کد خبر: 486622
|
۱۴۰۰/۰۲/۲۷ ۱۰:۱۷:۱۸
| |

مطالبات جدید جبهه اعتراضات؛ برگزار نشدن انتخابات عراق!

جبهه سیاسی منتسب به اعتراضات اکتبر در چرخشی 180 درجه ای خود مبنی بر برگزاری انتخابات زودهنگام از مطالبات سابق خود، خواهان برگزار نشدن انتخابات شده و برخی جریانات سیاسی کشور، این اقدام را ناشی از دیکته خارجی می دانند.  

مطالبات جدید جبهه اعتراضات؛ برگزار نشدن انتخابات عراق!
کد خبر: 486622
|
۱۴۰۰/۰۲/۲۷ ۱۰:۱۷:۱۸

اعتمادآنلاین| در حالی که برگزاری انتخابات زودهنگام یکی از مطالبات اساسی اعتراضات اکتبر 2019 عراق بود، جبهه سیاسی منتسب به این اعتراضات در چرخشی 180 درجه ای از مطالبات سابق خود، خواهان برگزار نشدن انتخابات شده و برخی جریانات سیاسی کشور، این اقدام را ناشی از دیکته خارجی می دانند.

به گزارش ایرنا، این درحالیست که برپایی انتخابات زودهنگام و ابطال نتائج انتخابات 2018 عراق یکی از مطالبات معترضین در سال 2019 بود و به موجب آن دولت منتخب «عادل عبدالمهدی» استعفا کرد و دولت انتصابی «مصطفی الکاظمی» جایگزین آن شد تا زمینه انتخابات زودهنگام جدید این کشور را فراهم کند.


از این رو دولت مصطفی الکاظمی ماموریت اساسی خود را برگزاری انتخابات زودهنگام عنوان کرد و بر این مبنا دهم اکتبر 2021 (18 مهرماه 1400) موعد برگزاری انتخابات زودهنگام عراق اعلام شد.


درحالی که همه چیز در عراق به سمت برپایی انتخابات در موعد مقرر پیش می رفت، اما ترور مرموز یک فعال اجتماعی در کربلا و اردوکشی خیابانی متعاقب آن، فضایی را ایجاد کرده که نخست برخی کشورهای غربی و در راس آن سفیر انگلیس در بغداد و سپس تشکل ها و شخصیت های منتسب به اعتراضات اکتبر نسبت به برپایی انتخابات سالم در عراق ابراز تردید کرده و برهمین اساس خواهان عدم برگزاری انتخابات شده اند.


احزاب سیاسی برجسته عراقی، تطابق خواسته جبهه سیاسی منتسب به اعتراضات عراق با مطالبات «استفان هیکی»، سفیر انگلیس در بغداد را نوعی «دیکته خارجی» و مصداق دخالت خارجی در امور داخلی عراق دانسته اند.


حتی برخی از جریان ها و شخصیت های منتسب به اعتراضات به این هم اکتفا نکرده و انصراف خود را از رقابت انتخاباتی آینده اعلام کرده اند.


جریان «البیت الوطنی» یکی از سه گروه سیاسی منتسب به جبهه اعتراضات عراق که قبلا برای شرکت در انتخابات پارلمانی این کشور نامنویسی کرده بود، انصراف خود را از انتخابات اعلام کرده است.


حزب کمونیست عراق به عنوان متحد کنونی جریان صدر در فراکسیون «سائرون» در پارلمان عراق، که در عین حال خود را از منتسبان به اعتراضات اکتبر 2019 می داند نیز در این راستا اعلام انصراف کرده است.


برخی از نامزدهای مستقل که به عنوان شاخص های اعتراضات اکتبر عراق شناخته می شوند، مانند «فائق شیخ علی» به بهانه ترور «ایهاب الوزنی» فعال اجتماعی در کربلا در اوائل هفته جاری، انصراف از انتخابات پارلمانی را اعلام کرده اند.
تشکل موسوم به «بیت العراقی» مرتبط با جبهه سیاسی اعتراضات نیز پیشاپیش به نتائج انتخابات زودهنگام آتی که قرار است 18 مهرماه 1400 برگزار شود، اعلام تردید کرده است.


گروه موسوم به «شورای مرکزی تشرین (اکتبر)» از 28 گروه سیاسی مرتبط با اعتراضات اکتبر نیز خواسته است که انتخابات آتی عراق را تحریم کنند.

جایگزین برگزار نشدن انتخابات چیست؟


گزینه های جایگزینی که تشکل ها و سرکرده های منتسب به اعتراضات اکتبر مطرح کرده اند از نگاه ناظران برای آینده عراق بسیار خطرناک است.


«احمد ملاطلال» سخنگوی سابق «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق در توئیتی یکی از جایگزین ها را تحت قیمومیت درآمدن عراق عنوان کرده است.


این فعال رسانه ای و از سرکرده های اعتراضات اکتبر گفته است: ساده ترین و کمترین موضع قابل انتظار از جبهه اعتراضات اکتبر و احزاب جدید ملی و لیبرال اعلام رسمی تحریم انتخابات و درخواست از جامعه جهانی برای نجات مابقی عراق است.


از نگاه ناظران این درخواست به مفهوم تحت قیمومت درآمدن مجدد عراق و ابقای دولت کنونی است.


سناریوی ابقای دولت مصطفی الکاظمی و دور زدن انتخابات به بهانه فراهم نبودن شرایط، همزمان با شکل گیری این دولت در حدود یک سال قبل مطرح شده بود.
برخی از جریان های جبهه سیاسی مرتبط با اعتراضات گزینه های به مراتب خطرناکتری مطرح کرده اند.


مخالفت احزاب بزرگ


احزاب بزرگ و رهبران برجسته سیاسی عراق با این مطالبات مشترک غربی و داخلی برای برگزار نشدن انتخابات و تن دادن به گزینه های خطرناک جایگزین آن، به شدت مخالفت کرده اند.


برخی مانند «هادی العامری» رهبر ائتلاف سیاسی - جهادی «الفتح» از سفیر انگلیس در بغداد که بذر فتنه برگزار نشدن انتخابات را کاشته به شدت انتقاد کرده است.


العامری گفته است: سفیر انگلیس در بغداد باید حد و مرز صلاحیت ها و مسوولیت های خود را بشناسد.


وی افزوده است: ما به او (سفیر انگلیس) اجازه دخالت در امور داخلی کشورمان را نمی دهیم.


العامری از وزارت امور خارجه عراق خواست تا بر فعالیت سفیران خارجی در بغداد نظارت داشته و تمامی تدابیر لازم برای جلوگیری از دخالت آنها در امور داخلی کشور را اتخاذ کند.


«نوری المالکی» رهبر ائتلاف دولت قانون، «مقتدا صدر» رهبر جریان صدر و «سید عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی از دیگر رهبران برجسته سیاسی عراق هستند که بارها نسبت به خطر عدم برگزاری انتخابات هشدار داده و خواهان برگزاری آن در موعد مقرر شده اند.


«همام حمودی» رییس مجلس اعلای اسلامی عراق نیز با انتقاد از دخالت سفیر انگلیس در امور داخلی عراق خواهان اقدام وزارت امور خارجه این کشور برای حد و مرز گذاشتن برای این گونه دخالت های خارجی شده است.


حمودی در ادامه تاکید کرده که برگزاری انتخابات زودهنگام یک خواست مردمی است که در جریان اعتراضات خیابانی بر آن تاکید شد و این موضوع همچنین خواست مرجعیت عالی دینی است که با تایید جریان های سیاسی کشور همراه شده و پارلمان عراق نیز آن را تصویب کرده است.


رییس مجلس اعلای اسلامی عراق تاکید کرده که مردم عراق، آینده خود را به دست خودش بر مبنای منافع عالی کشور می سازد و نه براساس دیکته های خارجی، برهمین اساس ما متمسک به برگزاری انتخابات در موعد مقررش هستیم.

چرا برخی از برگزاری انتخابات نگران هستند؟


بارزترین دیدگاه مطرح شده در خصوص وحشت برخی از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق در موعد مقرر آن، شکست سنگین تشکل های منتسب به اعتراضات اکتبر است.


تمامی نظرسنجی هایی که در عراق در طول ماه های اخیر انجام شده، نشان می دهند که تشکل ها و شخصیت های مدعی انتساب به اعتراضات اکتبر چندان شانس زیادی برای پیروزی در انتخابات ندارند و همچنان شانس بزرگ پیروز این انتخابات، احزاب بزرگ عراقی هستند.


از این رو گفته می شود که این تشکل و شخصیت ها و عوامل خارجی آنها که برخی از کارشناسان عراقی مانند «عادل المانع» در روزهای گذشته به نقش انگلستان در تحولات عراق اشاره کرده اند، از بیم این شکست سنگین به مقوله فراهم نبودن شرایط در عراق برای برگزاری انتخابات سالم روی آورده اند.


این عده با بهانه قرار دادن ترور مرموز ایهاب الوزنی، سلاح غیر ضابطه مند را همچنان عامل موثر در تغییر نتائج انتخابات آتی عراق دانسته اند.


این در حالیست که هنوز دولت عراق نتایج تحقیقات و عوامل ترور الوزنی را مشخص نکرده است، گرچه بسیاری، ترور این فعال عراقی و اردوکشی خیابانی متعاقب آن را با انگیزه های سیاسی و دیکته خارجی دانسته اند.


لازم به ذکر است با وجود اینکه برخی تشکل و نامزدهای مدعی انتساب به اعتراضات، انصراف خود را از انتخابات اعلام کرده اند، اما کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق تاکید کرده است که تاکنون هیچ درخواست رسمی برای انصراف از انتخابات را دریافت نکرده است؛ موضوعی که صداقت گفته این افراد را با تردید مواجه کرده است.

با همه این اوصاف و با عقب نشینی سفیر انگلیس از مواضع قبلیش که مدعی است اظهاراتش به درستی برداشت نشده و نیز تاکید شخصیت های مطرح عراقی برای برگزاری انتخابات در موعد مقرر، هنوز گزاره دقیقی در این خصوص مطرح و روشن نشده و گویا باید همچنان برای روشن شدن موضوع منتظر ماند. بویژه اینکه صحنه تحولات سیاسی و اجتماعی عراق به دلیل آبستن بودن این کشور به هرگونه حادثه‌ای، هر آن مولود موضوع و ادعای جدیدی است.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها