نعمت احمدیدر یادداشتی تاکید کرد:
دعوا سر مجوز بود، نه محل اعتراض
نعمت احمدی گفت: اکنون دعوا سر محل برگزاری اعتراضات نیست. اکنون هم اگر معترضات مجوز داشته باشند میتوانند اجتماع مورد نظر خود را برگزار کنند.
اعتمادآنلاین| اقدام دولت مبنی بر تعیین محل های مناسب تجمع در سطح تهران با استقبال فعالان سیاسی و حقوقی همراه شد. نعمت احمدی یکی از این افراد است که ضمن تاکید بر لزوم اتخاذ تدابیر تکمیلی این اقدام را گامی رو به جلو ارزیابی می کند.
به نظر شماانتخاب اماکن برای اعتراض در تسهیل برگزاری تجمعات چه نقشی دارد؟
اختصاص محلهای مشخصی برای برگزای تجمعات به باور من یک قدم به جلو است اما همه آنچه لازم است، نیست؛ اکنون ما ماندهایم و قانون احزاب.
همان مساله لزوم اخذ مجوز از وزارت کشور؟
بله، ما خیلی ممنون هستیم که محل اعتراضات مشخص شده است. این یعنیپذیرش حق اعتراض و اجتماعات که طی چهل سال گذشته در قانون اساسی مسکوت مانده است. مساله باقیمانده اما قانون احزاب است که بر اساس آن اجتماعات باید با مجوز همراه باشد.
من پروندهای داشتم که قاضی تجمعکنندگان را محکوم کرد. آنها در اعتراض به محاصره کوبانی تجمع کرده بودند و اتفاقا رادیو و تلویزیون نیز همین محاصره را محکوم میکرد. نظر قاضی این بود که در مورد اصل موضوع حرفی نیست اما تجمع بدون مجوز برگزار شده است. بر همین اساس معتقدم که تعیین محل اعتراضات یک گام رو به جلو است اما گام بعدی یعنی روشن کردن تکلیف مجوز نیز لازم است.
به نظر شما گام دوم را چطور باید برداشت؟ یعنی قانون موجود باید اصلاح شود یا راهکار سادهتری هم وجود دارد؟
این مساله را میتوان بهطور جداگانه پیگیری کرد یا در همین بخشنامه هیات وزیران افزود که اجتماع در این امکان مشمول اخذ مجوز نیست.
اگر از مرحله تعیین محل برگزاری تجمعات فراتر نرویم میتوان منتظر اثرگذاری این اقدام بود؟
خیر، مسوولان امر باید توجه داشته باشند که اکنون یخ ممنوعیت و محدودیت اجتماعات شکسته است و یک نگاه عاقلانه روشن میکند که اگر مردم حرف خود را نزده و اجتماعات قانونمند را برگزار نکنند؛ کار به اعتراضاتی از جنس اعتراضات دی ماه میرسد.
اقدام دولت مبنی بر اختصاص مکانهای مشخص برای برگزاری تجمعات، منتقدانی دارد که اعتقاد دارند این کار ثمربخش نیست. این نگاه بدبینانه از کجا نشات میگیرد؟
شنیدم که یکی از مسوولان گفته است تعیین این محلها ایجاد نوعی سوپاپ اطمینان است. به نظر من همین سوپاپ اطمینان ساختن خوب است. همین که حق برگزارش اجتماعات پذیرفته شده، خیلی خوب است. ایده آل هم خواهد بود اگر بگویند که اجتماع در این محلها نیاز به مجوز وزارت کشور ندارد و فقط باید به اطلاع کلانتری محل برسد.
یعنی بدون گام دوم، گام نخست نیز به نتیجه قابل توجهی نمیرسد.
دقیقا. در این صورت مصوبه هیات دولت تاثیری در وضعیت موجود نخواهد داشت چراکه اکنون نیز دعوا سر محل برگزاری اعتراضات نیست. اکنون هم اگر معترضات مجوز داشته باشند میتوانند اجتماع مورد نظر خود را برگزار کنند. برای مثال اگر اکنون روزنامهنگاران بخواهند در اعتراض به بسته بودن انجمن صنفی تجمع اعتراضی برگزار کنند، موضوع مهم محل تجمع نیست، موضوع مهم دریافت مجوز است؛ به عبارت دیگر محل اجتماع فرع موضوع و مجوز اصل است. از همین رو میتوان مصوبه هیات دولت را یک گام به پیش و یک گام به پس دانست. یک گام به پس است زیرا بحث مجوز حل نشده و یک گام به پیش است که اصل موضوع اجتماع و اعتراض که در اصل 27 قانون اساسی جزوحقوق مردم است را پذیرفته است.
نظر شما درباره لزوم تامین امنیت تجمعکنندگان چیست؟
به نظر من اگر بخواهیم با یک نگاه سختگیرانه بگوییم که هم مجوز بدهید و هم امنیت را برقرار کنید، نمیشود. در همین راهپیمایی روز قدس که آن را یومالله میخوانیم شاهد بودیم که چطور به آقای صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی که میانه و معتدل بودن او برای همه اثبات شده است یا آقای جهانگیری که جایگاه او به معاون اول رییسجمهور در قانون اساسی مشخص شده است، اهانت شد و علیه آنها شعار دادند. اینها اتفاق میافتد.
تکرار این اتفاقات دلیل خوبی برای صرفنظر از ضرورت تامین امنیت تجمعکنندگان است؟
ایجاد امنیت از جمله وظایف نیروی انتظامی است بنابراین نیازی به نگرانی در این بابت وجود ندارد. اگر گفتند در پارک گفتوگو اجتماع کنید و مجوز هم نمیخواهد نباید نگران امنیت نبود. عدهای در جلسه اخیر مجلس داشتند تومار پهن میکردند و آقای لاریجانی جمله خوبی گفت. گفت شما حقوق میگیرید که حرف بزنید نه اینکه بنر بزنید. پلیس هم حقوق میگیرد که امنیت را برقرار کند پس نباید ناراحت امنیت بود. باید ناراحت اجرایی شدن این مصوبه باشیم. اگر این مصوبه اجرایی شد مساله دیگری پیش نمیآید. برخی مسائل مثل حواشی راهپیمایی روز قدس همیشه پیش میآید. به خاطر داریم که حتی در حرم حضرت معصومه به طرف رییس مجلس مهر پرت کردند. اینها در اجتماعات یک امر طبیعی است. من و شما که میخواهیم اجتماعات قانونی برگزار کنیم و حرف خود را به گوش مسوولان برسانیم نباید سختگیری کنیم. مخاطب ما در موضوع امنیت پلیس است که در مورد تجمعات وظیفه مضاعفی دارد. حوزه استحفاظی پلیس تعریف شده است. تهران به چندین حوزه انتظامی تقسیم شده و هر یک از محلهای مشخص شده نیز در حوزه یکی از کلانتریها است و وظیفه ذاتی کلانتری حفظ امنیت است؛ لذا ما باید از مصوبه اخیر استقبال کرده و بخواهیم که با حل کردن موضوع مجوز؛ اجرایی شود.
منبع: روزنامه اعتماد
دیدگاه تان را بنویسید