آینده سیاسی لبنان در دستان سعد حریری
در حالیکه بیشتر از 48 ساعت تا موعد رایزنیهای پارلمانی لبنان و ورود رئیس جمهوری فرانسه به بیروت باقی نمانده، مذاکرات میان احزاب سیاسی به توافقی بر سر نامزد پست نخست وزیری نرسیده و فراکسیونهای پارلمانی در انتظار معرفی نام کاندیدای نخستوزیری هستند که سعد حریری وی را انتخاب خواهد کرد.
اعتمادآنلاین| به نوشته روزنامه لبنانی الاخبار، ریاست جمهوری لبنان دوشنبه را تاریخ برگزاری رایزنیهای پارلمانی مشخص کرده است، در حالیکه مذاکرات میان احزاب سیاسی به توافقی بر سر نام نامزد نخست وزیری دست نیافته است.
برخی منابع سیاسی عالیرتبه فاش کردند که طرح فرانسوی عملاً منجر به کنار گذاشتن سعد حریری و درخواست از وی برای معرفی یک کاندیدای جایگزین شده است که فراکسیونهای بزرگ سیاسی-پارلمانی وی را معرفی میکنند.
توافق شده تا رئیس فراکسیون المستقبل یک یا دو نامزد را معرفی کند، مشروط بر اینکه هیچ یک از آنها تحریک کننده فراکسیونهای بزرگ نباشد. ابتکار عمل فرانسه مبتنی بر تشکیل دولتی است که فراکسیونهای سیاسی بزرگ با چهرههایی غیرمتهم به فساد در آن شرکت دارند.
به گفته این منابع، پاریس تمایل داشته که تمام سلام را برای ریاست دولت انتخاب کند که سلام با آن مخالفت کرد.
پس از آنکه حریری نام خود را از گردونه خارج کرد تا نام دیگری را پیشنهاد کند، ابهاماتی در شب گذشته حاکم شد، به ویژه اینکه جلسه نخست وزیران سابق بدون صدور بیانیهای پایان یافت، در حالیکه قبل از جلسه اطلاعاتی درباره انتخاب سه اسم صحبت شده بود تا یکی از آنها انتخاب شود. با این حال، آنچه تاکنون مسلم است این است که در نتیجه دیدار خلیلین (دو خلیل) (حسین الخلیل و علی حسن خلیل) و جبران باسیل در درباره "اصلاحات" ارائه شده توسط رئیس جریان آزاد ملی، علی حسن خلیل، وزیر دارایی سابق لبنان از حریری خواست تا نام دیگری را که میخواهد برای نخست وزیری معرفی کند. با علم به اینکه حزبالله و جنبش امل همچنان به حریری پایبند ماندهاند و نبیه بری، رئیس پارلمان همچنان با او ارتباط برقرار میکرد تا وی را ترغیب کند که به کاندیداتوری بازگردد بازگشت وی روبه روز سختتر شد. جریان آزاد ملی نیز منتظر است که ببیند طی 48 ساعت آینده چه اتفاقی میافتد، در حالیکه منابع تاکید کردند که این جریان، حزبالله و امل به علاوه دو فراکسیون نمایندگان سابق، یعنی ولید جنبلاط و سلیمان فرنجیه به نامزدی حریری پایبند خواهند بود.
مساله دیگری که در روزهای گذشته آشکار شد، عدم قبول این ماموریت از سوی تعدادی از نامزدها با علم به دشواری دوره آتی است.
الاخبار مطلع شد که علاوه بر تمام سلام، رشید درباس، وزیر سابق لبنانی نیز از جمله اسامی مورد بحث است اما وی مردد بوده و حریری نیز مخالف کاندیداتوریاش است. بر این اساس، منابع آگاه از مذاکرات پیشبینی کردند که حریری فردی نزدیک به خود را معرفی کند که از حمایت فرانسه برخوردار است. نامهای سمیر الجسر، نماینده پارلمانی و رایا الحسن وزیر سابق مورد علاقه پاریس نیز مورد بررسی قرار میگیرد با توجه به اینکه برخی منابع در مورد امکان معرفی شخصیتی خارج از نامهای منتشر شده سخن گفتهاند.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز در اظهارات قابل توجهی که بیانگر میزان نگرانی کشورش در مورد اوضاع لبنان است و طرح فرانسه را قوت میبخشد هشدار داد که اگر ما لبنان را در منطقه رها کنیم و به دست قدرتهای منطقهای فاسد بسپاریم، جنگ داخلی در میگیرد.
برخی منابع اظهار کردند، ماکرون آماده پذیرش دعوت رئیس جمهوری لبنان برای مشارکت در دیدار رهبران لبنانی با عنوان آغاز گفتوگوی ملی برای حل بحرانهای کشور است.
وی از هماهنگی با مار بشاره پترس الراعی اسقف اعظم مسیحیان مارونی لبنان و جامعه مدنی برای تلاش جهت یافتن نخست وزیر و ایجاد کابینهای که بتواند با چالش مضاعف برای پایان دادن به فساد در لبنان و خلع سلاح حزبالله مقابله کند، خبر داد.
بها حریری، فرزند ارشد رفیق حریری اشاره کرد: پس از انفجار بندر و صدور حکم دادگاه بینالمللی، نقشه سیاسی در لبنان تغییر کرده است. اکثریت جامعه مسیحیان و جامعه اهل سنت، جامعه مدنی و میانه روها و مذاهب دیگر مخالف حزبالله هستند. بنابراین، ما دیگر اقلیت نیستیم بلکه امروز اکثریت هستیم. او معتقد است که همه کسانی که از زمان مرگ پدرش به مدت 15 سال با حزبالله کار کردهاند، باید از قدرت خارج شوند.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید