تلاش دانشمندان برای نجات مصدومانی که کمتر از ۵درصد شانس زنده بودن دارند
راهحلی که بیشتر به معجزه شباهت دارد
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه مریلند به تازگی یک روش برای انجام عمل جراحی روی بیماران محتضر ابداع کردهاند، بدین صورت که فرد را به واسطه کاهش دمای بدن در حالت تعلیق قرار میدهند تا انجام عمل جراحی ممکن شود.
اعتمادآنلاین| گروهی از دانشمندان که به نظر میرسد از طرفداران فیلمهای علمی-تخیلی هم هستند، سالهاست که درباره "تحریک معلق"(suspended animation) صحبت میکنند. این اصطلاح نشان دهنده این ایده است که عملکردهای بدن انسان را به نوعی میتوان به طور موقت متوقف و دچار مکث کرد تا انجام اقدامات پزشکی و جراحیهای نجات دهنده زندگی روی بیماران در حال مرگ یا شخصی که به فضا فرستاده میشود، میسر شود.
این ایده مدتها بود که غیرقابل تحقق بود، تا اینکه طبق گفته پایگاه نیو ساینتیست، پزشکان برای اولین بار در یک عمل جراحی بیمار را در حالت "تحریک معلق" قرار دادند. این کار میتواند تأثیر بسیار زیادی در آینده جراحیهای اتاق اورژانس داشته باشد.
این روش به طور رسمی "حفظ و احیا اضطراری"(EPR) نامیده میشود و اکنون در مرکز پزشکی دانشگاه مریلند روی بیمارانی با ترومای حاد مانند زخم چاقو یا اسلحه آزمایش میشود. این بیماران با توجه به ماهیت آسیب وارده، به طور معمول کمتر از پنج درصد احتمال زنده ماندن دارند.
در روش EPR، بدن بیمار با جایگزین کردن سریع خون با محلول نمکی که به اندازه یخ سرد است، به سرعت خنک میشود و به دمای 10 تا 15 درجه سانتیگراد میرسد. سپس قلب از حرکت باز میایستد و فعالیت مغز نیز تقریباً به طور کامل متوقف میشود.
سلولها در دمای طبیعی بدن، برای زنده ماندن به یک منبع ثابت اکسیژن نیاز دارند، اما سرما واکنشهای شیمیایی موجود در سلولها را کند یا متوقف میکند، در نتیجه به اکسیژن کمتری احتیاج دارند.
مغز انسان قبل از بروز آسیب جدی میتواند حدودا پنج دقیقه بدون اکسیژن زنده بماند، اما پزشکان دانشگاه مریلند با بهره گیری از روش EPR میتوانند دو ساعت روی بیمار جراحی انجام دهند.
در انتها بدن بیمار دوباره گرم میشود و قلب وی دوباره شروع به تپش میکند.
به گفته "ساموئل تیشرمن" که عضوی از این گروه است، انتظار میرود نتایج کامل این آزمایش تا پایان سال 2020 اعلام شود. هنوز عواملی وجود دارد که باید روی آنها کار کرد.
در حالی که محققان به مدت دو ساعت بدن بیمار را در حالت "تحریک معلق" قرار دادند، اما دقیقاً مشخص نیست که فرد بدون اینکه دچار عوارض جانبی شود، چه مدت میتواند در این حالت بماند. با این وجود "تیشرمن" میگوید تیم در حال یادگیری چیزهای زیادی است که با آزمایش به جلو میرود.
وی گفت: من میخواهم روشن کنم که ما در تلاش نیستیم مردم را به زحل بفرستیم. ما در تلاش هستیم تا زمان بیشتری برای خودمان برای نجات جانها بخریم.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید