کد خبر: 540619
|
۱۴۰۰/۱۲/۰۹ ۰۸:۲۳:۳۹
| |

توافق روسیه و اوکراین برای گفت‌وگو در مرز بلاروس/ حال و روز ایرانیان در اوکراین

نخست وزیر انگلیس، طی تماس تلفنی با رئیس جمهور اوکراین قول داد کمک کند تا کمک‌های نظامی غرب به کی‌یف برسد.

توافق روسیه و اوکراین برای گفت‌وگو در مرز بلاروس/ حال و روز ایرانیان در اوکراین
کد خبر: 540619
|
۱۴۰۰/۱۲/۰۹ ۰۸:۲۳:۳۹

چهارمین روز جنگ نیز برای روس‌ها روز پیروی نبود؛ جنگ شهری و مقاومت گسترده نیروهای اوکراینی در خارکیف ادامه دارد، با اعمال تحریم‌های گسترده علیه روسیه و قطع دسترسی تعدادی از مهم‌ترین بانک‌های این کشور به سوییفت موافقت شده است و روند کند پیشروی نیروهای روسیه در خاک اوکراین باعث شده نگرانی‌های زیادی در مسکو درخصوص ادامه جنگ به وجود آید.

به گزارش روزنامه اعتماد، برای ارتش روسیه که حساب ویژه‌ای روی فروپاشی سریع ارتش اوکراین و عدم مقاومت جدی و کارآمد از سوی اوکراینی‌ها حساب ویژه‌ای باز کرده بود، در پایان روز دوم مشخص شد که با ادامه شیوه فعلی احتمال تسخیر کی‌یف، خارکیف و سایر شهرهای بزرگ وجود ندارد و آنها برای تسخیر این نقاط کلیدی مجبور به تغییر روش هستند. بر همین اساس بود که در روز سوم نبرد، روس‌ها حجم زیادی از سلاح‌های سنگین نظیر توپ‌های 240 میلی‌متری و 203 میلی‌متری را به خاک اوکراین منتقل کردند، حجم بمباران‌ها افزایش قابل توجهی یافت، بمباران مناطق مسکونی در دستور کار نیروهای روس قرار گرفت و روس‌ها تمام ظرفیت‌های نظامی خود در غرب را به کار گرفتند تا بتوانند به یک پیروزی سریع در جنگ اوکراین دست پیدا کنند.

در روز یکشنبه، نیروهای روس موفق شدند وارد شهر خارکیف، بزرگ‌ترین شهر اوکراین شوند. این اما به معنای پایان مقاومت ارتش اوکراین در این منطقه نبود. براساس گزارش خبرنگار خبرگزاری فرانسه، بلافاصله پس از ورود نیروهای روسیه به شهر، رویکرد اوکراینی‌ها به جنگ شهری تغییر یافت و تبادل آتش میان نیروهای دو طرف در خیابان‌های خارکیف ادامه پیدا کرد. در کی‌یف نیز هجوم نیروهای روسیه ادامه دارد و صدای آژیر خطر در کی‌یف به صورت مداوم شنیده می‌شود. بعدازظهر روز یکشنبه مقام‌های اوکراینی مدعی شدند که توانسته‌اند خارکیف را پس بگیرند و اخراج نیروهای روس از این شهر ادامه دارد. اولگ سینگوبوف، فرماندار منطقه، گفت «خارکیف تحت کنترل کامل ما است» و «عملیات پاکسازی دشمنان در شهر» در حال انجام است. هنوز هیچ منبع مستقلی این خبر را تایید نکرده است.

روسیه از هدف قرار دادن زیرساخت‌ها در حوزه انرژی هم به عنوان یکی دیگر از ابزارها برای شکستن مقاومت اوکراین استفاده می‌کند. مقام‌های اوکراینی می‌گویند روسیه در ادامه حمله نظامی خود به خاک این کشور، تاسیسات نفت و گاز را در چند نقطه اوکراین هدف گرفته است. بنا به گزارش آژانس دولتی اوکراین، یک پایانه نفتی در واسیلکیف در جنوب غربی کیف مورد اصابت موشک قرار گرفت و دچار حریق شده است. تصاویر ویدیویی انفجارها و شعله‌های بزرگ و برخاستن دود سیاه از این مجتمع نفتی را نشان می‌دهند. همچنین گزارش شده است که نیروهای روسی یک خط لوله گاز طبیعی را در نزدیکی خارکیف در شمال شرق اوکراین منفجر کرده‌اند. تصاویر منتشره ابر سیاه قارچی شکل را نشان می‌دهد که از محل انفجار متصاعد می‌شود. اپراتور خط لوله گاز اوکراین گفته است که ترانزیت گاز روسیه به اروپا از طریق اوکراین به‌طور عادی ادامه دارد و مانع جدی در این انتقال ایجاد نشده است. در سوی مقابل جدایی‌طلبان تحت حمایت روسیه در شرق استان لوهانسک نیز گفته‌اند یک موشک متعلق به ارتش اوکراین یک پایانه نفتی در شهر روونکی را منفجر کرده است.

ترساندن اوکراینی‌ها از حمله هسته‌ای دیگر ابزار روس‌هاست. ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه در چهارمین روز از حمله کشورش به اوکراین اعلام کرد که به دنبال تنش با کشورهای غربی دستور داده تا نیروهای «بازدارنده هسته‌ای» روسیه به حالت آماده‌باش در‌آیند. به دنبال دستور روز یکشنبه «ولادیمیر پوتین» رییس‌جمهور روسیه به آماده‌باش نیروهای بازدارنده اتمی روسیه، سفیر امریکا در سازمان ملل متحد واکنش نشان داد. سفیر امریکا در سازمان ملل در این زمینه گفت: «تصمیم پوتین برای آماده ‌شدن نیروهای بازدارنده اتمی، درگیری را به‌طور غیرقابل پذیرشی تشدید می‌کند.»

آغاز مسیر دیپلماسی برای پایان جنگ؟

همزمان با این تحولات، ولودیمیر زلنسکی رییس‌جمهور اوکراین پیشنهاد روسیه برای برگزاری مذاکرات صلح در بلاروس را رد کرد و گفت ترجیح می‌دهد در یک مکان بی‌طرف با مقام‌های روس دیدار کند نه در کشوری که آشکارا از تجاوز نظامی روسیه به اوکراین حمایت می‌کند. زلنسکی همچنین روسیه را به حمله به غیرنظامیان متهم کرد و اقدامات روسیه در کی‌یف و سایر مناطق اوکراین را «نسل‌کشی» خواند. رییس‌جمهور اوکراین همچنین تاکید کرد که کشورش از روسیه در دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه شکایت خواهد کرد. 

ساعاتی بعد اما اخبار متفاوتی از اوکراین منتشر شد. ابتدا روزنامه کی‌یف ایندیپندنت از پذیرش مذاکره ازسوی دولت اوکراین خبر داد و پس از آن مقام‌های دولتی اوکراین اعلام کردند کی‌یف تحت شرایطی حاضر به گفت‌وگو با مسکو در مرز با بلاروس شده است. کی‌یف ایندیپندنت نوشت: «در طول مکالمه تلفنی روسای جمهور اوکراین و بلاروس، ولودیمیر زلنسکی پذیرفت که هیات اوکراینی با تضمین امنیتی الکساندر لوکاشنکو با هیات روسی در مرز بلاروس و در نزدیکی رودخانه پریپیات بدون هیچ پیش‌شرطی دیدار و گفت‌وگو کند.» اولگا توکاریوک خبرنگار ارشد کی‌یف ایندیپندنت نوشته است که «زلنسکی جزو این هیات مذاکره‌کننده نخواهد بود.»

تلاش غرب برای حمایت سیاسی و نظامی از اوکراین

چند مقام اتحادیه اروپا روز یکشنبه از آغاز روند تحویل تجهیزات و مهمات نظامی به اوکراین در سطح «چشمگیر» خبر دادند. بنا به همین گزارش‌ها برخی از این تحهیزات و مهمات روز شنبه تحویل اوکراین داده شد و قرار است روز یکشنبه نیز این روند ادامه یابد. آلمان نیز در چرخشی چشمگیر، تصمیم به ارسال 1000 قبضه سلاح ضدزره و 500 موشک دوش‌پرتاب دفاع هوایی «استینگر» به اوکراین گرفته است. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز برای حصول اطمینان از اینکه این تغییر موضع کشورش مورد توجه قرار گرفته، در توییتر نوشت: حمله روسیه به اوکراین نشانگر یک نقطه عطف است. این وظیفه ماست که تمام تلاش‌مان را برای حمایت از اوکراین در دفاع از خود در برابر تهاجم روسیه بکنیم. آلمان در پی شکست خود در جنگ جهانی دوم، سیاستی مبنی بر عدم صادرات سلاح به مناطق جنگی در پیش گرفته است. این سیاست بدین معناست که کشورهایی که تسلیحات ساخت آلمان را دراختیار دارند نیز باید برای ارسال آنها به کشورهای درگیر جنگ، از برلین مجوز بگیرند. این سیاست آلمان، مانع شده بود که برخی از دیگر کشورها نیز بتوانند به اوکراین سلاح ارسال کنند، اما اکنون این مساله نیز تغییر کرده است. دولت آلمان اعلام کرد که با تحویل 400 آرپی‌جی از هلند و هویتزرهای قدیمی GDR از استونی به ارتش اوکراین موافقت کرده است.

صدراعظم آلمان طی سخنرانی روز یکشنبه در پارلمان فدرال این کشور (بوندستاگ)، حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرد و خطاب به قانونگذاران گفت: «ما باید در این برهه نیازمندی شدید اوکراین، به این کشور کمک کنیم.» به گزارش شبکه «دویچه وله»، اولاف شولتز سپس اظهارات تندی علیه ولادیمیر پوتین رییس‌جمهور روسیه مطرح کرد و گفت: «پوتین یک جنگ تهاجمی علیه کی‌یف راه انداخت زیرا آزادی مردم اوکراین، رژیم سرکوبگر وی را به چالش می‌کشید.» صدراعظم آلمان عملیات روسیه در اوکراین را «جنگ تهاجمی» و «جنگ پوتین» خواند و محکوم کرد. وی با دفاع از ارایه کمک‌های تسلیحاتی آلمان به اوکراین افزود: «هیچ پاسخ محتمل دیگری در برابر تجاوزگری پوتین وجود نداشت. این پوتین بود که این جنگ را انتخاب کرد و نه مردم روسیه به همین دلیل ما باید این را جنگ پوتین بدانیم.» صدراعظم آلمان در ادامه اظهارات خود خطاب به رییس‌جمهور روسیه در پارلمان کشورش گفت: «ما از هر متر مربع از قلمرو متحدین خود دفاع می‌کنیم و در این خصوص جدیت داریم. پوتین تلاش دارد امپراتوری روسیه را احیا کند و خواهان یک نظم جهانی جدید است.» اولاف شولتز صدراعظم آلمان خطاب به قانونگذاران بوندستاگ تاکید کرد: «پوتین استفاده از نیروی نظامی را متوقف نخواهد کرد و اقداماتی که ما انجام داده‌ایم به متحد کردن مواضع ما کمک خواهد کرد.» او در ادامه نشست پارلمان فدرال آلمان اعلام کرد که دولت در پاسخ به «تهاجم روسیه به اوکراین»، هزینه‌ها و مخارج نظامی آلمان را افزایش خواهد داد. به گفته او، «ما باید برای امنیت کشورمان و حفاظت از آزادی و دموکراسی، سرمایه‌گذاری بیشتری انجام دهیم.»

از طرفی کشورهای غربی روز شنبه در اعتراض به تهاجم روسیه به اوکراین، تصمیم به مسدود کردن دسترسی شماری از بانک‌های روسی به سیستم پرداخت بین‌المللی سوییفت گرفتند. سوییفت، شبکه پیام‌رسانی امن بانکی که پرداخت‌های بین‌المللی سریع را تسهیل می‌کند، اعلام کرد در حال آماده شدن برای اجرای تحریم‌های تصویب شده علیه روسیه است. این تصمیم که وزیر دارایی فرانسه آن را به دلیل آسیب‌های عظیمش به اقتصاد روسیه «سلاح هسته‌ای مالی» خوانده، مراودات بانک‌های روسی در جهان را بسیار دشوار می‌سازد. پیش از روسیه تنها ایران و کره‌شمالی از این شبکه بانکی محروم شده بودند. نام بانک‌های روسی که قرار است از سوییفت اخراج شوند به ‌طور عمومی اعلام نشده اما یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفته است حدود ۷۰درصد از بازار بانکی روسیه تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

لیز تراس، وزیر امور خارجه انگلیس نیز روز گذشته در گفت‌وگو با اسکای نیوز گفت، عملیات روسیه در اوکراین در صورتی که متوقف نشود ممکن است نهایتا به درگیری با ناتو منجر شود. تراس افزود: اگر ما پوتین رییس‌جمهور روسیه را در اوکراین متوقف نکنیم شاهد تهدید علیه کشورهای دیگر -حوزه بالتیک، لهستان و مولداوی- خواهیم بود و این می‌تواند نهایتا به سطح درگیری با ناتو برسد. به گفته لیز تراس، «انگلیس نیز در این وضعیت به خاطر تحریم‌ها هزینه‌ای اقتصادی خواهد پرداخت اما مردم درک می‌کنند که چرا تحریم‌ها لازم هستند.» او بیان کرد: «قاطعانه معتقدم مردم انگلیس هزینه‌ای را که ما در صورت ایستادگی نکردن در برابر پوتین در حال حاضر خواهیم پرداخت، درک می‌کنند.» وزیر امور خارجه انگلیس گفت: «این (جنگ در اوکراین) ممکن است چند سال طول بکشد زیرا آنچه ما می‌دانیم این است که روسیه نیروهایی قوی دارد.» لیز تراس در مصاحبه با اسکای نیوز از آنچه مقاومت «بسیار بسیار قوی و شجاعانه» اوکراین در برابر نیروهای روسی حاضر در کشورشان خواند، ستایش کرد. او گفت: «ما می‌دانیم که اوکراینی‌ها شجاع هستند، آنها مصمم به دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی خود هستند و مصمم به مبارزه هستند.» وزیر امور خارجه انگلیس اضافه کرد: «من می‌ترسم که این جنگ به سرعت تمام نشود. ما باید برای یک دوره طولانی آماده باشیم.»

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    خواندنی ها