارلمان ترکیه از تاریخ 12 دی ماه 1398 شماری از نیروهای این کشور به همراه تجهیزات وارد لیبی شده اند.
آنکارا و دولت وفاق ملی لیبی به ریاست فائز سراج در آبان 1398 توافقنامه امنیتی و اقتصادی با یکدیگر امضا کردند که یکی از بندهای آن حمایت نظامی ترکیه از طرابلس در مواقع بحرانی بود، هرچند نیروهای ترکیه پیش از آن به لیبی اعزام شده بودند.
ورود ترکیه به پرونده لیبی و حمایت سیاسی و نظامی از دولت وفاق ملی این کشور که منجر به پیشروی نیروهای تحت امر این دولت در برابر ژنرال حفتر شده، کشورهای اروپایی از جمله یونان و فرانسه را به شدید نگران کرده است. مقامات فرانسه و ترکیه به تازگی و به دنبال تحولات لیبی به هم حمله کرده و اظهارات تندی به زبان آورده اند.
یکی از نمایندگان پارلمان اروپا نیز به همین دلیل آنکارا را تهدید به تحریم کرد.
این نماینده پارلمان اروپا در گفت وگو با شبکه سعودی الحدث از سیاستهای ترکیه در شمال آفریقا انتقاد کرد و گفت که اتحادیه اروپا دوشنبه آینده حول محور ترکیه نشستی برگزار خواهد کرد.
این شبکه سعودی شامگاه پنجشنبه به نقل از این مقام اروپایی مدعی شد که اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ترکیه چه بسا یکی از گامهای مهم برای مقابله با سیاستهای این کشور باشد.
او گفت که زمان آن رسیده است که رهبران اروپا برای مقابله با اوضاعی که ترکیه ایجاد کرده، اقدامی داشته داشته باشند. این مسئول اروپایی گفت که رهبران اروپایی نباید از رئیس جمهور ترکیه بازی بخورند.
در واکنش به انتقادها از ترکیه، مقامات این کشور حمایت از دولت وفاق ملی را قانونی میدانند و معتقدند ترکیه از نظام سیاسیای حمایت میکند که با نظارت اروپا و سازمان ملل در سال 2015، تشکیل شده و به رسمیت شناخته شده است.
البته حضور نیروهای نظامی ترکیه در سوریه با لیبی فرق دارد، چرا که دولت لیبی از آنکارا برای اعزام نیرو دعوت کرده، اما دولت دمشق هیچگونه دعوتی از نظامیان ترک نکرده و حضور نظامیان ترکیه در شمال سوریه با استناد به قواعد و قوانین بین المللی، کاملا غیرقانونی است.
نقش ترکیه در بحران سوریه که از اسفند ماه سال 1389 آغاز شده، با نقش دیگر صحنه گردانان این بحران یعنی آمریکا، انگلیس، عربستان، قطر و رژیم صهیونیستی فرق دارد و ترکیه به علت موقعیت جغرافیایی و همسایگی با سوریه به مرکز ترانزیت و پشتیبانی گروه های تروریستی تبدیل شده است.
ترکیه که از ابتدای بحران سوریه در 2011 به صورت غیر علنی جهت سرنگونی بشار اسد از گروه های تروریستی حمایت می کرد، از سال 2016 با نیروها و ادوات و تجهیزات نظامی خود بخشهایی از خاک سوریه در شمال غرب این کشور را اشغال و از همان زمان به طور علنی نقش حمایت از گروه های تروریستی را به عهده گرفت تا جایی که در سال های اخیر ارتش ترکیه بیش از 40 مقر یا به قول خود پست دیدبانی در مناطق اشغالی شمال سوریه ایجاد کرده است، مقرهایی که همگی در حمایت از تروریست ها است.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید