کد خبر: 231489
|
۱۳۹۷/۰۶/۱۹ ۱۰:۲۲:۰۰
| |

اسحاق جهانگیری در نشست روسای دانشگاه‌ها:

هیچ نهادی از بودجه‌ها راضی نیست/ مشکلات امروز راهکار سیاسی دارد نه اقتصادی

معاون اول رئیس‌جمهور تاکید کرد: چشم امید به دانشگاه‌ها در این شرایط بیشتر می‌شود. دانشگاه‌ها باید راهکارهایی برای عبور از دشواری‌ها بدهند.

هیچ نهادی از بودجه‌ها راضی نیست/ مشکلات امروز راهکار سیاسی دارد نه اقتصادی
کد خبر: 231489
|
۱۳۹۷/۰۶/۱۹ ۱۰:۲۲:۰۰

اعتمادآنلاین| اسحاق جهانگیری در نشست روسای دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری در سراسر کشور، گفت: شرکت در این مراسم توفیق بزرگی برای من بود و امیدوارم این نشست و نشست‌های دیگر همراه با موفقیت برای دانشگاه‌ها باشد. در شرایط خاص کشور دست نیاز همه به سمت دانشگاه‌ها دراز است. در همین راستا جلسه‌ای با روسای دانشگاه‌ها داشتم و در آن به برخی از نیازها اشاره کردم.

وی افزود: شرایط کشور خطیر است اما این به آن معنا نیست که همه عوامل تهدیدآمیز است. فرصت‌های خوبی در این شرایط وجود دارد‌. بعد از هر مشکلی آسانی است و ما به این موضوع امید داریم. باید با دقت و همدلی حرکت کنیم و با شرایط مواجه شویم.

جهانگیری با اشاره به اینکه تجربه کشورهای بزرگ نشان می‌دهد تحولات از شرایط سخت می‌آید، گفت: جنگ‌ها و حوادث مختلف در کشورها این را نشان می‌دهد ما هم باید نشان دهیم از این شرایط استفاده می‌کنیم. چشم امید به دانشگاه‌ها در این شرایط بیشتر می‌شود. دانشگاه‌ها باید راهکارهایی برای عبور از دشواری‌ها بدهند.

معاون اول رئیس‌جمهور اضافه کرد: در شرایط اقتصادی فعلی می‌بینیم رهبری برای راهکار به نامه جمعی از دانشگاهیان اشاره می‌کنند و توصیه به عمل به آنها می‌کنند. رئیس‌جمهور و دولت هم بارها به این موضوع تاکید می‌کنند. من هم همواره این موضوع را مطالبه می‌کنم. باید از دانشگاه‌ها مطالبه کنیم. فکر می‌کنم رسیدن به این نقطه که درک جدی از نیازها وجود داشته باشد و این نیاز به سمت دانشگاه برود نقطه مهمی به سمت توسعه است که همه بدانند دانشگاه نقطه مهمی برای گام برداشتن در مسیر توسعه است.

وی خاطرنشان کرد: مسئولیت دانشگاه هم سنگین‌تر می‌شود. اگر به دنبال توسعه پایدار هستیم یقینا محور آن توسعه ملی است. موضوع اقتصاد مقاومتی از نظر من مهم‌ترین و اصلی‌ترین نقطه‌اش توجه به ظرفیت‌های داخلی است و اما ارتباط با بیرون هم پیش نیاز آن است. اما در مقطع فعلی توسعه درونی که مدار اصلی آن دانش داخلی است، مهم‌تر است.

جهانگیری افزود: ما در فرهنگ ایران شعر فردوسی را داریم که می‌گوید توانا بود هرکه دانا بود. یکی از مهم‌ترین پایه‌های قدرت دانش و دانایی است اگر می‌خواهیم قدرتمند باشیم باید به دانش به عنوان محور اصلی نگاه کنیم و یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های هر کشور، دانش آن است. ماهم به اقتصاد دانش‌بنیان و مقاومتی تکیه کرده‌ایم و این دستور کار ما است. باید به توسعه علمی کشور که کانون است و ضامن بقای ماست بپردازیم.

معاون اول رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: دستاوردهای خوبی هم در این مدت داشته‌ایم، دستاوردهای رتبه علمی کشور در کشورهای توسعه یافته قابل تحسین است و نشان می‌دهد به موضوع توسعه علم و فناوری به طور جدی توجه کرده‌اند. امروز دیگر نباید به طور فیزیکی به دانشگاه نگاه کرد. دانشگاه کانون فکری برای حرکت در مسیر اصلی است. انتظار ما از دانشگاه نقاد که نخبگان را در خود دارد این است که به مسائل پیرامون و جامعه و منطقه حساس باشد و راهکار ارائه دهد. ایران در جهان در شرایطی است که قدرتی مثل آمریکا با مدیریت فعلی با ما وارد نبرد اقتصادی شده است نه نظامی؛ چرا که اثرات و خطرات آن را می‌داند. امریکا وارد نبرد نرم با کشور ما شده است و فکر می‌کند اقتصاد برتر و قدرت رسانه‌ای برتر را برای زمین‌گیر کردن اقتصاد ما و تحت تاثیر قرار دادن مردم ایران دارد.

وی افزود : ده‌ها کانون فکر نشسته‌اند تا تصمیمات مسئولان ما را بررسی کنند و تاثیر مخرب بر کشور و مردم بگذارند. باید قدرت نرم را به میدان بیاوریم. وقتی اقتصاد ما را هدف می‌گیرند تصمیمات اقتصادی ما راه مقابله نیست. آنها می‌گویند نفت ایران فروش نرود و ایران درآمد نداشته باشد ما باید راهکار پیدا کنیم که نفت ما فروخته شود با هر روش ریسک‌پذیری.

جهانگیری یادآور شد: می‌گویند ایران اگر توانست نفت خود را بفروشد نباید منابع برای تامین کالا داشته باشد، ما هم باید منابع مورد نیاز را تامین کنیم. برای کالایی که می‌خواهیم وارد کنیم سیستم حمل و نقل دریایی است که راه‌های خود را دارد و آمریکا ان را هدف قرار می‌دهد و ایجاد مشکل می‌کند تا ایران نتواند از ظرفیت‌هایش استفاده کند. ما وظیفه داریم حمل و نقل دریایی ریلی و جاده‌ای را تسهیل کنیم. آنها نمی‌توانند راه‌ها را بر ما ببندند دریاها را هم نمی‌توانند.

وی افزود: تلاش دیگر آنها سیاه‌نمایی نسبت به مردم است که به مردم بگویند کمبود کالا دارید و به مغازه‌ها هجوم ببرید. یک مجموعه‌ای برای این اقدامات در ایران راه افتاده است. به نظر من بیش از دولت نخبگان مسئولیت دارند. اگر دشمن به سمت ایجاد ناامیدی برای مردم رفته است، وظیفه داریم اعتماد و امید مردم را افزایش دهیم که این وظیفه نخبگان است. به همین دلیل می‌گویند مشکلات امروز راهکار سیاسی دارد نه اقتصادی. نه اینکه گروهی بروند که بعدی بیاید. راهکار ما در زمان جنگ سیاسی بود. همه فکر می‌کردند تنها موضوع اصلی جنگ است و همه مسئولان البته تلاش کردند این موضوع را حل کنند. مردم از خودگذشتگی کردند و شهید دادند. ما الان هم در چنین شرایطی هستیم و موضوع اصلی حدس زدن این است که ببینیم دشمن چه تدابیری دارد و در پس آن عبور دادن مردم از پیچ جنگ نرم است.

معاون اول رئیس‌جمهور ادامه داد: حتما قادر خواهیم بود کاری کنیم امید مردم افزایش یابد. به میزانی که روی این موضوع وقت بگذاریم و امید را تقویت کنیم که کشور در وضع خوبی اداره می‌شود، امریکا احساس شکست می‌کند، این مشکل می‌‌تواند در سال 97 تمام شود. در 13 آبان که آغاز تحریم‌هاست دانشگاه‌ها و مسئولان با ارئه راهکار می‌توانند این دوره را کوتاه کنند. البته ان‌شاالله این مسیر به خوبی طی می‌شود.

جهانگیری خاطرنشان کرد: ابرچالش‌های زیادی داریم و آب یکی از آنهاست. وضع در خوزستان، اصفهان، یزد و کرمان نشان می‌دهد این واقعیت‌های روی زمین ماست اما در بعضی مناطق ما چالش آب آشامیدنی داریم که چالشی جدی در آینده ایران است و دانشگاه‌ها باید اقدامات لازم را انجام دهند. موضوعات محیط زیستی و وارونگی هوا باید کنترل شود.

وی خاطرنشان کرد: شن‌ها در سیستان زندگی را برای مردم دشوار کرده است. ما در جلسه با رهبری بودیم و ایشان در خصوص بودجه گفتند اصل 44 را به کار بگیرید. هیچ نهادی از بودجه‌ها راضی نیست. وضعیت صندوق‌های بازنشستگی اسف‌بار است در هیچ کشوری بودجه‌ها از اینسو به آنسو نمی‌شود . بودجه نیروهای مسلح و صندوق‌های بازنشستگی را 100٪ دولت تامین می‌کند این‌ها مشکلاتی است که دانشگاه‌ها باید رسیدگی کنند.

جهانگیری اضافه کرد: یکی از مشکلات بخش خصوصی است که عده‌‌ای شرایط سخت‌‌‌تر را برای مردم در جهت دریافت سودهای بیشتر می‌خواهند. در شرایط سخت دولت مجبور است اقدامات دیگری انجام دهد و برخی باعث تبدیل شرایط رانت و فساد می‌شود. بخش خصوصی برای سود کار می‌کند اما باید منافع ملی را هم مدنظر قرار دهد.

وی با بیان اینکه ما انتظار داریم دانشگاه‌‌ها روی مشکلات تمرکز کنند،‌ تصریح کرد: وزارت علوم در رتبه‌‌‌سنجی دانشگاه‌‌‌ها به میزان مشارکت دانشگاه در مشکلات تمرکز کند. انسجام ملی باید تقویت شود و کانون آن نخبگان هستند. برای اینکه مردم به آینده امید داشته باشند و افق‌‌‌های روشن ترسیم کنند، دانشگاه‌‌‌ها باید راهکار دهند.

معاون اول رئیس‌جمهور به مشکلات دانشگاه نیز اشاره و خاطرنشان کرد: من تا به امروز با وجود شرایط سخت که همه دستگاه‌ها با کاهش بودجه مواجه بوده‌‌اند، تاکید کردم بودجه دانشگاه‌‌‌ها کم نشود. امسال هم قول می‌دهم نگذارم این اتفاق بیفتد. شما هم باید بدانید که امریکا گفته نمی‌گذارد نفت فروش برود البته حرف بیجایی زدند اما بهر حال فروش نفت کاهش پیدا می‌کند و در بودجه تاثیر خواهد داشت حتی بودجه دانشگاه البته امیدواریم سعی کنیم روسای دانشگاه‌‌‌ها دولت را درک کنند.

جهانگیری با بیان اینکه درخصوص ارز هم قبول داریم فرصت‌‌‌های مطالعاتی باید وجود داشته باشد، ابراز داشت: برخی دانشگاه‌‌‌ها در سال گذشته مجوزهای خوبی گرفتند. ما از خط فاینانس حمایت خواهیم کرد و به حد نیازهای علمی تامین خواهیم کرد اما شما هم در بخش صرفه‌‌‌جویی راهکار دهید و صرفه‌‌‌جویی کنید. ما هم از جهت ریالی تامین می‌کنیم. ما نمی‌گذاریم ارتباط علمی شما قطع بشود.

وی در خصوص اشتغال نیز بیان کرد: در جلسه‌‌ای که سران قوا حضور داشتند، یک میلیارد دلار برای اشتغال قرار است هزینه کنیم تا واحدهای تولیدی به کار بیافتند. ما اصرار داریم شرکت‌‌هایی که دانش‌‌‌بنیان ایجاد می‌شوند با محدودیت اعتبار روبه‌‌‌‌رو نشوند و آمادگی دولت را در این باره اعلام می‌کنم. حتما هم درخصوص مسائل نشست امروز فکر می‌کنیم.

منبع: ایلنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها