با اجرای لایحه حجابوعفاف، وضعیت زنان ایرانی شبیه زنان افغانستانی میشود؟
شاهدان عینی در افغانستان گزارش میدهند که وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در سراسر شهرهای بزرگ پلیس اخلاقی را مستقر کرده است. آن وزارتخانه دستور داده تا رانندگان تاکسی، اتوریشکا و سایر وسایل نقلیه مسافربری دیگر نمیتوانند زنان بیحجاب را به داخل شهرها منتقل کنند.
فریدون راننده یک دستگاه اتوریکشا اهل هرات در غرب افغانستان دیگر زنان را سوار نمی کند. او به "دویچه وله" می گوید اگر زنانی را سوار کند که تمام بدن شان را نپوشانده اند توسط اعضای طالبان کتک خواهد خورد و اتوریشکایش را مصادره می کنند.
به گزارش فرارو، او پیش تر شاهد تحقیر زنان از سوی طالبان بوده است. طالبان چندین بار او را متوقف کرده و زنانی که روبنده نپوشیده بودند را از اتوریشکا بیرون آورده و به آنان ناسزا گفته و سرشان فریاد زده بودند. فریدون می گوید او نیز مجازات شده است.
تقریبا دو سال پس از زمانی که گروه شبه نظامی طالبان قدرت را به دنبال خروج فاجعه بار ناتو از افغانستان در آن کشور در دست گرفتند زنان در آن کشور هنوز در برابر فرامین آن گروه مقاومت می کنند.
بسیاری از آنان از پوشیدن روبنده خودداری کرده و کماکان با صورت های آشکار در خیابان ها تردد می کنند. "هیبت الله آخوندزاده" رهبر طالبان سال گذشته براساس فرمانی که در ماه مه 2022 میلادی صادر شد به زنان دستور داد که صورت خود را در ملاء عام به طور کامل بپوشانند و آن را یک "امر سنتی و محترمانه" خوانده بود.
زمانی که طالبان در آگوست 2021میلادی به قدرت رسدیند متعهد شدند که به حقوق زنان احترام بگذارند. از آن زمان به این سو زنان از اکثر مشاغل اخراج شده و از حضور در دانشگاه ها یا موسسات آموزش عالی منع شده اند. اخیرا سالن های زیبایی در افغانستان تعطیل شده اند. برای زنانی که هنوز جرات نشان دادن چهره خود را دارند فشار در حال افزایش است.
شاهدان عینی در افغانستان گزارش می دهند که وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در سراسر شهرهای بزرگ پلیس اخلاقی را مستقر کرده است. هم چنین، آن وزارتخانه دستور داده تا رانندگان تاکسی، اتوریشکا و سایر وسایل نقلیه مسافربری دیگر نمی توانند زنان بی حجاب را به داخل شهرها منتقل کنند.
"عاکف مهاجر" سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به رسانه ها گفته است: "زنانی که در حال تردد و سفر هستند حتما باید یک مرد همراه شان باشد. زمانی که آنان در داخل شهر تردد می کنند هیچ مردی اجازه نشستن در کنارشان را ندارد و باید حجاب کامل داشته باشند. این که چادر پوشیده باشند یا نپوشیده باشند مهم نیست حجاب شان باید کاملا اسلامی باشد".
او مشخص نکرد که مصداق "حجاب کامل اسلامی" دقیقا چیست و آن را به وضوح تعریف نکرده است. دینا زنی از هرات می گوید که نیروهای طالبان چندین بار او را به دلیل پوشیدن کت و روسری بلند به جای پوشش کامل بدن از اتوریشکا خارج کرده و مورد توهین و تحقیر قرار داده اند. میرزا راننده تاکسی از کابل نیز در گفتگو با "دویچه وله" این موضوع را تایید کرد. طالبان چندین بار به او گفته بودند که زنان بدون حجاب و بدون روبنده اجازه سوار شدن در تاکسی را ندارند در غیر این صورت او مجازات شده و خودرویش مصادره خواهد شد.
به گفته "مریم معروف آروین" بنیانگذار یک سازمان رفاه برای زنان و کودکان در افغانستان هدف اولیه این اقدامات دور کردن زنان از انظار عمومی است.
او می گوید: "طالبان با اعمال محدودیت های اخیر نشان داده اند به سیاست هایی که در دوره نخست حکمرانی شان اجرا کرده اند پایبند هستند با این تفاوت که اکنون به طور سیستماتیک و مشخص زنان را از جامعه حذف می کنند".
در طول اولین حضور طالبان در قدرت در فاصله سال های 1996 تا 2001 میلادی آنان به دلیل رفتار تحقیرآمیزشان علیه زنان شناخته شده بودند. زنان در آن زمان مجبور به پوشیدن برقع در ملاء عام بودند و اجازه نداشتند بدون همراه مرد از خانه خارج شوند و از ملاقات با پزشکان مرد منع میشدند و در نتیجه آن بسیاری از بیماریها درمان نشدند.
کارشناسان هشدار می دهند که طالبان اکنون بدون فکر کردن به عواقب رویکردشان تلاش می کنند تا زمان را به عقب بازگردانند. طالبان در ماه فوریه اعلام کرده بود که دانشجویان دختر رشته پزشکی اجازه شرکت در امتحانات نهایی خود را ندارند. آنان پیش تر در دسامبر 2022 زنان را از حضور در دانشگاه ها منع کرده بودند. زنان در افغانستان در هر گفتگویی تاکید میکنند که جهان نباید دست روی دست بگذارد. آنان به حمایت و همبستگی جامعه جهانی نیاز دارند. دینا از هرات نیز همین نظر را دارد.
دیدگاه تان را بنویسید