عاطفه کیانینژاد، روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه در گفتوگو با «اعتمادآنلاین» پاسخ داد:
علت خوابآلودگی در فصل بهار چیست؟
یک روانشناس بالینی گفت: به طور معمول هر ساله در ایام نوروز یک رکودی در میزان فعالیت افراد بهوجود میآید، به این ترتیب که زندگی آنها از نظم نسبی خارج میشود. این مورد در مقایس کوچکتر در تعطیلی روزهای جمعه قابل مشاهده است که افراد عمدتا روزهای شنبه به سختی تمایل به حضور در محیط کار دارند.
اعتمادآنلاین| میراندا مهدوی- شروع فصل بهار و تغییر الگوی زندگی برای برخی افراد با مشکلاتی همراه است. با وجود اینکه برخی افراد در فصل بهار احساس شادابی و نشاط می کنند، بسیاری هم احساس خستگی و خوابآلودگی دارند و خوابیدن زیاد هم این مشکل را برطرف نمیکند.
عاطفه کیانینژاد، روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه در رابطه با اینکه آیا علت این خستگی و خوابآلودگی در فصل بهار مرتبط با عارضه افسردگیست یا خیر، به اعتمادآنلاین گفت: به صورت علمی افسردگی فصلی عمدتا مربوط به فصول پاییز و زمستان است و دلیل این امرهم کم بودن نورآفتاب و کاهش هورمون ملاتونین در بدن است. میزان نور، بر مقدار ملاتونینی که بدن تولید میکند، تاثیر میگذارد و بدین ترتیب کاهش آن در این فصول اختلال خلقی فصلی یا افسردگی زمستانی ایجاد میکند، چرا که این هورمون وظیفه تنظیم ریتمهای بیولوژیکی و شادابی بدن را بر عهده دارد.»
این روانشناس بالینی اضافه کرد: «بنابراین ممکن است حدوث عارضه خوابآلودگی در فصل بهار مربوط به آلرژیهایی باشد که به خاطر گردهافشانی گیاهان به وجود میآید بنابراین برخی حسایتهای فصلی میتواند روی سیستم گردش خون و سیستم هورمونی انسان تاثیر بگذارد و فرد را کسل کند، اما نمیتوانیم بگوییم که فرد افسرده است.»
این مدرس دانشگاه همچنین با بیان اینکه احساس بیحالی و خوابآلودگی اگرچه یکی از علل افسردگی است اما علت تام این بیماری نیست، گفت: «ما نمیتوانیم به استناد یک علت، فرد را بیمار تلقی کنیم.»
به گفته کیانینژاد کمبود انرژی، به هم خوردن سیکل خواب مناسب، کماشتهایی یا بالعکس پراشتهایی، عدم لذت بردن از زندگی، درماندگی و ناامیدی همچنین احساس بیارزشی و عذاب وجدان، از علائم افسردگی است.
او همچنین اضافه کرد: «به طور معمول هر ساله در ایام نوروز یک رکودی در میزان فعالیت افراد به وجود میآید به این ترتیب که زندگی آنها از نظم نسبی خارج میشود و در ایام تعطیلات طولانیمدت شکل متفاوتتری به خود میگیرد. این مورد در مقایس کوچکتر در تعطیلی روزهای جمعه قابل مشاهده است که افرادعمدتا روزهای شنبه به سختی تمایل به حضور در محیط کار دارند.»
کیانینژاد در رابطه با اینکه چه راهکاری در پیش بگیریم که احساس خوابآلودگی و کسلی کاهش پیدا کند به اعتمادآنلاین گفت: «از آنجایی که ما رفتارهای متفاوتی در ایام تعطیلات انجام میدهیم بخشی از این عارضه طبیعی است، اما عاملی که می تواند کمک قابل توجهی به کاهش این عارضه کند؛ تنظیم ساعت خواب در ایام تعطیلات نوروز است چرا که دیر خوابیدنهای شبانه همچنین دیر بیدار شدنهای روزانه باعث بر هم خوردن نظم ساعت بدن میشود.»
این مدرس دانشگاه در پایان توصیه کرد: «بسیار حائز اهمیت است که میزان فعالیت و سبک زندگی در ایام تعطیلات همانند ایام در طول سال باشد. به عنوان مثال نباید فعالیتهای ورزشی و یا ذهنی خود را به کلی تعطیل کنیم اگر چه میتوانیم میزان این فعالیتها را کاهش دهیم.»
دیدگاه تان را بنویسید