وزیر کشور:
شروع اعتراضات دی ماه کار یک گروه سیاسی نبود؛ ما از آنان پرسیدیم گفتند کار ما نبوده است
در حالی که شروع اعتراضات دی ماه از مشهد بود و خبرها حکایت از برنامه ریزی اعتراضات از سوی یک طیف سیاسی می کرد اما عبدالرضا رحمانی، وزیر کشور می گوید اینگونه نبود که یک جریان بهصورت سازمان یافته آمده باشد. او در توضیح ادعایش گفت: «ما وقتی با آن جریان سیاسی صحبت کردیم گفتند که کار ما نبود؛ چون اگر میخواستیم فراخوان بدهیم در 50 کانالی که در اختیار داریم فراخوان میدادیم نه یک کانال!»
اعتمادآنلاین| در حالی که شروع اعتراضات دی ماه از مشهد بود و خبرها حکایت از برنامه ریزی اعتراضات از سوی یک طیف سیاسی می کرد اما عبدالرضا رحمانی، وزیر کشور می گوید اینگونه نبود که یک جریان بهصورت سازمان یافته آمده باشد. او در توضیح ادعایش گفت: «ما وقتی با آن جریان سیاسی صحبت کردیم گفتند که کار ما نبود؛ چون اگر میخواستیم فراخوان بدهیم در 50 کانالی که در اختیار داریم فراخوان میدادیم نه یک کانال!»
بخش های مهم مصاحبه وزیر کشور درباره ریشه و عوامل اعتراضات دی ماه در ادامه می آید:
*در خلال اعتراضها و پس از آن اینگونه عنوان شد فشارهای اقتصادی و مسائلی مثل بیکاری، وزن بالایی در شکل دادن اعتراضها داشت. در حالی که این همه ماجرا نبود. نتایج تحقیقات میدانی نشان داد بیش از 60 درصد کسانی که در اعتراضها حضور داشتند، شاغل بودند. در حالی که اگر بیکاری و درخواست شغل، عامل اصلی اعتراضها بود باید شمار بیکاران حاضر در اعتراض بسیار بیشتر از این تعداد بود؛ یا اگر فشارهای اقتصادی مهمترین انگیزه بود، اعتراضها باید در حاشیه شهرها دیده میشد؛ در حالی که این گونه نبود. همچنین گفته شد افرادی که از سمت مؤسسات مالی متضرر شدهاند، اکثریت جمعیت معترضان را تشکیل میدادند در حالی که آمار نشان میداد این افراد حضور بسیار اندکی در این اعتراضها داشتند.
*برخی نارضایتیها هم در حوزه سیاسی، هم اقتصادی، هم اجتماعی و فرهنگی و امنیتی بود. همچنین ما در تحقیقات خود به هیچ وجه به سازمان یافتگی اعتراضها نرسیدیم؛ بهعبارت واضحتر به این نتیجه نرسیدیم که یک گروه، طیف و جناح یا معاندین و ضد انقلابها اعتراضها را از بیرون سازماندهی کرده باشند.این حرف به معنای این نیست که معاندین و مخالفان از اعتراضها سوءاستفاده نکرده باشند چون هم در تشدید، هم در هدایت و هم برای بهرهبرداری نهایت تلاش خود را کردند.
*با حضور مکرر برخی افراد، حدود 100 هزار نفر و بدون تکرار حدود 40 تا 45 هزار نفر در اعتراضات دی ماه حضور داشتند. بنا به آمار دستگاههای میدانی، عموم مردم به اعتراضها نپیوستند. هیچ جریان سیاسیای نیامد؛ احزاب و گروهها واقعاً نیامدند؛ کارگران نیامدند؛ اقلیت و اقوام نیامدند؛ دانشجویان نیامدند... ویژگی دیگر این اعتراضها، ابعاد وسیع آن بود. ظرف یکی دو شب به 100 شهر رسید و در 42 شهر، درگیری داشتیم... این یافتهها بر اساس تحقیقات میدانی بود، اما در بررسیهای عمیقتر به عوامل دیگر که بستر اصلی حوادث بودند میرسیم و متأسفانه هنوز هم در معرض آن حوادث هستیم.
*اولین (بستر اصلی حوادث دی ماه) تغییر نسل است؛ بعد از 39 سالی که از انقلاب اسلامی میگذرد، با نسلی مواجهیم که در چارچوب نظام و ارزشهای دینی، سلایق، باورها، تفکرات، اعتقادات، روابط، خواستها، مطالبات و نیازهای متفاوتی دارد که حتماً باید به آن توجه کنیم، عدم توجه به این موضوع، موجب انباشتگی نارضایتی میشود و سرخوردگی هم بالاخره خودش را یک جا نشان میدهد. موضوع دیگر، تغییر سبک زندگی است.
*اعتراضهای دی ماه در 100 شهر بود؛ معلوم نبود لیدرها چه کسانی هستند؛ موضوع اعتراض، سیاسی صرف نبود و در 40شهر به خشونت تبدیل شد. خیلی با سال 88 فرق میکرد. از یک جنس نبود. در مواجهه با این اعتراضها نخستین تصمیم ما این بود که مردم به آن نپیوندند. (بدین منظور) محدودسازی کردیم. با گروههای مختلف از جمله جریانات سیاسی، دانشجویی، کارگری، رسانهای و کسانی که میتوانند طرف قضیه باشند، صحبت کردیم تا این مسأله تشدید نشود. دوم اینکه ما میدانیم مردم اگرچه مشکلات اقتصادی دارند، اما اولویت اولشان، امنیت است. وقتی اعتراضهای دی ماه به خشونت و افراط کشیده شد، مردم صفشان را جدا کردند. بنده بهعنوان رئیس شورای امنیت به معاون سیاسی صدا و سیما زنگ زدم و گفتم همه آنچه را که در خیابانها اتفاق افتاده پخش کنید تا مردم ببینند اینهایی که در خیابان هستند، دنبال امنیت و اقتصاد و... نیستند. اگر خاطرتان باشد وقایع روز پنجشنبه شروع شد، اما نخستین تصاویر روز شنبه دو روز بعد پخش شد. وقتی به صدا و سیما گفتم پخش کنید، با تعجب پرسیدند: «آتشسوزیها را هم نشان دهیم؟» گفتم: «اول آتشسوزیها را نشان بدهید» چرا؟ چون معتقدیم مردم امنیتشان
را دوست دارند و نمیخواهند امنیت به هم بخورد.
*(در پاسخ به سوالی درباره آمار متناقض بازداشتی های دی ماه) از 700 تا 5 هزار نفر مطرح است که همه درست است. وقتی ما میگوییم بازداشتی یعنی کسانی که حداقل یک شب را در بازداشت ماندهاند. ولی عدهای در محل تجمعات بودند اما جزو معترضان نبودند و3-2 ساعت بعد آزاد شدند.
*اینگونه نبود که یک جریان بهصورت سازمان یافته آمده باشد. البته کانالهایی بود که به یک جریان سیاسی منتسب است و مطالب و تصاویر را بازنشر میداد، اما وقتی با آن جریان سیاسی صحبت کردیم گفتند که کار ما نبود؛ چون اگر میخواستیم فراخوان بدهیم در 50 کانالی که در اختیار داریم فراخوان میدادیم نه یک کانال!
منبع: روزنامه ایران
دیدگاه تان را بنویسید