چرا حملات داعش بر شمال سوریه متمرکز شده؟
داعش ظرف دو هفته گذشته با بیش از ۱۴ عملیات حملات خود را در مناطق شمال و شرق سوریه به رغم عملیاتهای امنیتی نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) با حمایت ائتلاف آمریکا افزایش داده است.
مسؤولان نظامی و منابعی در شورای امنیت ملی آمریکا هشدار دادند که در سایه شرایط مناسب برای داعش در خاورمیانه و آفریقا از جمله امکان عملیات زمینی ترکیه در سوریه بازگشت داعش احتمالاً در سال ۲۰۲۳ رخ بدهد.
به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز، به رغم تلاشها برای عادیسازی روابط میان دمشق و آنکارا ابراهیم کالین، سخنگوی دفتر ریاست جمهوری ترکیه شنبه اعلام کرد که انجام عملیات نظامی زمینی در سوریه در هر لحظه ممکن است.
وی گفت که کشورش به حمایت از روند سیاسی که دسامبر با دیدار وزرای دفاع ترکیه و سوریه در مسکو آغاز شد، ادامه میدهد؛ اما در هر زمانی ممکن است با توجه به سطح تهدیدات عملیات زمینی را در سوریه انجام دهد.
دیده بان حقوق بشر سوریه (وابسته به مخالفان) شنبه اعلام کرد، باندهای زیرزمینی داعش ۱۴ عملیات را ظرف دو هفته گذشته در مناطق تحت نفوذ نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) انجام دادهاند. عملیات داعشیها در مناطق تحت نفوذ کردهای سوریه در شرق و شمال این کشور افزایش داشته است. ۱۴ عملیاتی که داعش از آغاز ۲۰۲۳ انجام داده از طریق حملات مسلحانه و انفجارهایی بوده است که به کشته شدن ۱۲ نفر منجر شد.
روزنامه واشنگتن تایمز به نقل از مسؤولان امنیتی اعلام کرد، داعش برای انجام عملیات خشونتآمیز و انتقام جویانه علیه آمریکا و شرکایش بعد از حملاتشان علیه این گروه در سوریه در سال میلادی گذشته که به کشته شدن تعداد زیادی از رهبران داعش منجر شد، برنامهریزی میکند.
در ماه دسامبر ۲۰۲۲ داعش حملات خونینی در استانهای کرکوک و دیالی عراق و مناطق بادیه حمص، سویدا، حماه، حلب، رقه و دیرالزور سوریه انجام داد. داعش همچنین مسؤولیت حمله به شهر اسماعیلیه در شرق مصر و حملهای در نزدیکی کابل، پایتخت افغانستان را برعهده گرفت.
این روزنامه نوشت: تلاشها برای بازگشت داعش به عنوان یک قدرت تروریستی اصلی تهدیدی علیه ثبات جهانی است.
اریک کورلا، فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا در گزارشی درباره جزئیات عملیات واشنگتن برای مبارزه با داعش در عراق و سوریه گفت: ارتش داعشی به معنای دقیق در سوریه و عراق بازداشت هستند. خطر آنها فاجعهبار است. حدود ۱۰ هزار تن از رهبران و اعضای داعش در بازداشتگاههایی در سوریه و حدود ۲۰ هزار نیز در عراق هستند. نسل احتمالی آتی داعش همچنین از بین بیش از ۲۵ هزار کودک در اردوگاه الهول در سوریه است که اینها اهداف اصلی رویکردهای افراطی داعش هستند. بازداشتگاههایی که داعشیها در سوریه و عراق در آنجا زندانی هستند و کودکان داعشی در اردوگاه الهول در دراز مدت چالشهایی برای ما و همپیمانانمان است و مساله خطرناک درباره شورش داعشیها در زندانها است.
مصطفی زهران، نویسنده و پژوهشگر متخصص گروههای افراطی گفت: بیداری اخیر داعش در سوریه، عراق و مصر برای اثبات وجود خود و موضعگیری مجدد در راستای عملیات انتقام جویانه بعد از حملات آمریکا علیه رهبران داعش در منطقه است. خطر بازگشت مجدد داعش در مرکز آفریقا است. داعش بیشتر نیروها و قدرت خود را به آنجا منتقل کرده است. داعش اموال بسیار زیادی را برای حامیان خود در داخل اردوگاه الهول و دیگر مناطق از طریق کانالهای ارتباطی محرمانه هزینه میکند. برای همین زنان تلاش میکنند تا نسل آتی حامل همان تفکرات داعشی برای ادامه نقششان به عنوان بمبهای ساعتی باشند.
وی گفت: اما داعشیهای زندانی بیشترین خطر را دارند. ابوبکر البغدادی، سرکرده پیشین داعش و دیگر رهبران این گروه از زندانها خارج شدند.
شرایط قدرت گرفتن داعش در آفریقا در مقایسه با خاورمیانه بهتر است. جامعه بینالمللی بیشتر به منطقه توجه دارد و گروههای امنیتی در منطقه برای مبارزه با تروریسم آموزش دیدهاند و اوضاع سیاسی در عراق و سوریه با ثبات است؛ اما در آفریقا کشورهایی شکننده با مرزهایی متلاشی و فساد بالا وجود دارد و این باعث میشود که آفریقا منطقه خوبی برای گسترش گروههای تروریستی به ویژه داعش باشد.
وی افزود: منابع مالی در آفریقا برای داعش بیشتر از سوریه و عراق است. در آنجا معادن طلا و زغال سنگ و میادین گاز وجود دارد و همچنین داعش میتواند هزاران نفر را به آسانی عضویت خود در آورد.
دیدگاه تان را بنویسید