سوال حبیبالله دهمرده از رضا اردکانیان در صحن علنی مجلس؛
اردکانیان: کاهش رسوب و تبخیر از سدهای کشور در دستور کار وزارت نیرو است/ دهمرده: قانع نشدم اما به شرط رسیدگی سوال را به رای نمیگذارم
وزیر نیرو گفت: وزارت نیرو اقدامات متعددی را برای کاهش تبخیر از مخازن طبیعی و تلهاندازی رسوب ها از چاه نیمه ها انجام داده است.
اعتمادآنلاین| محمد اردکانیان در جلسه امروز مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال حبیب الله دهمرده نماینده مردم زابل درباره اقدامات وزارت نیرو در زمینه مقابله با تبخیر و رسوبگذاری سدهای ایران، اظهارداشت: ما سالانه به طور متوسط 60 درصد بارش را به صورت تبخیر از دست می دهیم و تبخیر از سطح مخازن طبیعی در ایران حدود 6 درصد است.
وی با اشاره به اینکه جهت وزش باد غالب هم نقش موثری در تبخیر از مخازن طبیعی دارد، ادامه داد: دمای بالا و رطوبت پایین منجر به تبخیر قابل ملاحظه ای از مخازن طبیعی شده است.
وزیر نیرو تصریح کرد: روش های مختلفی برای کاهش تبخیر از مخازن طبیعی وجود دارد که ما این روش ها را در مقیاس کوچک آغاز کرده ایم و بهترین شیوه، مدیریت مخازن است که با این روش می توانیم فعالیت های خوبی را در جهت کاهش تبخیر از مخازن طبیعی داشته باشیم.
اردکانیان با تاکید بر اینکه ما درصدد هستیم که این پروژه ها و روش های کاهش تبخیر از مخازن طبیعی را گسترش دهیم، تصریح کرد: اکثر سدهای ما در مناطق کوهستانی و کمتبخیر هستند اما در سیستان، گودهای طبیعی وجود دارد که منجر به افزایش میزان تبخیر از مخازن طبیعی شده است.
وی با بیان اینکه برای ما مسئله تبخیر از مخازن طبیعی و رسوب از سدها اهمیت زیادی دارد، افزود: بر این اساس، ما در طراحی سدها و انتخاب جایگاههای آنها به مسئله تلهاندازی برای رسوب ها توجه ویژه ای میکنیم.
اردکانیان تاکید کرد: علی رغم آنکه جنوب شرق کشور ما دارای چالش های متعددی از حیث آب است، اما مدیریت های خوبی در این مناطق در حال انجام است.
وزیر نیرو ادامه داد: برنامههایی برای کاهش رسوب سدها، تبخیر از مخازن طبیعی، مطالعه آب ژرف و حل مشکلات آبهای مرزی در دستور کار داریم که امیدواریم با حمایت مجلس زودتر این اقدامات اجرایی شود.
وی با اشاره به اینکه روش های مختلفی را هم برای چاهنیمه ها در نظر گرفته ایم، تصریح کرد: در این راستا اقدامات تکمیلی سازه ای از جمله ایجاد دریچه در این چاه ها در حال انجام است.
اردکانیان در پایان خاطرنشان کرد: ما تاکنون جلسات متعددی برای حل مشکل تبخیر و رسوبگذاری سدهای کشور داشته ایم و از این به بعد با سرعت و تاثیرات بیشتری این جلسات دنبال خواهد شد.
در ادامه حبیب الله دهمرده نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: باید همزمان با برداشت آب از اعماق زمین مذاکرات برای حقابه رودخانه هیرمند و انتقال آب از دریای عمان در دستور کار وزارت نیرو قرار گیرد.
وی با بیان اینکه وزارت نیرو به وظایف نظارتی خود عمل نکرده است، گفت: رودخانه هیرمند در سال 59 خشک شد و نیمی از مردم از استان سیستان کوچ کردند. در همان زمان امام خمینی(ره) بر لزوم رسیدگی به مشکلات مردم سیستان تأکید کرد.
دهمرده اظهار داشـت: در دو دهه اخیر در اثر ایجاد سدها در افغانستان در بیشتر ایام سال رودخانه هیرمند خشک است.
نماینده مردم زابل گفت: وزارت نیرو برای تأمین آب شرب سیستان هیچ گزینه پایداری پیش بینی نکرده است و آب شرب زابل را به رودخانه هیرمند متصل کرده است.
وی ادامه داد: امروز بیکارترین استان کشور، آلوده ترین شهر جهان و رکورددار حاشیه نشینی استان سیستان و بلوچستان است. گاز و راه آهن به این استان نرسیده است و در زمینه تأمین آب شرب استان با مشکلات جدی روبرو هستیم. مردم سیستان چه گناهی مرتکب شده اند.
پزشکیان نایب رئیس مجلس که ریاست جلسه را برعهده داشت از دلسوزی های نماینده زابل تشکر کرد.
دهمرده نیز گفت: به خدا از سخنان وزیر قانع نشدم اما اگر مردانه قول میدهند به مشکلات مردم نجیب سیستان و بلوچستان رسیدگی کنند، از رأی گیری انصراف میدهم.
وزیر نیرو در پاسخ به نماینده زابل گفت «به روی چشم» و دهمرده نیز از رأی گیری در مورد سخنان اردکانیان انصراف داد.
منبع: مهر
دیدگاه تان را بنویسید