کد خبر: 429706
|
۱۳۹۹/۰۶/۱۱ ۰۸:۰۰:۰۰
| |

«اعتمادآنلاین» گزارش می‌دهد:

تنش میان چین و آمریکا| ترامپ یا بایدن؟ چین کدام یک را ترجیح می‌دهد؟

در طول 30 سال گذشته چین یکی از بزرگ‌ترین ذی‌نفعان جهانی‌سازی بوده است. این موضوع به صدها میلیون چینی کمک کرده تا زندگی‌‌ای با کیفیت و استاندارد بالاتر داشته باشند؛ سنگ بنایی که رویای چینی شی جین پینگ بر آن شکل گرفته است. و این دقیقاً همان چیزی است که ترامپ می‌گوید باید تغییر کند.

تنش میان چین و آمریکا| ترامپ یا بایدن؟ چین کدام یک را ترجیح می‌دهد؟
کد خبر: 429706
|
۱۳۹۹/۰۶/۱۱ ۰۸:۰۰:۰۰

اعتمادآنلاین| گردهمایی سالانه دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان معمولاً فرصتی است برای رأی‌دهندگان آمریکایی تا از سیاست داخلی رئیس‌جمهور آینده خود اطلاع پیدا کنند. اما امسال این همایش فرصتی هم بود برای چین که در میانه روابط تنش‌آلود خود با آمریکا در جریان سیاست‌های اقتصادی آینده این کشور قرار گیرد.

به گزارش بی‌بی‌سی، شرکت‌های فناوری چینی می‌گویند برای چهار سال آینده ریاست‌جمهوری جو بایدن جذاب‌تر به نظر می‌رسد تا ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ.

گرچه آنها فکر می‌کنند دولت بایدن هم بر چین سخت خواهد گرفت، اما این سختگیری بیشتر مبتنی بر منطق خواهد بود تا سخنرانی و سیاسی‌کاری. با وجود این، اما یک چیز روشن است: شرکت‌های چینی باور دارند هر کسی که به کاخ سفید برود، موضع سخت آمریکا در قبال چین باقی خواهد ماند.

چین و آمریکا

سه مساله وجود دارد که بیش از همه موجب نگرانی شرکت‌های چینی در مورد دولت بعدی آمریکا شده است:

جدا شدن

عبارتی که این روزها در توییت‌ها و بیانیه‌های ترامپ و دولتش در مورد رابطه با چین زیاد شنیده می‌شود «جدا کردن» است: به معنای از بین بردن سه دهه روابط اقتصادی چین و ایالات متحده.

همه چیز روی این کارت است؛ از فشار بر کارخانه‌های آمریکایی برای بیرون کشیدن مواد اولیه و منابع خود از چین گرفته تا مجبور کردن شرکت‌های چینی‌ای که در آمریکا فعالیت می‌کنند- مانند تیک‌تاک- به فروش شرکت‌های خود به مالکان آمریکایی.

در دولت ترامپ چنان‌که سلیمان یو نایب رئیس لابی جمهوری‌خواهان می‌گوید: «جداسازی تسریع خواهد شد.» و دلیل آن نگرانی جدی امنیت ملی است که در مورد سرقت فناوری وجود دارد؛ اما جداسازی به این سادگی نیست.

در حالی که آمریکا در فشار بر شرکت‌های آمریکایی برای توقف تجارت با غول‌های فناوری چینی همچون هواوی موفق بوده، این امر شرکت‌های چینی را وا داشته تا در صنایع مهمی همچون تراشه‌سازی و هوش مصنوعی خودکفا شوند.

یک استراتژیست چینی می‌گوید: «این حقیقتی است که شما هرگز دوباره نمی‌توانید به ایالات متحده اعتماد کنید. این مساله موجب شده شرکت‌های چینی به صرافت محافظت از منافع خود بیفتند.»

حذف از لیست

دولت ترامپ در بخشی از تمرکز خود بر چین، به شرکت‌های چینی در ایالات متحده مجموعه پیشنهادهایی ارائه داده که ددلاین اجرا کردن آنها ژانویه 2022 است. اگر شرکت‌های چینی این کار را انجام ندهند، طبق قوانین با خطر ممنوعیت کار مواجه خواهند شد.

اگرچه ممکن است دولت بایدن برای شرکت‌های چینی ممنوعیت مشابهی وضع نکند، اما تحلیلگران می‌گویند سختگیری در مورد این پیشنهادها احتمالاً برجا خواهد ماند.

طارق دنیسون مشاور سرمایه‌گذاری در هنگ‌کنگ می‌گوید: «دموکرات‌ها در دولت، کنگره یا سنا دلیلی بر کم کردن سختگیری‌های دولت ترامپ در مقابله با چین ندارند مگر اینکه در قبال آنها امتیاز بگیرند. چیزی که به نظر می‌رسد هر 2 حزب در سال 2020 بر سر آن توافق دارند مقصر دانستن چین برای مشکلاتی است که آن را نمی‌توان بر گردن حزب مقابل انداخت. این موضوع در آینده نزدیک تغییر نخواهد کرد.»

هرچند شرکت‌های چینی‌ای که در ایالات متحده واقع‌اند چندان نگران حذف شدن از لیست نیستند، اما همین نگرانی برای تغییر تصمیم شرکت‌های دیگر کافی است؛ به عنوان مثال شرکت علی‌بابا به جای ایالات متحده، هنگ‌کنگ و شانگهای را برای فروش سهام خود انتخاب کرد و با بالا گرفتن تنش میان آمریکا و چین دیگر شرکت‌های چینی هم احتمالاً روندی مشابه را طی خواهند کرد.

توقف جهانی شدن

در طول 30 سال گذشته چین یکی از بزرگ‌ترین ذی‌نفعان جهانی‌سازی بوده است. این موضوع به صدها میلیون چینی کمک کرده تا زندگی‌ای با کیفیت و استاندارد بالاتر داشته باشند؛ سنگ بنایی که رویای چینی شی جین پینگ بر آن شکل گرفته است.

و این دقیقاً همان چیزی است که ترامپ می‌گوید باید تغییر کند. دولت ترامپ معتقد است بر اثر این سیاست چین ثروتمندتر و در مقابل ایالات متحده فقیرتر شده است. در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ توقف روند جهانی شدن- یعنی جایی که مرزها کمتر باز و تجارت محدودتر است- تبدیل به یک رویه شده. رویه‌ای که حتی پس از انتخابات نیز تغییر نخواهد کرد.

چین و آمریکا

یکی از پیامدهای طبیعی جهانی شدن دنیای امن‌تر بود. اگر شما مشغول تجارت با یکدیگر باشید، احتمالاً علاقه کمی به درگیری دارید. نگرانی واقعی برای بخش بزرگی از تجارت در آسیا درگیری نظامی بین 2 ابرقدرت است که به نظر اجتناب‌ناپذیر می‌رسد. این نگرانی‌ها در هفته‌های گذشته با پرتاب موشک‌های چین به سمت دریای چین جنوبی شدت یافته است. آبراهی سودآور اما چالش‌برانگیز.

از نو آراستن روابط چین و آمریکا خطرناک است. نه فقط برای چین و آمریکا بلکه برای همه ما خطرناک است.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها