کد خبر: 527287
|
۱۴۰۰/۰۹/۲۴ ۲۳:۴۸:۰۰
| |

واکنش مقام آمریکایی به توافق ایران و آژانس انرژی اتمی

یک مقام آمریکایی به توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی واکنش نشان داد.

واکنش مقام آمریکایی به توافق ایران و آژانس انرژی اتمی
کد خبر: 527287
|
۱۴۰۰/۰۹/۲۴ ۲۳:۴۸:۰۰

اعتمادآنلاین| یک مقام آمریکایی در واکنش به توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته چنانچه این توافق اجرا شود نشست فوق‌العاده‌ای در شورای حکام آژانس برای بررسی این مسائل قبل از پایان سال جاری میلادی تشکیل نخواهد شد.

نماینده آمریکا در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین 20 روز پیش ایران را به عدم همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی متهم و ادعا کرده بود چنانچه این روال ادامه داشته باشد، شورای حکام آژانس برای رسیدگی به «این بحران» نشست فوق‌العاده تشکیل خواهد داد.

به گزارش فارس، یک مقام آمریکایی که اشاره‌ای به نام او نشده در گفت‌وگو با رویترز گفته چنانچه توافق میان ایران و آژانس اتمی برای جایگزین کردن دوربین‌های نظارتی در کارگاه ساخت سانتریفیوژ در سایت کرج اجرا شود، پیش‌بینی نمی‌شود جلسه فوق‌العاده‌ای در شورای حکام آژانس برای رسیدگی به مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران برگزار شود.

مقام آمریکایی در ادامه گفت: «چنانچه اقدامات تنش‌زای هسته‌ای دیگری از ایران سر بزند ما به نحو مقتضی واکنش نشان خواهیم داد.»

جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.

بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت می‌گرفت.

جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن 5 گام برای کاهش تعهدات، سرانجام 15 دی‌ماه 1398 اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.

کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سال‌های گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کرده‌اند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.

ایران تأکید می‌کند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان‌پی‌تی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هسته‌ای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.

علاوه بر این، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هسته‌ای ایران بازدید کرده‌اند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هسته‌ای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکرده‌اند.

ایران علاوه بر این در سال 2015 به توافقی با کشورهای موسوم به گروه 1+5 برای حل و فصل تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای خود دست پیدا کرد. علی‌رغم اذعان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشت‌ماه سال 1397 به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.

دولت جو بایدن مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات وین زمینه‌های بازگشت آمریکا به برجام را فراهم کند، اما کاخ سفید در دوران ریاست‌جمهوری او از انجام اقدامات لازم برای بازگشت آمریکا از مسیر فشار حداکثری خودداری کرده است.

دور جدید مذاکرات رفع‌ تحریم‌ها در وین از پنجشنبه هفته پیش آغاز شد. جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده رفع تمامی تحریم‌ها علیه ایران، به گونه‌ای که قابل راستی‌آزمایی باشد مهم‌ترین دستور کار هیأت ایرانی را در این گفت‌وگوها تشکیل می‌دهد.

در دولت «حسن روحانی»، رئیس‌جمهور سابق ایران نیز 6 دور گفت‌وگو میان ایران و گروه 1+4 (انگلیس، روسیه، چین، فرانسه به علاوه آلمان) برگزار شد.

طرف آمریکایی هم در آن مذاکرات با نمایندگان گروه 1+4 بدون حضور ایران در خصوص شرایط بازگشت به برجام گفت‌وگو می‌کرد اما آن مذاکرات، به دلیل اصرار آمریکا بر عدم ضمانت درباره ماندن در برجام و یا عدم رفع تمامی تحریم‌ها به بن‌بست رسید و نتیجه‌ای دربر نداشت.

دولت سابق آمریکا با نقض تمامی تعهداتش در برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد از این توافق هسته‌ای خارج شد و تحریم‌ها علیه ایران را از سر گرفت.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها