فریدون مجلسی:
اجازه مذاکره به روحانی داده نمیشود
فریدون مجلسی گفت: واقعیت این است که آقای روحانی از مقطعی به طور کامل تسلیم نیروهای تندرو شد و اکنون تمایل روحانی به مذاکره اصلا اهمیتی ندارد و تردید نکنید که از داخل اجازه مذاکره به روحانی داده نمیشود؛ دولت بعدی هم اهل مذاکره نخواهد بود.
اعتمادآنلاین| تغییر دولت آمریکا و روی کار آمدن دموکراتها به جای جمهوریخواهان تا حدود یک ماه آینده این نظریه را ایجاد کرده که ممکن است ایران و آمریکا در همین دولت روحانی بتوانند بازهم با یکدیگر مذاکره کنند. برخی هم باور دارند که با روی کار آمدن بایدن به سرعت برجام احیا و زمینه رفع تحریمهای یکجانبه هم فراهم میشود. اما چنین فرضیههایی تا چه حد میتواند صحت داشته باشد؟
فریدون مجلسی، دیپلمات اسبق و کارشناس درباره این موضوع گفت: «طبیعی است که میان بایدن و ترامپ تفاوتهای زیادی وجود دارد.
ترامپ انسان معقولی نبود و نمیتوانست سیاستهای درستی در پیش بگیرد اما بایدن با سیاستورزی استاندارد آشناست و منافع کشورش را لحاظ میکند و درباره توافقنامه برجام هم شخص او در دولت اوباما حضور داشته است و به نوعی در انعقاد برجام نقش داشته است و ممکن است در ذهن برجام چنین باشد که تیم دیپلماسی ایران از اختیارات کافی برخودار بودند که برجام منعقد شد که در این صورت این احتمال وجود دارد که دوباره مذاکراتی در بگیرد و شاید هم بداند که وقتی تیم مذاکرهکننده هستهای به ایران بازگشتند با لنگه کفش از آنها استقبال شد و بسیاری از تندروها در ایران خواهان پارهشدن برجام بودند که در این صورت مذاکره با دولت فعلی میسر نمیشود».
او ادامه داد: «واقعیت این است که آقای روحانی از مقطعی به طور کامل تسلیم نیروهای تندرو شد و اکنون تمایل روحانی به مذاکره اصلا اهمیتی ندارد و تردید نکنید که از داخل اجازه مذاکره به روحانی داده نمیشود؛ دولت بعدی هم اهل مذاکره نخواهد بود».
این تحلیلگر مسائل دیپلماتیک درباره نگاه حاکم در ایران نسبت به اصل مذاکره هم تصریح کرد: «باید دید که منافع ملی در ایران چه قدر اهمیت دارد. مذاکره با غربیها صرفا مربوط به دوران آقای روحانی نیست و میدانیم چنین مذاکراتی در دوران آقای احمدینژاد و در عمان آغاز شد اما میدانیم که مردم از التهاب خستهاند و میخواهند شرایط آرام را تجربه کنند؛ بنابراین به نظرم میان نظر مردم و برخی مسئولان درباره اصل مذاکره تفاوت وجود دارد».
او درخصوص این گزاره مبنی براینکه برای مذاکره با آمریکا باید این کشور به ایران غرامت دوران تحریمهای یکجانبه را بدهد، خاطرنشان کرد: «این حرفها که شوخی است. واقعیت این است که ما آغازگر تحریم آمریکا بودیم؛ هنگامی که گفتیم واردات کالاهای آمریکایی به ایران ممنوع است. چهطور میتوانیم از آمریکا غرامت بگیریم وقتی خودمان تحریمکننده آمریکا بودهایم؟»
او افزود: «در سیاست قدرت تعیینکننده است. ما باید به جای شعاردادن در صنایع دفاعی، توسعه اقتصادی و دانش و فناوری قدرت خود را بالا ببریم تا بتوانیم حرفمان در عرصه بینالمللی را پیش ببریم».
مجلسی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه آیا بر اساس وعده بایدن، آمریکا به سرعت به برجام بازمیگردد یا نه، گفت: «نظر شخصی من این است که بدون قید و شرط برمیگردد زیرا او از اساس خروج از برجام را نادرست میداند اما اگر رویکرد تندروها در داخل تغییر نکند بازگشت آمریکا به برجام هم میتواند خطرناک باشد و زیرا اینبار آمریکا میتواند به عنوان یک عضو برجام به مکانیزم ماشه استناد کند و همه تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد را بازگرداند».
این دیپلمات اسبق ایران در پایان درباره این سخن محمدجواد ظریف که بایدن میتواند با سه فرمان تمام تحریمها را لغو کند، گفت: «به نظر من حتی با یک فرمان هم میتواند لغو کند اما در صورتی که ارادهای بر این کار داشته باشد».
منبع: نامهنیوز
دیدگاه تان را بنویسید