کامران کرمی کارشناس مسائل منطقه مطرح کرد؛
انتخابات چه تاثیری در روند مذاکرات ایران و عربستان دارد؟
کارشناس مسائل منطقه گفت: مذاکرات فعلی دو کشور ایران و عربستان، اگرچه چندان متاثر از مسئله انتخابات ایران نیست، اما طبیعتا طرف سعودی منتظر تغییر دولت خواهد بود، تا ببیند روند کنونی را باید کند کرده یا سرعت ببخشد.
اعتمادآنلاین| رسانه انگلیسی میدلایستآی با انتشار جزئیات جدیدی از مذاکرات مقامات ایران و عربستان در عراق اعلام کرد اصلیترین محور مذاکرات هفته گذشته دوطرف جنگ یمن بوده است. میدلایستآی به نقل از مقامهای مطلع عراقی مدعی شد: مقامات سعودی در این مذاکرات خواستار ضمانتهایی برای اتمام حملات نیروهای یمنی به تأسیسات نفتی و اقتصادی خود بودهاند. مقامات ایرانی هم در مقابل خواستار کمک عربستان برای فروش نفت خود و دور زدن تحریمهای آمریکا شدهاند.راید کریملی، رئیس برنامه ریزی سیاسی در وزارت خارجه عربستان در اظهارات ادعایی مدعی شد: «ریاض و تهران در حال مذاکره مستقیم هستند.»
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، این مقام سعودی هدف از مذاکرات بین عربستان و ایران را کاهش تنشهای منطقهای عنوان کرد و گفت: قضاوت درباره نتیجه کار خیلی زود است و ریاض قصد دارد بررسی کند که اقدامات قابل تایید کدام هستند. روزنامه فایننشیال تایمز ماه گذشته در گزارشی مدعی دیدار و گفتوگوی مقامات رسمی ایران و عربستان در نهم ماه میلادی جاری در عراق شد.فایننشیال تایمز در ادامه گزارش ادعایی خود نوشت: «دور اول این مذاکرت درباره حملات نیروهای یمنی به خاک عربستان بوده و این مذاکرات مثبت ارزیابی شده است.» رسانه انگلیسی میدلایستآی با انتشار جزئیات جدیدی از مذاکرات مقامات ایران و عربستان در عراق اعلام کرد اصلیترین محور مذاکرات هفته گذشته دو طرف جنگ یمن بوده است. این رسانه به نقل از مقامهای مطلع عراقی مدعی شده که مقامات سعودی در این مذاکرات خواستار ضمانتهایی برای اتمام حملات نیروهای یمنی به تأسیسات نفتی و اقتصادی خود بودهاند. مقامات ایرانی هم در مقابل خواستار کمک عربستان برای فروش نفت خود و دور زدن تحریمهای آمریکا شدهاند.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری خود درباره ادعای میدل ایست آی مبنی بر اینکه ایران در مذاکرات با عربستان خواستار کمک برای فروش نفت و دور زدن تحریمهای آمریکا اظهار کرد: گفتوگوهای ما در عربستان در حوزه موضوعات دو جانبه و منطقه پیگیری می شود و خبرسازی های دیگر صحت ندارد.
فرایندی از مذاکرات جدی و طولانی، برای آب شدن یخ روابط تهران و ریاض لازم است/ انتخابات چه تاثیری در روند مذاکرات ایران و عربستان دارد؟
کامران کرمی کارشناس مسائل منطقه، درباره اینکه آیا تا قبل از انتخابات ایران و تا پایان دولت روحانی، روابط ایران و عربستان گرم میشود، اظهار کرد: مسئله روابط ایران و عربستان سعودی به دلیل پیچیده بودن،کثرت متغیرها و به ویژه به دلیل قطع روابط سیاسی و اقتصادی میان دو کشور، نیاز به فرآیندی از مذاکرات طولانی، جدی و در عین حال همراه با حسن نیت دارد تا بتواند بن بست موجود را شکسته و زمینه منازعه و تنش را به سمت رقابت متعارف مبتنی بر پارهای از همکاریهای محدود دوجانبه و منطقهای فراهم کند.
او افزود: مذاکرات فعلی دو کشور ایران و عربستان، اگرچه چندان متاثر از مسئله انتخابات ایران نیست، اما طبیعتا طرف سعودی منتظر تغییر دولت خواهد بود، تا ببیند روند کنونی را باید کند کرده یا سرعت ببخشد. از این رو دو کشور تا قبل از تغییر دولت در ایران، احتمالا بتوانند بدون رسیدن به ی چارچوب توافقی و تفاهم بر سر اختلافات و کانونهای بحران موجود و مبتلا به، زمینه یک تفاهم نسبی را فراهم کنند که در این میان راهبرد گفتمانی و عملیاتی دولت آینده ایران در سیاست خارجی و مسئله تنش زدایی با همسایگان نقش بسیار مهمی در تقویت و یا تضعیف گفتوگوهای کنونی ایفا خواهد کرد.
سعودی ها تمایلی به کشاندن موضوع یمن به شکل مستقیم در گفتوگو با ایران ندارد/ احتمال بازگشایی سفارت خانههای تهران و ریاض
کرمی درباره اینکه آیا روابط ایران و عربستان از موضوع یمن به موضوع دوجانبه میرسد، تصریح کرد: در مذاکرات کنونی دو کشور به میزبانی بغداد، موضوع یمن اگرچه یکی از متغیرهای مهم مورد بحث بوده، اما به طور مستقیم مورد مذاکره قرار نگرفته است، چرا که طرف سعودی همچنان تمایلی به کشاندن موضوع یمن به شکل مستقیم در گفتوگو با ایران ندارد، هدف ریاض بیشتر کمک به فرآیند توقف حملات انصارالله به خاک خود و آتش بس مصلحتی و موقتی است تا به رسمیت شناختن قدرت انصارالله.
کارشناس مسائل منطقه در ادامه تصریح کرد: احتمالا مذاکرات کنونی تهران و ریاض ضمن کمک به موضوعات منطقه ای، زمینه را برای کاهش تنش در روابط دوجانبه ایران و عربستان، از سرگیری روابط سیاسی و بازگشایی سفارت خانههای دو کشور_حداقل از سرگیری روابط کنسولی فراهم کند.
تردیدها در خصوص پایان جنگ یمن و برقراری ثبات در این کشور
او درباره زمان پایان جنگ یمن، تاکید کرد: فارغ از اهمیت و نقش متغیر ایران و عربستان که میتواند به زمینههای گذار از بحران شش ساله در یمن کمک مهمی کند، اگر طرف سعودی قدرت انصارالله را در عرصه میدانی و تحولات سیاسی و اجتماعی یمن به رسمیت بشناسد، پیچیدگیهای صحنه یمن از حیث کثرت بازیگران و تضاد و تعارض منافع که فراتر از متغیر معادله تهران و ریاض است، باعث میشود تا تردیدها در خصوص پایان جنگ یمن و برقراری ثبات در این کشور همچنان تا یک دوره کوتاه مدت برقرار و پایدار باشد.
کرمی اضافه کرد: میتوان امیدوار بود که با تمایل ایران و عربستان به توقف حملات و برقراری آتش بس فراگیر، به تدریج زمینهها برای مذاکرات سیاسی یمنی-یمنی فراهم شود.
دیدگاه تان را بنویسید