کد خبر: 592277
|
۱۴۰۱/۱۰/۲۹ ۱۲:۲۱:۰۶
| |

مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا برای دیدار با نتانیاهو به اسرائیل رفت:

حضور مشاور بایدن در قدس با دستور کار ایران

اختلاف‌نظر میان دولت بایدن و دولت نتانیاهو درخصوص نحوه مواجهه با ایران بر هیچ کس پوشیده نیست.

حضور مشاور بایدن در قدس با دستور کار ایران
کد خبر: 592277
|
۱۴۰۱/۱۰/۲۹ ۱۲:۲۱:۰۶

شهاب شهسواری- جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی رییس‌جمهور امریکا روز گذشته برای نخستین‌بار از زمان آغاز  به کار دولت جدید بنیامین نتانیاهو به اسراییل سفر کرد. براساس گزارش رسانه‌ها، محور اصلی دیدارهای جیک سولیوان در سرزمین‌های اشغالی موضوع ایران بود. سولیوان در سفر خود با اسحاق هرتزوگ، رییس رژیم، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر و تزاچی هانگبی، همتای اسراییلی خود دیدار و گفت‌وگو کرد. به نوشته هاآرتص مقام‌های اسراییلی، به دلیل رویکرد افراطی و ضدایرانی جیک سولیوان، او را «پلیس خوب» در واشنگتن تلقی می‌کنند.

جیک سولیوان، علاوه بر دیدار با مقام‌های اسراییلی امروز به کرانه باختری رود اردن خواهد رفت و در رام‌الله با محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار و گفت‌وگو می‌کند. دولت نتانیاهو از زمان آغاز به کار خود مساله ایران را در راس دستورکارهای کابینه قرار داده است. بنیامین نتانیاهو از زمان آغاز به کار دولتش گفته است که مساله برنامه هسته‌ای ایران و توسعه توافق‌های عادی‌سازی روابط با کشورهای عربی، به ویژه اضافه کردن عربستان به این کشور، اولویت‌های سیاست خارجی او هستند.

نتانیاهو از زمان آغاز به کارش تقریبا به صورت روزانه، به اظهارنظرهای تند علیه ایران ادامه داده است. نخست‌وزیر اسراییل روز سه‌شنبه گفته ‌بود که با تهدیدات ایران با جدیت تعامل خواهیم کرد و از رسیدن ایران به سلاح هسته‌ای ممانعت می‌کنیم. نتانیاهو مدعی شد که ایران دلیل ۹۰درصد از تهدیدات در منطقه خاورمیانه است.

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفت که ایران بزرگ‌ترین منبع تهدید در منطقه است و ما برای مقابله با دشمنان‌مان تمام اقدامات لازم را انجام خواهیم داد. بنیامین نتانیاهو سه‌شنبه هفته گذشته نیز گفته‌ بود: «دشمن اصلی که ما با آن مواجه هستیم، ایران است.» وی افزود: «ما مصمم هستیم تا با تلاش‌های ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای و احداث پایگاه نظامی در مرز شمالی‌مان مقابله کنیم.»

اختلاف در روش‌ها

با این حال اختلاف‌نظر میان دولت بایدن و دولت نتانیاهو درخصوص نحوه مواجهه با ایران بر هیچ کس پوشیده نیست. با این حال، جیک سولیوان می‌گوید که اختلاف‌های اسراییل و امریکا درخصوص مواجهه با ایران بنیادین نیست و فقط اختلاف در روش‌ها است. دو هفته پیش جیک سولیوان در سخنانی درخصوص مخالفت نتانیاهو با برجام گفته ‌بود: «فکر نمی‌کنم اینکه او هیچ‌گاه از برجام خوشش نمی‌آمد، کسی را غافلگیر کرده ‌باشد.» با این حال سولیوان گفته است که در حال حاضر اولویت امریکا برجام نیست «چراکه زمینه لازم برای اولویت بخشیدن به آن وجود ندارد.» او تاکید می‌کند: «در زمینه مناسب بهترین مسیر برای این کار دیپلماسی خواهد بود.» جیک سولیوان درخصوص مواجهه دولت جو بایدن با دولت جدید نتانیاهو درخصوص ایران گفته ‌بود: «ما این فرصت را داریم که با دولت جدید اسراییل درخصوص تهدیدی که از سوی ایران وجود دارد، همکاری عمیقی داشته‌ باشیم. من تصور می‌کنم که اهداف اصلی ما مشترک است و همان‌گونه که در طول دو سال گذشته تلاش کرده‌ایم، روی اختلاف‌های‌مان در روش‌ها کار می‌کنیم.» آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا یک روز پیش از سفر سولیوان به اسراییل در اظهاراتی گفته ‌بود که احیای برجام دیگر دستور کار واشنگتن قرار ندارد. وزیر خارجه امریکا در نشست مطبوعاتی مشترک با جیمز کلورلی، همتای بریتانیایی خود گفت: «ایران ماه‌ها پیش فرصت بازگشت سریع به برجام را از دست داد. تمام طرف‌های مذاکرات وین از جمله امریکا، کشورهای اروپایی، روسیه و چین به توافق نهایی در این زمینه رسیده بودند، اما تهران فرصت احیای برجام را از دست داد.»

رویکرد انتقادی دولت امریکا  از ائتلاف افراطی نتانیاهو

جیک سولیوان در حالی به سرزمین‌های اشغالی سفر می‌کند که انتقادهای بین‌المللی از رویکرد ائتلاف جدید حاکم بر اسراییل تحت رهبری بنیامین نتانیاهو افزایش یافته است. روزنامه هاآرتص می‌نویسد که دولت بایدن تلاش کرده است رویکرد منفعلانه‌ای درقبال شرایط جاری در سیاست داخلی اسراییل بگیرد با این حال تاکید کرده است که از اسراییل هر سیاستی که باعث آسیب رساندن به راهکار دو دولتی برای مناقشه فلسطین شود، خودداری کند. اقداماتی مانند توسعه شهرک‌سازی در کرانه باختری رود اردن و تلاش برای تغییر وضعیت مسجدالاقصی، اقدامات و سیاست‌هایی است که واشنگتن نسبت به آنها انتقاد کرده است. به نوشته هاآرتص، دیگر مسائل مانند موضوعات مرتبط با دموکراسی در اسراییل، از جمله اصلاحات پیشنهادی قضایی که از قدرت دیوان عالی می‌کاهد یا تلاش‌ها برای تغییر تعریف «یهودی» و افرادی که حق مهاجرت به سرزمین‌های اشغالی دارند، با واکنش‌های ناچیزی مواجه شده‌اند. جیک سولیوان، پیش از سفرش به اسراییل تاکید کرده‌ بود: «واشنگتن از راه‌حل دو دولتی حمایت می‌کند و از هر سیاست و اقدامی که اعتبار راه‌حل دو دولتی را زیر سوال ببرد یا وضعیت تاریخی قدس را تحت‌تاثیر قرار بدهد، مخالف است. من در مورد این مسائل کاملا صریح و مستقیم برخورد خواهم کرد.»

به‌رغم سکوت نسبی دولت بایدن نسبت به ترکیب افراطی دولت نتانیاهو، هیات پارلمانی که از سوی کنگره امریکا روز سه‌شنبه به سرزمین‌های اشغالی سفر کرده‌اند، به روشنی تلاش کردند تا از رویارویی با وزرا و مقام‌های افراطی دولت نتانیاهو اجتناب کنند. به گزارش اکسیوس، هیات هفت‌نفره که از کنگره امریکا به اسراییل سفر کرده‌اند تاکید کرده‌اند که قصد ندارند با بزالل اسموتریچ و ایتمار بن‌گویر رهبران افراطی حزب صهیونیسم مذهبی و دیگر اعضای این گروه ملاقاتی داشته‌ باشند. تایمز آو اسراییل نوشته است که دفتر سناتور جکی روزن، از حزب دموکرات که به همراه سناتور جیمز لنکفورد از حزب جموری‌خواه ریاست هیات را برعهده دارند، این درخواست را به میزبان داده‌اند.

این هیات روز سه‌شنبه با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر، امیر اوهانا، رییس کنست و تعدادی دیگر از نمایندگان کنست اسراییل دیدار کردند. این هیات کنگره امریکا قرار است بعد از اسراییل به سه کشور عربی هم که در قالب توافق‌های موسوم به ابراهیم روابط خود را با اسراییل عادی‌سازی کردند، یعنی امارات متحده عربی، بحرین و مراکش نیز سفر کنند. ایتمار بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی کابینه نتانیاهو بعد از انتشار خبر عدم دیدار نمایندگان امریکا توسط خبرنگار اکسیوس، این خبرنگار را متهم کرد که «کارزار سیاسی» علیه وی راه انداخته است.

افراطی‌گری کابینه نتانیاهو حواس اسراییل را  پرت می‌کند

پایگاه خبری بلومبرگ، در یادداشتی به قلم شورای سردبیری این رسانه امریکایی، ضمن انتقاد از رویکرد افراطی کابینه نتانیاهو، استدلال کرده است که رفتارهای این دولت باعث پرت شدن حواس اسراییل از ایران و ایجاد مانع در مقابل اهداف نتانیاهو برای توسعه روابط اسراییل با اعراب خواهد شد. در این یادداشت آمده است: «اقدام‌های غریب برخی مقام‌های اسراییلی مانند بن‌گویر، تنش‌ها را [با فلسطینیان] تشدید می‌کنند. این اقدامات تهدید افزایش خشونت را افزایش می‌دهد و حتی ممکن است باعث وقوع انتفاضه سوم شود و باعث پرت شدن حواس‌ها از مقابله با ایران خواهد شد. با تضعیف هر چه بیشتر دورنمای راه‌حل دو دولتی، آنها سیاست ایالات متحده امریکا را به خطر می‌اندازند و حمایت از اسراییل در دولت دموکرات بایدن را کاهش می‌دهند.» این یادداشت نتیجه‌گیری می‌کند: «نتانیاهو همواره به امریکایی‌ها هشدار می‌داد که اجازه ندهند مسائل متفرقه باعث پرت شدن حواس‌ها از تهدید ایران شود. کمترین کاری که اکنون از او  بر می‌آید این است که حرف‌های خودش را عملی کند.»

انتقال مهمات ذخیره شده امریکا در اسراییل به اوکراین

نیویورک تایمز در گزارشی نوشته است که ایالات متحده امریکا مهمات ذخیره شده خود را در اسراییل به اوکراین منتقل می‌کند تا در جنگ علیه روسیه از آنها استفاده شود. به نوشته رویترز، مقام‌های اسراییلی این موضوع را تایید کرده‌اند و خبر داده‌اند که انتقال این مهمات در دوره نخست‌وزیری یاییر لاپید، نخست‌وزیر پیشین مورد تایید قرار گرفته است، هر چند که امریکا برای جابه‌جایی مهمات متعلق به خودش که تنها در اسراییل نگهداری می‌شدند، نیازی به مجوز دولت اسراییل نداشت. پنتاگون دهه‌ها است که مقادیر زیادی از مهمات را برای شرایط اضطراری جنگی در منطقه یا واگذاری به متحدان امریکا، در خاک اسراییل ذخیره می‌کند. براساس گزارش نیویورک تایمز، واشنگتن تصمیم گرفته است که نزدیک به ۳۰۰ هزار گلوله ۱۵۵ میلی‌متری توپ را از این ذخایر به اوکراین منتقل کند. رویترز نوشته است که انتقال این مهمات از درون اسراییل می‌تواند روابط دولت جدید نتانیاهو را با ولادیمیر پوتین به چالش بکشد. اسراییلی‌ها علاقه‌مند هستند که روابط صمیمانه خود را با مسکو حفظ کنند تا بتوانند از این رابطه برای حملات گاه و بیگاه به خاک سوریه برای حمله به اهدافی که ادعا می‌کنند متعلق به ایران هستند، استفاده کنند. در عین حال، جمعیت نسبتا بزرگ یهودیان روس‌تبار در اسراییل هم عامل دیگری است که باعث می‌شود رژیم اسراییل، به‌رغم فشار امریکا موضع قاطعی در مورد تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین  نگیرد.

 

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها