کد خبر: 232197
|
۱۳۹۷/۰۶/۲۲ ۰۸:۳۸:۰۰
| |

یادداشتی از عبدالرضا هاشم‌زایی نماینده تهران؛

رای شفاف برای همه طرح‌ها قابلیت عملی شدن ندارد

هاشم زایی نوشت: خیلی عجیب نیست که نماینده‌ای به تشخیص خود عمل کند. در ایران به این دلیل که احزاب پایدار وجود ندارد، رفتارهای غیرتشکیلاتی بیشتر مشاهده می‌شود اما در‌نهایت نمی‌توان نمایندگان را محدود کرد.

رای شفاف برای همه طرح‌ها قابلیت عملی شدن ندارد
کد خبر: 232197
|
۱۳۹۷/۰۶/۲۲ ۰۸:۳۸:۰۰

اعتمادآنلاین| عبدالرضا هاشم‌زایی نماینده تهران و عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور نوشت: اخیرا نمایندگان مجلس طرحی برای شفافیت آرای نمایندگان ارایه کرده‌اند که فوریت آن رد شده است. موافق رای علنی نمایندگان به طرح‌ها و لوایح نیستم؛ به این خاطر که محدودیت‌هایی برای نمایندگان مجلس ایجاد می‌کند.

اینکه برخی می‌گویند نمایندگان شجاعت ندارند رای خود را به مردم بگویند، درست نیست. در هر روز چندین‌بار رای‌گیری انجام می‌شود. اصولا در شرایط کنونی نیز برخی رای‌گیری‌ها با تقاضای تعدادی از نمایندگان یا دولت می‌تواند علنی باشد. در مجلس دوم نیز اینگونه بود که برخی نمایندگان نامه‌ای به هیات رییسه می‌نوشتند و تقاضای رای علنی می‌کردند. اما اینکه برای تمامی رای‌گیری‌ها قانون بگذاریم، عملا مزیتی ندارد.

مردم عادی کلیه آرای نمایندگان را برای طرح‌ها، لوایح، مواد و تبصره‌ها بررسی و چک نمی‌کنند. مهم این است که در یک دوره دو یا سه رای حساس از نظر سیاسی یا اقتصادی هست که شفافیت در آن اهمیت زیادی برای جامعه دارد. نماینده مجلس را نباید تحت هیچ شرایطی محدود کرد. خوب است که برای موضوعات مهم مثلا رای‌گیری در مورد موضوع FATF علنی و شفاف باشد.

در عین حال این طرح قابلیت اجرایی شدن هم ندارد. در هر روزی ممکن است 20 تا 30 رای‌گیری در مجلس انجام بگیرد. رای‌گیری‌هایی که خیلی هم حساسیت‌بر‌انگیز نیست. رای شفاف در مورد انضباط و مقید بودن به تصمیم جمعی فراکسیون‌ها نیز چندان اثرگذار نیست. در مورد استیضاح وزرا حتی نمایندگانی از فراکسیون‌ها به عنوان مخالف صحبت می‌کنند. درست است که نماینده در یک فراکسیون باید رفتار تشکیلاتی داشته باشد و برخی نمایندگان برخلاف نظر جمعی فراکسیون رای می‌دهند اما بالاخره این مساله در کشورهای دیگر نیز وجود دارد.

خیلی عجیب نیست که نماینده‌ای به تشخیص خود عمل کند. در ایران به این دلیل که احزاب پایدار وجود ندارد، رفتارهای غیرتشکیلاتی بیشتر مشاهده می‌شود اما در‌نهایت نمی‌توان نمایندگان را محدود کرد. گاهی اوقات نمایندگان تحلیل خودشان را از وضعیت موجود دارند و این آزادی عمل برای هر نماینده نیز محفوظ است. در عین حال این مساله نافی رفتار جمعی در قالب فراکسیون‌ها نیز نیست.

عضو شورای مرکزی فراکسیون امید

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها