محمدصادق جوادیحصار، فعال سیاسی اصلاح طلب:
هژمونی منطقهای ایران همه تلاشهای عربستان و صهیونیستها را بیاثر ساخته است
بسیاری از تحلیلگران به دنبال رمزگشایی از سفر بایدن به منطقه و تحولات برآمده از آن هستند. اینکه بایدن تلاش میکند برا ساس یک مختصات جغرافیایی خاص سفرش را آغاز و تداوم بخشد، واجد معانی پنهانی است که ریشه در تحولات منطقهای، بینالمللی و جهانی دارد.
محمدصادق جوادیحصار، فعال سیاسی اصلاح طلب در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: بسیاری از تحلیلگران به دنبال رمزگشایی از سفر بایدن به منطقه و تحولات برآمده از آن هستند. اینکه بایدن تلاش میکند برا ساس یک مختصات جغرافیایی خاص سفرش را آغاز و تداوم بخشد، واجد معانی پنهانی است که ریشه در تحولات منطقهای، بینالمللی و جهانی دارد. باید توجه داشت که شرایط گفتوگوهای برجامی به نقطه تعیینکنندهای رسیده است. یعنی همه طرفها کاملا پذیرفتهاند، سمتی که باید به برجام بازگردد، نه ایران بلکه امریکاست و آنکه باید تعهداتش را اجرایی کند، امریکاست و نه ایران.
اما امریکاییها همچنان از طریق فرافکنی به دنبال فضاسازیهای تخریبی هستند و اعلام میکنند، ایران باید با شرایط اعلامی ما به گفتوگوها بازگردد. از سوی دیگر شرایط جهانی و منطقهای به گونهای است که به امریکا برای اینطور رفتارهای تحکمی یکجانبه کمکی نمیکند. فراموش نباید کرد که امریکا در شرایط دشواری قرار دارد و بیشتر از هر زمان دیگری نیازمند توافق است. آمدن بایدن به منطقه خاورمیانه در شرایط کنونی و دیدارهایش با رهبران رژیم صهیونیستی، عربستان و... حاکی از آن است که اقمار منطقهای امریکا نیازمند حمایت گسترده امریکا هستند و در برابر ایران شدیدا احساس ضعف میکنند.
در واقع کشورهای منطقهای در مواجهه با ایران خود را به اندازهای فاقد ابزارهای قدرت میدانند که برای ایجاد بالانس منطقهای نیازمند ورود رییسجمهور امریکا شدهاند. یعنی هژمونی منطقهای ایران همه تلاشهای عربستان، صهیونیستها و... را بیاثر ساخته و ایران را در موضع برتر قرار داده است. بر این اساس درخواست از بایدن برای حضور در منطقه در راستای این ضرورت بنیادین صورت گرفته است که وزن کشورهای منطقه را در مواجهه با ایران کمی سنگینتر کند. کشورهایی که بهرغم همه ظرفیتهایی که برای آنها تدارک دیده شده، قادر به هماوردی با هژمونی ایران در منطقه نیستند و خود را نیازمند مساعدت امریکا میبینند. از سوی دیگر اخباری منتشر شده که روسها از ایران برای ادامه جنگ با اوکراین رسما درخواست کمک نظامی کردهاند.
پهپادهای ایران و حضور ایران در کنار نیروهای روسیه میتواند چرخش ویژهای در مناسبات جدیدی در سطوح منطقهای و بینالمللی ایجاد کند. من فکر میکنم مجموعه این اتفاقات پیش از دور جدید گفتوگوها یک وزنکشی مهم محسوب میشود که دورنمای تازهای را در خصوص گفتوگوها شکل میدهد. هم ایران و هم امریکا با تحولات تازه راهی میز مذاکرات خواهند شد و هرکدام منافع خود را دنبال میکنند. امریکاییها در دور جدید گفتوگوها که با حضور وزرای خارجه استارت میخورد، نمیتوانند دست برتر را داشته باشند و این ایران است که از تحولات تازه منطقهای دستاوردهای خاص خود را خواهد داشت. امریکاییها به دنبال آن هستند با نمایشهایی که در منطقه به راه میاندازند، خود را در موضع برتر قرار دهند، اما این تلاشها با واقعیتهایی که در بطن تحولات منطقهای جریان دارد، بیاثر خواهد شد. بنابراین باید منتظر روزهای آتی و تحولات بعدی باشیم تا مشخص شود دست امریکا تا چه اندازه در مذاکرات و رخدادهای بینالمللی پر یا خالی است؟
دیدگاه تان را بنویسید