گام دوم معامله قرن خطرناکتر از گام اول
حشمتا... فلاحتپیشه نماینده مجلس دهم، در یادداشتی نوشت: واقعیت این است که هرکدام از کشورها استفاده خودشان را از دور تازه سازش در خاورمیانه میبرند.
اعتمادآنلاین| حشمتا... فلاحتپیشه نماینده مجلس دهم، در یادداشتی نوشت: واقعیت این است که هرکدام از کشورها استفاده خودشان را از دور تازه سازش در خاورمیانه میبرند.
استفاده ترامپ کاملا انتخاباتی است و از زاویه یهود بیشترین استفاده را در این رابطه میبرد و کشورهای مرتجع عرب هم که توانستند با هزینههای گزاف جریان دموکراسیخواهی در دنیای عرب را کنترل کنند، این هم از جمله امتیازاتی است که برای حفظ نظامهای غیردموکراتیک خودشان میدهند و میدانند بههرحال در آمریکا شاید کمتر پیش آید که یک سیاستمداری مثل ترامپ حاضر باشد بهراحتی بر سر مسائل مرتبط با قدرت تبانی کند. سیاست نتانیاهو هم سیاست تعدیل دشمنیها با اسرائیل و محدودکردن این دشمنی به خط مقاومت و ایران است و از این دارد استفاده لازم را میبرد.
این واقعیتی است که شکل گرفته ضمن اینکه بههرحال باید بپذیریم که یکسری رفتارهای افراطی هم در ایران باعث شد که عملا بهانه به دست محافظهکاران عرب داده شود که سیاست دشمنسازی ایران را در پیش بگیرند. واقعیت این است که ایران دشمن دنیای عرب و دنیای اسلام نیست ولی یکسری رفتارهای افراطی مثل حمله به سفارتخانهها و یکسری موضعگیریهای تنشآمیزی که شکل گرفت و ادعاهایی که شکل گرفت مبنی بر اینکه ایران در حال سرکوبسازی در دنیای عرب است و غیره باعث شد که عملا این بهانه دست محافظهکاران عرب داده شود که چنین شرایطی را شکل دهند.
حالا در اینکه چقدر این توافقات پایدار است، معتقدم در شرایط کنونی همه این بازیگران روی این توافقات حساب تاکتیکی کردهاند و هیچکدام حساب راهبردی روی این توافقات نکردهاند چون برای اینکه توافق صورت بگیرد، جنبههای اصلی و خطوط گسلهای اصلی را که بین رژیمصهیونیستی و دنیای اسلام و دنیای عرب وجود دارد تا حدی کنترل کردهاند. اختلافات را حل نکردند ولی مباحث اختلافی را به کنار گذاشتند و سعی کردند یکسری مباحث اتفاقی یا توافقی را شکل دهند و براساس آن توافق پیش روند.
اینکه نتانیاهو هم در راس جریان راست افراطی، موفق شد بهگونهای عمل کند که در این شرایط راست افراطی کارشکنی نکند، یک کار تاکیتیکی است.
هر وقت کار به موضوعاتی مثل سرنوشت آوارگان فلسطین و غیره برسد، طبیعتا امکان باز شدن اختلافات تازه وجود دارد ولی در شرایط کنونی همه این بازیگران استفاده تاکتیکی لازمه خودشان را بردهاند. اما از ابتدای دهه 1990 با مذاکرات صلح مادرید، اسلو و غیره عملا یک جریان منزویسازی ایران در دستورکار قرار گرفت البته این جریان با نوسانات مختلفی همواره شکل داشت. زمانی با جنایاتی که شارون صورت داد، این حلقه شکسته شد ولی باز هم دوباره شکل گرفت.
در چنین شرایطی گام بعدی معامله قرن ترامپ، ایجاد چالش و مشغله بین ایران و کشورهای منطقه است؛ چالشهایی که مشترکاتی داشته باشند که این مشترکات کشورهای مرتجع عرب را به رژیمصهیونیستی نزدیک کند و دشمنیهای مشترکی با ایران شکل بگیرد.
اگر کار به آن زمان بکشد، میشود گفت که چالشهای تازهای علیه ایران شکل خواهد گرفت ولی در شرایط کنونی گام اول این است که ترامپ و مجموعه بازیگرانی که در معامله قرن نقش داشتند، چالشها را کنار گذاشتند تا بتوانند تا حدی اختلافات عربی- اسرائیلی را مدیریت کنند.
منتها باز هم به بازیهای مختلفی که شکل میگیرد، بستگی دارد. اگر در گام بعد، موفق شوند دشمنی مشترکی ایجاد کنند که منجر به اشتراک منافع بین رژیمصهیونیستی و کشورهای عرب شود، میتوان گفت گام دوم معامله قرن را برداشتهاند.
منبع: آرمان ملی
دیدگاه تان را بنویسید