کد خبر: 496353
|
۱۴۰۰/۰۳/۲۷ ۰۹:۰۴:۳۱
| |

زنگنه، کارشناس مسائل منطقه:

حملات ترکیه به شمال عراق با چراغ‌سبز آمریکا انجام می‌شود/ سکوت اقلیم کردستان نشان از تامین منافعشان توسط آنکارا و واشنگتن دارد

صبح زنگنه کارشناس مسائل منطقه گفت: باید توجه شود که اقلیم کردستان عراق مکانی است که آمریکایی‌ها در آنجا پایگاه نظامی دارند و از سوی دیگر ترکیه هم به نوعی متحد واشنگتن در پیمان ناتو است. این دو مساله باعث می‌شود تا ایالات متحده هم منافع ترکیه را مورد نظر قرار دهد و هم سعی در تامین منافع اقلیم کردستان عراق داشته باشد.

حملات ترکیه به شمال عراق با چراغ‌سبز آمریکا انجام می‌شود/ سکوت اقلیم کردستان نشان از تامین منافعشان توسط آنکارا و واشنگتن دارد
کد خبر: 496353
|
۱۴۰۰/۰۳/۲۷ ۰۹:۰۴:۳۱

اعتمادآنلاین| «صباح زنگنه» کارشناس مسائل منطقه با اشاره به حملات جدید ترکیه به شمال عراق و هماهنگی پشت‌پرده آمریکا و آنکارا برای ادامه این عملیات‌ها عنوان کرد: اقداماتی که تاکنون ترکیه در شمال عراق انجام داده است بسیار وسیع‌تر از تحلیل‌ها و مطالبی است که در فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود. ارتش ترکیه در مناطق شمالی عراق مانند دهوک و برخی دیگر از این منطقه، پایگاه‌های متعدد نظامی و شبه‌دایم احداث کرده و برخی دیگر از پایگاه‌های آنها، سیال و تاکتیکال است.

همچنین ترکیه اقدام به تاسیس پایگاه‌های عملیات پهپادی در شمال عراق کرده و از سوی دیگر شاهد استقرار توپخانه ارتش این کشور در مناطق شمالی عراق هستیم. با نگاهی به این حجم از تسلیحات و تجهیزات و استقرار آنها در مناطق مماس با مرز ترکیه به این نتیجه می‌رسیم که آنها قرار است چندین ماه در این منطقه حاضر باشند و اقدام به انجام عملیات‌های متعدد کنند.

به گزارش ایلنا، وی ادامه داد: بهانه ترکیه همانند گذشته، مبارزه با پ.ک.ک در این منطقه است و همین بهانه باعث شده تا بسیاری از روستاهای شمال عراق تخریب شده و طیف عظیمی از ساکنان این مناطق آواره شوند. اقلیت‌هایی مانند کردها و ایزدی‌ها از تشکیل دهندگان جمعیت منطقه شمال عراق هستند و بر همین اساس اعتراض‌های زیادی از سوی بغداد نسبت به عملیات‌های ترکیه در شمال عراق صورت گرفته است؛ تا جایی که چندی پیش اعلام شد سلسله عملیات‌های آنکارا در شمال عراق چیزی حدود شش میلیاد دلار خرابی به بار آورده است. لذا به نظرم در این میان دو مشکل اساسی وجود دارد. مشکل اول این است که هیچ اعتراضی از سوی اقلیم کردستان عراق مبنی بر حضور ترکیه در مناطق شمالی صورت نمی‌گیرد. بر اساس توافق‌های موجود، قرار بر این بود تا ترکیه صرفاً 20 کیلومتر مجاز به ورود به داخل خاک عراق شباشد و همچنین نیروهای عراقی هم صرفا می‌توانستند 20 کیلومتر وارد خاک ترکیه شوند.

نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری‌های اسلامی تصریح کرد: گزارش‌های فعلی نشان می‌دهد که ارتش ترکیه چیزی حدود 50 کلیومتر وارد خاک عراق شده است. بر این اساس اولین مشکل و دلیلی که باعث می‌شود ترکیه به حضور خود در شمال عراق ادامه دهد سکوت حکومت اقلیم کردستان عراق است. دلیل دوم این است که بغداد هم نسبت به این ماجرا تا حدودی ساکت است. زمانی که مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق به ترکیه سفر کرد، بیش از آنکه به مساله ورود نظامی ترکیه به شمال عراق بپردازد، مباحث اقتصادی و همچنین رایزنی در مورد منابع آبی را در دستور کار قرار داد اما به هیچ وجه در مورد مداخلات نظامی ترکیه در ناحیه شمالی کشورش سخن نگفت. در این میان باید توجه کرد که آمریکایی‌ها هم در این پرونده دخیل هستند. آ‌نها با سکوت خود به ترکیه برای ورود به شمال عراق چراغ سبز نشان دادند تا آنها با آزادی کامل هر اقدامی که می‌خواهند انجام دهند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: باید توجه شود که اقلیم کردستان عراق مکانی است که آمریکایی‌ها در آنجا پایگاه نظامی دارند و از سوی دیگر ترکیه هم به نوعی متحد واشنگتن در پیمان ناتو است. این دو مساله باعث می‌شود تا ایالات متحده هم منافع ترکیه را مورد نظر قرار دهد و هم سعی در تامین منافع اقلیم کردستان عراق داشته باشد.

متاسفانه در این میان تنها منافع دولت مرکزی عراق نادیده گرفته می‌شود و حتی کار به جایی رسیده که نفت اقلیم کردستان هم توسط ترکیه قاچاق و به بفروش می‌رسد. بخشی از نفت این منطقه از طریق بندر جیهان به ترکیه فرستاده می‌شود و بخشی دیگر از آن توسط قاچاقچیان این کشور وارد بازار مصرف جهانی می‌شود. به همین دلیل معتقدم همه چیز صرفاً به ضرر بغداد است. مضاف بر اینکه گزارش‌هایی از فسادهای گسترده در سه ضلعیِ مرزی ترکیه، عراق، و سوریه اخیراً منتشر شده که نشان می‌دهد این منطقه به شدت با مشکلات امنیتی و اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کند و به نظر می‌رسد آمریکا هم از این وضعیت راضی است.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها