کد خبر: 503775
|
۱۴۰۰/۰۴/۲۱ ۰۹:۱۵:۵۵
| |

محبعلی، مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه تحلیل کرد:

پشت پرده تشکیل یگان مرکب پیشمرگه و ارتش عراق توسط آمریکا/ طرح واشنگتن برای بومی‌سازی جنگ علیه ایران

مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه گفت: آمریکایی‌ها مایل هستند تا عراقی‌ها مقابل جمهوری اسلامی ایران قرار بگیرند و با استفاده از عنصر «عربیت» دامنه تقابل با تهران را به جهان عرب تسری دهند.

پشت پرده تشکیل یگان مرکب پیشمرگه و ارتش عراق توسط آمریکا/ طرح واشنگتن برای بومی‌سازی جنگ علیه ایران
کد خبر: 503775
|
۱۴۰۰/۰۴/۲۱ ۰۹:۱۵:۵۵

اعتمادآنلاین| «قاسم محبعلی» مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه در تشریح دلایل شکل‌گیری طرح جدید آمریکا برای تشکیل یگانی مرکب از ارتش عراق و پیشمرگه‌های کُرد اظهار کرد: قبل از هر چیز باید بدانیم که آمریکا در حال تغییر ساختار خود در خاورمیانه است و قصد دارد آنچه که در منطقه جریان است را مکانیزه یا بومی‌سازی کند. ایالات متحده به دنبال آن است تا با اجرای این راهبرد، صرفاً خودش به مدیریت بحران از طریق هوا - زمین بپردازد؛ به این معنی که آنها به دنبال این هستند تا روی زمین نیروهای محلی را دور یکدیگر جمع کرده و آنها را آموزش دهند و در نهایت خودشان از آسمان همه چیز را نظاره کنند. به همین جهت واشنگتن سعی می‌کند در پوشش‌های جدید اعم از ائتلاف بین‌المللی ضد داعش و سایر اسامی دیگر، نیروها و یگان‌های جدیدی را روی زمین شکل دهد.

به گزارش ایلنا، وی ادامه داد: باید متوجه باشیم که واشنگتن تهدید اصلی خودش در منطقه را نیروهای هماهنگ و همسو با ایران می‌داند و بر این اساس با تشکیل یگان‌های جدید در عراق به دنبال آن است تا پیام تهدید خود را مخابره کند. اینکه دیده می‌شود آمریکایی‌ها در پوشش ائتلاف ضد داعش در حال تشکیل یگان‌هایی متشکل از ارتش عراق و پیشمرگه‌های اقلیم کردستان عراق است و صرفاً ماموریت آنها را مبارزه با داعش اعلام می‌کند، به نوعی به ما این پیام مخابره می‌شود که ایالات متحده فارغ از اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهور باشد یا جو بایدن، به هیچ وجه در مورد منافعش با هیچ جریانی سازش نخواهد کرد. بر این اساس، تشکیل این یگان در عراق را در جهت بومی‌سازی جنگ می‌دانم تا ایالات متحده از این طریق بتواند اوضاع را به نفع خود کنترل و مدیریت کند. همانند چنین راهبردی را در افغانستان شاهد هستیم؛ آمریکایی‌ها پس از توافق با طالبان که از نظر آنها یک نیروی بومی به حساب می‌آید مقدمات خروج خود از این کشور را آرام آرام مهیا کردند و حالا با بومی‌سازی جنگ در حال خارج شدن از افغانستان هستند.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: مهمترین نکته که باید به آن اشاره کنم این است که تشکیل یک چنین یگانی آن هم برای تهدید منافع ایران و ضربه زدن به بازوهای تهران در منطقه صرفاً روی زمین پیگیری نمی‌شود، بلکه در پشت‌میز هم آمریکایی‌ها سعی می‌کنند تا از این اهرم‌ها بتوانند به نفع خود استفاده کنند. توجه داشته باشید که مذاکرات ایران با اروپا و آمریکا در ژنو همچنان ادامه دارد و به نظرم ایالات متحده به دنبال آن است تا از طریق بومی‌سازی جنگ و چینش‌های جدید در منطقه در پشت میز مذاکره با ایران چانه‌زنی مختص به خود را جلو ببرد و در نهایت منافعش را کسب کند. طی روزهای گذشته به وضوح دیدیم که ایالات متحده نیروهایش را در سطح منطقه جابه‌جا کرد. از افغانستان که بگذریم، می‌بینیم که آنها نیروهای خود را از قطر به کمی عقب‌تر یعنی در اردن منتقل کردند و در سایر کشورهای دیگر هم شاهد خروج سامانه‌های پدافندی آمریکا مانند پاتریوت و تاد هستیم.

محبعلی افزود: مجموع این جابه‌جایی‌ها نشان می‌دهد که واشنگتن سیاست جدیدی در قبال ایران و منطقه اتخاذ کرده است. اگر به اولویت‌های امنیت ملی آمریکا طی دهه‌ها قبل توجه کنیم می‌بینیم که دو موضوع برای آنها بیشترین اولویت‌ را دارد؛ مسأله اول تامین امنیت اسرائیل است و مسأله دوم تامین امنیت منابع نفتی متحدان آمریکا در حاشیه خلیج فارس است. در مورد مسأله امنیت انرژی دولت‌های عربی باید بگویم که نفت خاورمیانه دیگر چندان برای آمریکا اهمیت ندارد اما در مورد اسرائیل آنها همچنان تامین امنیت تل‌آویو را اولویت خود می‌دانند. با این تفاسیر اگر زاویه تحلیل خود را مجدداً به سمت بغداد تغییر دهیم به خوبی می‌بینیم که در عراق بر سر حضور ایران و بازوهای آن در این کشور، اختلاف نظر وجود دارد و در مقابل در مورد حضور آمریکایی‌ها هم تضاد دیدگاه‌ها کاملاً مشهود است. از سوی دیگر برخی جریان‌ها مانند کُردها و اهل تسنن‌ عراق به آمریکا وابسته هستند و در مقابل هم برخی دیگر از طیف‌ها از ایران تبعیت می‌کنند.

این تحلیلگر ارشد مسائل منطقه گفت: به همین دلیل شاهد دو راهبرد متضاد در عراق در مقابل یکدیگر هستیم که هرکدام برای کسب منافع‌شان تلاش می‌کنند. این در حالی است که آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند تا ایران را مقابل عراقی‌ها قرار دهند و نزاع میان دو طرف را تشدید کنند و در فاز بعدی با استفاده از مؤلفه «عربیت»، ایران را در مقابل جهان عرب قرار دهند.

در نهایت واشنگتن با آغاز چنین منازعه‌ای به دنبال آن است تا بحران در منطقه را به نفع خود مدیریت کند. توجه داشته باشید که اگر چنین اتفاقی بیفتد، آمریکایی‌ها که در راهبردهای کلان خود از سال‌ها پیش به دنبال منازعه جمهوری اسلامی ایران با اعراب بودند، علناً این تنش را جایگزین تقابل اسرائیلی - عربی می‌کنند. بر این اساس تشکیل یگان‌های متشکل از ارتش عراق و پیشمرگه‌های کُرد نشان می‌دهد که تیم جو بایدن در حال طرح یک سناریوی جدید در منطقه و علیه تهران است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته مهمتر این است که پیشمرگه‌های کُرد تمایل چندانی به قرار گرفتن در کنار ارتش عراق ندارند مگر آنکه منافعی از سوی آمریکا برای آنها در نظر گرفته شده باشد. همه می‌دانند که کُردها در آرزوی استقلال هستند و به نظرم اگر منافع‌شان از سوی واشنگتن تامین شود، در نهایت کنار ارتش عراق خواهند ایستاد و این در حالی است که اگر قرار باشد یگان جدیدی که از پیشمرگه و ارتش عراق در مقابل حشدالشعبی قرار بگیرد، فکر نمی‌کنم که دولت این کشور چندان بتواند این روند را متوقف کند؛ چراکه اساساً‌ دولت حاکم بر بغداد با اختلاف کمی از دولت افغانستان زیر چتر ایالات متحده قرار دارد. درست است که دولت عراق بر خلاف دولت افغانستان از منابع نفتی و مالی زیادی برخوردار است اما فکر نمی‌کنم که اگر درگیری در این سطح اتفاق بیفتد کاری از پیش ببرند. دلیل آن هم این است که بازیگر اصلی در عراق، ایالات متحده است و طیف‌های مختلف عراقی هم نمی‌خواهند تمام تخم‌مرغ‌های خود را در سبد دولت عراق بگذارند.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها