آغاز آتشافروزی نتانیاهو
جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسائل منطقه معتقد است:حملات اسراییل با هدف خروج از انفعال و خروج آنها از مجموعهای از نگرانیها صورت میگیرد.
شهاب شهسواری- سه روز بعد از آغاز به کار دولت جدید اسراییل، حملات نظامیان اسراییلی به فلسطینیان و همسایگان اسراییل با شدت بیشتری آغاز شده است. روز دوشنبه بسیاری از وزرای تازهکار کابینه اسراییل، مسوولیت را از اسلاف خود در وزارتخانههای متبوع دریافت کردند و میتوان گفت که این روز عملا روز نخست کاری دولت جدید نتانیاهو بود.
بامداد روز دوشنبه، ارتش اسراییل فرودگاه دمشق را موشکباران کرد. به نوشته خبرگزاری رسمی سوریه در این حمله دو نظامی سوری جان خود را از دست دادند و عملیات فرودگاه دمشق برای ساعاتی متوقف شد. این دومین بار است که اسراییل به فرودگاه دمشق حمله میکند، ماه ژوئن سال ۲۰۲۲ هم اسراییل در عملیاتی دیگر فرودگاه دمشق را هدف قرار داد که باعث توقف عملکرد این فرودگاه برای چند روز شد. ماه سپتامبر هم اسراییل به فرودگاه شهر حلب سوریه حمله کرده بود.
همزمان نظامیان اسراییلی بامداد دوشنبه به شهر جنین در کرانه باختری رود اردن حمله کردند تا منزل دو فلسطینی را که به تازگی در یک عملیات علیه یک ایست بازرسی اسراییلی به شهادت رسیده بودند تخریب کنند. بر اساس گزارش منابع فلسطینی در پی این اقدام نظامیان اسراییلی، میان ساکنان جنین و نظامیان درگیری ایجاد شد که در این درگیریها دستکم دو فلسطینی دیگر شهید شدند و چهار نفر دیگر هم مجروح شدند. اقدامات اخیر اسراییل در حالی انجام میشود که دولت جدید اسراییل وعده داده است به سرعت تعداد زیادی از شهرکهای غیرقانونی یهودیان را در کرانه باختری رود اردن به اسراییل ضمیمه کند و به توسعه شهرکسازیهای جدید در کرانه باختری متعهد بماند.
دولت جدید اسراییل به رهبری بنیامین نتانیاهو، راستگراترین و تندروترین دولت اسراییل از زمان تاسیس این رژیم شناخته میشود. هر چند در دوران دولت پیشین اسراییل که توسط مخالفان نتانیاهو اداره میشد، اقدامهای نظامی علیه سوریه و کرانه باختری رود اردن متوقف نشده بود و با شدت ادامه داشت، اما پیشبینی میشود که دولت نتانیاهو اقدامات خشونتبار علیه فلسطینیان و همسایگان اسراییل، به ویژه سوریه و لبنان را به شکل چشمگیری تشدید کند. برنامه دولت جدید اسراییل برای ضمیمهسازی بخشهای بیشتری از سرزمینهای اشغالی ۱۹۶۷ به ویژه در کرانه باختری رود اردن، نگرانیها در مورد خیزش گسترده شهروندان فلسطینی کرانه باختری را افزایش داده است که میتواند به خشونتها در سرزمینهای اشغالی دامن بزند.
حمله به جنین
صبح روز دوشنبه نظامیان اسراییل، منزل شهید احمد ایمن ابراهیم عابد و شهید عبدالرحمن هانی صبحی عابد دو مجری عملیات تیراندازی اخیر در ایست بازرسی جلمه که به هلاکت یک افسر اسراییلی منجر شده بود را محاصره کردند. حضور نظامیان اسراییلی با هدف تخریب منزل این دو شهید فلسطینی، با واکنش جوانان فلسطینی مواجه و به تبادل آتش میان دو طرف منجر شد. بر اساس گزارش مرکز اطلاعرسانی فلسطین، محمد سامر حوشیه ۲۱ ساله و فواد محمود احمد عابد ۱۷ ساله دو جوان فلسطینی بر اثر تیراندازی نیروهای اسراییلی در شهرک کفر دان در غرب جنین، به شهادت رسیدند. به نوشته منابع فلسطینی در حملات صبح دیروز نظامیان اسراییلی به کرانه باختری، دستکم ۱۵ فلسطینی بازداشت شدهاند. پیکر دو شهید حمله روز گذشته اسراییل به شهرک کفر دان، بعد از ظهر دیروز با حضور هزاران فلسطینی در این شهرک تشییع شد.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی فلسطین، روز گذشته نظامیان اشغالگر اسراییلی همچنین به منزل عدنان غیث استاندار قدس یورش برده و اخطاریهای در رابطه با تمدید ممنوعیت ورود او به کرانه باختری تحویل وی دادند.
تلاش برای پنهان کردن اختلافهای داخلی
برخی تحلیلگران معتقدند که موضع تهاجمی دولت جدید اسراییل از روی نگرانی و به دلیل پوشاندن اختلافهای داخلی رژیم است. جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسائل منطقه معتقد است: «حملات اسراییل با هدف خروج از انفعال و خروج آنها از مجموعهای از نگرانیها صورت میگیرد.»
وی معتقد است: «اسراییل بعد از ناکامیهای جدی در اجرای طرح معامله قرن، ضمیمهسازی کرانه باختری، ناکامی در ادامه حیات داعش، ناکامی در واردکردن ضربات کاری به ایران، در شرایط بسیار دشواری در مقایسه با کل دوران رژیم اسراییل قرار بگیرند. امروز ارتش اسراییل به عنوان یک ارتش شکستناپذیر و رژیم اسراییل به عنوان یک رژیم تثبیت شده و مقاوم در مقابل تهدیدات شناخته نمیشود، بلکه بسیار آسیبپذیر شدهاند.»
قنادباشی میگوید: «دو اتفاق جدید در داخل سرزمینهای اشغالی اتفاق افتاده است؛ یکی انسجام و اتحاد فلسطینیان در مبارزه با اسراییل است که برای نخستینبار، فلسطینیان در غزه، کرانه باختری و مناطق اشغالی ۱۹۴۸، آمادگی برخورد مشترک با اسراییل دارند. دومین اتفاق این است که درون اسراییل هم به شکل عجیب احزاب و گروههای اسراییلی رودرروی هم قرار گرفتهاند. حتی در کابینه یکدست راست افراطی نتانیاهو هم اختلافها مشهود است. علاوه بر این رقابت جدی میان ارتش و دستگاههای اجرایی و وزارتخانه شکل گرفته است که در داخل اسراییل به آن کودتای کابینه علیه نیروهای مسلح عنوان دادهشده است.»
قنادباشی معتقد است: «آنچه اسراییل انجام میدهد و اعلام میکند برای این است که بر اختلافهای داخلی و تضادهای داخلی سرپوش بگذارد. تلاش اسراییل این است که در داخل اسراییل و در جامعه بینالمللی توجهها را به یک تنش منطقهای جلب کنند تا مسائل داخلی آنها پنهان بماند. اسراییلیها میخواهند که چهرهای تهاجمی از آنها در منطقه تصویر شود. اسراییلیها علاقهمند هستند وضعیت منطقه به گونهای در جامعه جهانی تصویر شود که التهابهای منطقهای در حال افزایش است و دور نیست که به دلیل این التهابها جریان صادرات نفت خام متوقف شود. بر اساس این تحلیل اسراییلیها به گونهای رفتار میکنند که نگرانی غرب از وضعیت منطقه را افزایش دهند و آنها را وارد میدان تنشها در خاورمیانه کنند.»
برنامه بنگویر برای تعرض به مسجدالاقصی
ایتامار بن گویر، وزیر جدید امنیت داخلی رژیم اسراییل اعلام کرده است که قصد دارد به زودی به مسجدالاقصی برود. این نخستینبار نیست که این عضو تندروی کابینه اسراییل و رهبر حزب قدرت یهود، قصد تعرض به مسجدالاقصی دارد اما نخستینبار خواهد بود که در مقام وزیر این اقدام را انجام میدهد.
در صورت اقدام بنگویر برای ورود به محوطه مسجدالاقصی، این نخستینبار در پنج سال گذشته خواهد بود که یک وزیر کابینه اسراییل وارد مسجدالاقصی میشود. بر اساس قواعد جاری در قدس اشغالی، بازدید غیرمسلمانان از مسجدالاقصی ممنوع نیست، اما غیرمسلمانان اجازه عبادت در محوطه مسجدالاقصی ندارند. با این حال، حضور مقامهای اسراییلی در مسجدالاقصی همواره با واکنش تند گروههای فلسطینی مواجه شده است.
حضور بنگویر به عنوان یک چهره افراطی در مسجدالاقصی باعث واکنشهای تندتری خواهد شد. یاییر لاپید، نخستوزیر پیشین اسراییل از دولت نتانیاهو خواسته است که جلوی اقدام بنگویر را بگیرد و اجازه ندهد که او به مسجدالاقصی برود. به نوشته رسانههای اسراییلی گروه حماس از طریق مصر رژیم صهیونیستی را تهدید کرده که تعرض بن غفیر به مسجدالاقصی موجب خواهد شد تا آرامش نسبی حاکم بر نوار غزه از بین رفته و تا فرودگاه بن گوریون خبری از امنیت و آرامسازی اوضاع نخواهد بود.
اظهارات ضد ایرانی وزیر خارجه جدید اسراییل
وزیر خارجه جدید اسراییل، الی کوهن، در نخستین روز کاریاش در این مقام اظهاراتی علیه ایران بیان کرد. وی که در سخنرانی روز نخست کاری خود از اولویت همکاری با دولت امریکا، بهرغم پیشبینی برخی مشکلات در روابط دوجانبه سخن میگفت تاکید کرد: «اسراییل بر این تمرکز میکند که یک جبهه بینالمللی علیه ایران وجود داشتهباشد که در کنار آمادگی ارتش و تقویت تواناییهایش برای نبرد در هر سناریویی عمل کند.» این مقام اسراییلی گفت: «اسراییل در هر شرایطی باید جلوی دسترسی ایران به توانایی هستهای را بگیرد، به ویژه اینکه توافق ۲۰۱۵ برای مهار برنامه هستهای ایران دیگر عملا وجود ندارد.»
وی با تکرار ادعاهای واهی در مورد برنامه هستهای ایران گفت: «ایران نه تنها میخواهد به سلاح هستهای دست پیدا کند، بلکه پروژههای موشکهای برد بلند و پهپاد دارد.» الی کوهن همچنین در بخشی از اظهارات خود در واکنش به رای مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای نظرخواهی از دیوان دادگستری بینالمللی در خصوص اشغالگری اسراییل، مدعی شد که سران تشکیلات خودگردان فلسطینی باید در برابر دادگاه لاهه محاکمه شوند.
دیدگاه تان را بنویسید