والاستریت ژورنال:
رابطه ایران با چین و روسیه، ثبات این کشور را برای آینده تضمین میکند
روزانه والاستریتژورنال نوشت: جمهوری اسلامی ایران که سالیان سال روابطی کاملا احتیاطآمیز با روسیه و چین به عنوان دو قدرت بزرگ جهان داشت، حالا بهترین چشمانداز برای بقا را در شراکت و پیوستن به اتحاد ضدغربی این دو کشور میبیند.
روزانه والاستریتژورنال نوشت: جمهوری اسلامی ایران که سالیان سال روابطی کاملا احتیاطآمیز با روسیه و چین به عنوان دو قدرت بزرگ جهان داشت، حالا بهترین چشمانداز برای بقا را در شراکت و پیوستن به اتحاد ضدغربی این دو کشور میبیند.
به گزارش شفقنا از روزنامه والاستریتژورنال؛ دیوید کلود ستوننویس این روزنامه نوشت: «در شب سال نوی سال 1977، در تالار ضیافت پر زرق و برق کاخ نیاوران تهران پرزیدنت جیمی کارتر بهپاخاست تا به سلامتی پیوندهای عمیق بین ایالات متحده آمریکا و ایران بنوشد. کارتر در حالی که محمدرضا شاه پهلوی نگاهش به او دوخته شده بود، از این پادشاه تمجید کرد و حرکت ایران به سوی یک جامعه مدرن، توجه این کشور به حقوق بشر و همچنین قدرت نظامی ایران را مورد ستایش قرار داد.»
«پرزیدنت قبل از اینکه گیلاس خود را به سلامتی محمدرضا پهلوی بالا ببرد به میزبان خود گفت: «ایران به دلیل رهبری قابل توجه شاه، تبدیل به یک جزیره ثبات- در یکی از ناآرامترین مناطق جهان- شده است.»»
«به رغم این رابطه گرم، اما، درست یک ماه بعد از این تعریف و تمجید انقلاب ایران به روابط نزدیک تهران با واشنگتن پایان داد. انقلابی که موجب شد ایران به سرعت از یک کشور سلطنتی طرفدار آمریکا به یک حکومت مذهبی و ضدغرب تبدیل شود. با این حال در آن زمان که هنوز جنگ سرد به پایان نرسیده بود، مسکو و پکن به عنوان مخالفان واشنگتن هنوز جذابیت چندانی برای جمهوری اسلامی ایران نداشتند. اتحاد جماهیر شوروی که در همان سال انقلاب اسلامی ایران به افغانستان حمله کرده بود، از نگاه جمهوری اسلامی یک «متجاوز» به شمار میآمد و چین نیز که گفته میشد در سال ۱۹۷۸ به دنبال ایجاد روابطی نزدیکتر با شاه بوده، به همان اندازه آمریکا امپریالیست محسوب میشد. در واقع در آن زمان آیتالله خمینی با تعهد به سیاست «نه شرقی، نه غربی» در تدارک ساخت یک کشور ناب اسلامی و عاری از دخالت خارجی بود.»
«امروز ولی جمهوری اسلامی ایران در متن یک تغییر ژئوپلیتیکی گسترده در حال ایجاد روابطی نزدیکتر با روسیه و چین است. رابطهای که در عین این که میتواند به کاهش مشکلات اقتصادی ایران منجر شود، به عنوان نقطه آغاز ایجاد یک محور قدرتمند جدید متشکل از قدرتهای مخالف غرب به رهبری ایالات متحده آمریکا نیز قابل ارزیابی است. میانجیگری چین میان ایران و عربستان سعودی در کنار فروش پهپاد به روسیه، نشانههای دراماتیک و چشمگیری در زمینه ایجاد یک محور جدید علیه آمریکا و غرب بودند.»
«این راهبردی است که رئیسجمهور ایران از سال گذشته اتخاذ کرده و ولادیمیر پوتین و شی جینپینگ را به مقاومت مشترک در برابر محاصره و تحریم نظامی و اقتصادی توسط ایالات متحده آمریکا واداشته است.»
«رابطه ایران با چین و روسیه به خوبی ثبات جمهوری اسلامی را برای سالهای آینده تضمین خواهد کرد.»
دیدگاه تان را بنویسید