کد خبر: 621922
|
۱۴۰۲/۰۴/۱۹ ۱۲:۵۳:۴۶
| |

گاردین: اوکراین نسبت به پیوستن به ناتو بدبین است

گاردین نوشت: همزمان با اینکه رهبران ناتو قرار است فردا (سه‌شنبه) در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی تشکیل جلسه دهند، اوکراین به شدت نسبت به اتخاذ گام مهم رو به جلو در راستای پیوستن به ناتو بدبین است.

گاردین: اوکراین نسبت به پیوستن به ناتو بدبین است
کد خبر: 621922
|
۱۴۰۲/۰۴/۱۹ ۱۲:۵۳:۴۶

همزمان با اینکه رهبران ناتو قرار است فردا (سه‌شنبه) در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی تشکیل جلسه دهند، اوکراین به شدت نسبت به اتخاذ گام مهم رو به جلو در راستای پیوستن به ناتو بدبین است.

به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه گاردین، انتظار می‌رود در نشست دو روزه ناتو در ویلنیوس بسته‌ای از "ضمانت‌های امنیتی فعال" دقیقه نودی به کی‌یف ارائه شود؛ ضمانتی از کشورهایی چون آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان دال بر اینکه آموزش و کمک‌های نظامی برای بلندمدت ادامه خواهد داشت.

خصوصا اینکه، به نظر می‌رسد آمریکا و آلمان به حمایت از پیوستن اوکراین به ائتلاف نظامی ۳۱ عضوی ناتو، در شرایطی که جنگ با روسیه ادامه دارد، تمایلی ندارند؛ امری که باعث شده افراد نزدیک به ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین به دستیابی به یک مسیر مشخص برای عضویت در ناتو امیدوار نباشند.

دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین روز شنبه اذعان کرد که "آنچه وجود ندارد" تصمیمی است برای سریع‌تر کردن روند عضویت اوکراین در ناتو با "شفاف‌سازی درباره دعوت‌نامه الحاق اوکراین".

به گفته وی، ویلنیوس "فرصت منحصر بفردی" است برای بررسی این مساله.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه در مصاحبه‌ای با شبکه سی‌ان‌ان گفت، اوکراین هنوز برای عضویت در ناتو آماده نیست.

وی افزود: ناتو روندی است که برای رسیدن به همه شرایط و صلاحیت‌های آن - از دموکراسی‌سازی گرفته تا طیف وسیعی از  دیگر مسائل - زمان می‌برد. ناتو باید مسیر منطقی را برای عضویت مشخص کند.   

بایدن پیشنهاد داد که آمریکا می‌تواند کمک‌های نظامی مشابه آنچه که مدت‌ها برای اسرائیل فراهم کرده بود، ارائه کند.

کی‌یف معتقد است عضویت در ناتو که دورنمای دفاعی چتر هسته‌ای غرب را به همراه دارد، "تنها تضمین بلندمدت واقع‌بینانه" امنیت این کشور است چرا که همچنان این احتمال وجود دارد که حتی اگر بتواند به نوعی مسکو را مجبور به تقاضای صلح کند، باز هم با حملات روسیه مواجه باشد.

در پس ماجرا، نشست بخارست در سال ۲۰۰۸ میلادی وجود دارد؛ هنگامی که آمریکای مشتاق در آن زمان مساله عضویت اوکراین و گرجستان در ناتو را تحت عنوان برنامه اقدام عضویت مطرح کرد. در واقع به این دو کشور تنها گفته شد که می‌توانند در برهه زمانی نامشخصی در آینده به عضویت ناتو درآیند.

گرجستان در همان سال مورد حمله روسیه به رهبری ولادیمیر پوتین قرار گرفت و اوکراین برای نخستین بار در سال ۲۰۱۴ میلادی با حمله روسیه مواجه شد و وعده عضویت نهایی کی‌یف در ناتو "بازدارنده" نبود. و این در حالی است که تهدیدی از جانب روسیه متوجه اعضای ناتو از جمله سه کشور عضو بالتیک یعنی لیتوانی، لتونی و استونی نشد.

از نظر سیاسی نیز یک درک جدی وجود دارد دال بر اینکه "باید یک زمانی با عضویت اوکراین در ناتو موافقت شود." ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز جمعه گفته بود: تایید مجددی وجود خواهد داشت که اوکراین به عضویت ناتو در خواهد آمد. اما حتی چنین تعهد ساده و صرفی به مسکو انگیزه می‌دهد تا به مبارزه ادامه دهد.

مشکل بند پنج منشور اساسی ناتوست که تاکید دارد تمامی کشورها موافقند که یک حمله مسلحانه به یک یا چند تن از آنها در اروپا یا آمریکای شمالی به عنوان حمله به همه آنها تلقی می‌شود. این بند کشورهای عضو را ملزم می‌سازد تا در دفاع از کشوری که مورد حمله قرار گرفته با یکدیگر همکاری کنند.  

اما کاخ سفید که انتظار می‌رود در انتخابات سال آتی با دونالد ترامپ که رابطه دوستانه‌ای با پوتین دارد، مواجه شود، محاسبات متفاوتی دارد.

آلیس بیلون-گالاند، یکی از محققان موسسه چاتم هاوس گفت: نگرانی در مورد تمایل مردم آمریکا به شرکت کردن در درگیری‌ها در اروپا وجود دارد.

این بدان معناست که تاکید جدی بر دیگر وعده‌ها به اوکراین در نشست ویلنیوس وجود خواهد داشت. در مرکز این وعده‌ها، ضمانت‌های تازه احتمالی، تاکید بر تامین تسلیحاتی برای بلند مدت و دیگر انواع حمایت‌ها از جمله حمایت‌های اقتصادی از سوی کشورهایی چون آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان وجود خواهد داشت.

صحبت‌های دقیقه نودی درباره این بسته احتمالا منجر به توقف امروز (دوشنبه) بایدن در لندن خواهد شد؛ جایی که بایدن با ریشی سوناک، نخست وزیر انگلیس دیدار خواهد کرد پیش از آنکه به صورت جداگانه به نشست ویلنیوس که فردا آغاز خواهد شد، بروند.

اما یکی از مقامات سابق نسبت به تکرار "فریب بزرگ بخارست" و در نتیجه طولانی‌تر شدن جنگ روسیه-اوکراین هشدار داد.

جان فرمن که تا سال گذشته به عنوان رایزن دفاعی انگلیس در مسکو خدمت می‌کرد، گفت: به نظر من بایدن نیت روسیه را اشتباه برداشت کرده و درباره خطر گسترش درگیری‌ها بیش از حد اغراق می‌کند. فکر نمی‌کنم روسیه توانایی یا قصد گسترش این جنگ را داشته باشد. روشن نکردن تکلیف اوکراین برای عضویت در ناتو تنها روسیه را جسورتر می‌کند.

 

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها