سیدحسین موسویان، دیپلمات پیشین در گفتوگوی ویدئویی با اعتماد گفت: من و سایر سفرا در مقطعی که در کشورهای اروپایی در ماموریت بودیم با تمام ظرفیت و قوا هر کاری که در عالم دیپلماسی ممکن بود انجام دادیم تا روابط جامع با اروپا برقرار کنیم و شاید بتوانیم استراتژی «اروپای منهای امریکا» را تحقق ببخشیم اما شکست خوردیم. ما از همان زمان باید متوجه میشدیم که تفکر یا توقع «اروپای منهای امریکا» بیهوده و یک توهم است.
بخشهایی از این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
*ارزش مذاکره با اروپای ناتوان در این سالها چه بوده است. فکر نمیکنید اروپا دیگر موضوعیت خود را در روند مذاکراتی با ایران به دلیل وابستگی کامل به ایالات متحده از دست داده است؟
به نظر من این برداشت اشتباه ما (در جمهوری اسلامی ایران) از ابتدا بوده است. نکته نخست این است که من به یاد دارم زمانی که عازم ماموریت آلمان بودم مجموعه حاکمیت به من گفتند که استراتژی «اروپای منهای آمریکا» فوقالعاده برای ما مهم و تعیینکننده است. من و سایر سفرا که در آن مقطع در کشورهای اروپایی در ماموریت بودیم با تمام ظرفیت و قوا هر کاری که در عالم دیپلماسی ممکن بود انجام دادیم تا روابط جامع با اروپا برقرار کنیم و شاید بتوانیم استراتژی «اروپای منهای امریکا» را تحقق ببخشیم اما شکست خوردیم. ما از همان زمان باید متوجه میشدیم که تفکر یا توقع «اروپای منهای امریکا» بیهوده و یک توهم است.
چرا ما دایما از بدعهدی اروپا صحبت میکنیم؟ مگر زمانی که دونالد ترامپ (رییسجمهور پیشین ایالات متحده) از برجام خارج و تحریمها را بازگرداند روسیه، چین، هند، ژاپن یا سایر کشورها به تعهدات خود عمل کردند؟ هیچ کشوری چه در بلوک شرق و چه در غرب به تعهدات برجامی خود عمل نکرد و اینگونه نیست که بگوییم فقط اروپا در برابر امریکا قدرت تعیینکننده ندارد. تجربه ما میگوید که روسیه هم در برابر تحریم امریکا روابط کلیدی و اقتصادی مهم خود با ایران را کاهش داد، چین 70 تا 80 درصد از روابط اقتصادی خود با ایران را کاهش داد. اما یک تفاوتی بین بلوک شرق و غرب وجود دارد: اگر اروپاییها 100 درصد روابط اقتصادی خود با ما را کاهش دادند و تسلیم تحریمهای آمریکا شدند، چین و روسیه 80 درصد رابطه اقتصادی خود با ایران را کاهش داده و کمی کمتر از اروپا تسلیم تحریم یکجانبه آمریکا شدند.
**مشروح این گفتوگو را اینجا ببینیم و بخوانیم.
دیدگاه تان را بنویسید