مصطفی کواکبیان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس:
نیازی به هزینه از رهبری و مراجع برای FATF نبود
کواکبیان گفت: برخی مخالفان در این مدت حتی پای مراجع تقلید را هم به میان کشیدند. از رهبری مایه گذاشتند. درصورتی که اصلا ضرورتی نداشت. در سیستم مراجع تقلید، مقلدان باید به فتاوای آنها عمل کنند ولی در موضوع حکومت، رهبری ولی امر است و ایشان باید نظر قطعی بدهند که نامه دفتر ایشان هم در صحن مجلس از سوی آقای لاریجانی قرائت شد.
اعتمادآنلاین| CFT بالاخره تصویب شد؛ تجربهای که به نظر میرسد مشابه برجام بود. بعد از اینکه بالاخره برجام در مجلس تصویب شد اما فضاسازیهایی که بعد از تصویب آن اتفاق افتاد، باعث شد که بخشی از دستاورد این توافق بینالمللی محقق نشود. این موضوع بهانه گفتوگو با مصطفی کواکبیان است که مشروح آن را در زیر میخوانید:
با توجه به فضاسازیای که علیه CFT شکل گرفته آیا برنامهای برای مدیریت این فضاسازی وجود دارد؟
به نظر من ایراد جدی وارد نیست که شورای نگهبان بخواهد این مصوبه را رد کند. اگر هم شورای نگهبان cft را رد کرد مصوبه مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام میرود و مثل سه لایحه دیگر از لوایح چهارگانه، این هم تصویب خواهد شد. من در برنامه تلویزیونی توضیح دادم و در جلسه غیرعلنی پیش از بررسی cft هم مفصل در این مورد صحبت کردم. اصلا بحث این نیست که بخواهیم تحریمها را از بین ببریم، برجام را حل کنیم یا موضوع امریکا را حل کنیم. ما میخواهیم بهانهها را از میان برداریم تا دیگر روسیه نگوید، نمیتوانیم با شما کار کنیم، چین و عراق و... نگویند که چون به این کنوانسیونهای بینالمللی نپیوستید، نمیتوانیم با شما کار کنیم. ضمن اینکه 8 شرط گذاشتیم و هر لحظه به این شروط عمل نشود، ما هم جور دیگری عمل میکنیم. به همین دلیل فکر میکنم از الان به بعد مسوولان وزارت اقتصاد و سیستم بانکی و به صورت کلی دولت باید به دنبال این باشند که دیگر کسی نتواند با بهانههایی سیستم بانکی ما را در تعلیق قرار دهد یا در بلکلیست بگذارد. باید وضعیت سفیدی پیدا کنیم و با همه دنیا ارتباط بانکی داشته باشیم.
شما به شروط ایران اشاره کردید اما فضاسازیها همچنان ادامه دارد، برای نمونه خبرنگار صداوسیما همچنان تاکید دارد که این شروط لازمالاجرا نیست. بنابراین این فضای تبلیغاتی علیه CFT یا لوایح دیگر همچنان وجود دارد و ادامه خواهد داشت. آیا این ادعا درست است که شروط ایران لازمالاجرا نیست؟
کل گروه ویژه اقدام مالی یعنی FATF شروط ما را نمیپذیرفت که اساسا ما به عضویت آن درنمیآمدیم.
این اتفاق تاکنون برای کشوری رخ داده است؟
خیر. برای هیچ کشوری تاکنون این اتفاق رخ نداده است. درواقع شروط ما پذیرفته شده است و تنها ممکن است برخی اعضا مطرح کنند که شروط ایران را نمیپذیرند.
در این صورت چه اتفاقی رخ میدهد؟ آیا در ارتباط دوجانبه ایران با کشوری که شرایط ما را نمیپذیرد به صورت تغییر ایجاد میشود یا کل عضویت ما در این گروه ویژه اقدام مالی را تحت تاثیر قرار میدهد؟
اگر چنین اتفاقی رخ دهد تنها در روابط دوجانبه ایران با کشوری که شروط ایران را نپذیرفته تاثیرگذار خواهد بود. در این شرایط هم ما اقدام متقابل انجام میدهیم.
برجام به عنوان دستاوردی اقتصادی، سیاسی و امنیتی شناخته میشود با این حال بسیار تحت تاثیر تبلیغات منفی قرار گرفت. پیوستن به گروه اقدام ویژه مالی اما بیشتر دستاوردی اقتصادی محسوب میشود و احتمالا بیشتر تحت تاثیر جوسازیها و فضاسازیها قرار خواهد گرفت که در این راستا برخی نمایندگان حتی به برخی مراجع تقلید هم متوسل شدهاند. به نظر شما این جوسازیها ادامه خواهد داشت؟
من در جلسه غیرعلنی هم تاکید کردم که برخی مخالفان در این مدت حتی پای مراجع تقلید را هم به میان کشیدند. از رهبری مایه گذاشتند. درصورتی که اصلا ضرورتی نداشت. در سیستم مراجع تقلید، مقلدان باید به فتاوای آنها عمل کنند ولی در موضوع حکومت، رهبری ولی امر است و ایشان باید نظر قطعی بدهند که نامه دفتر ایشان هم در صحن مجلس از سوی آقای لاریجانی قرائت شد.
اگر حتی چنین نامهای خوانده نمیشد، آیا به لحاظ قانونی مجلس این لایحه را تصویب نمیکرد؟
اگر رهبری چنین نظری داشتند و مخالف FATF بودند که هیات رییسه اصلا این لایحه CFT و سایر لوایح چهارگانه را در دستورکار قرار نمیداد.
برخی در مورد برجام معتقد بودند که دولت انتظار مردم را از این توافق بالا برده است. آیا به نظر شما در مورد این لوایح باید تغییر رویکرد داد تا امروز موافقان FATF سعی کنند انتظارات مردم را بالا نبرند و دستاوردها را به صورت واقع بینانه با مردم به اشتراک بگذارند؟
بله. من به صراحت میگویم که مصوبه امروز نه در تحریمها تغییری ایجاد میکند نه موضوع برجام را حل میکند اما این بهانه برداشته میشود و ما هم به دنبال همین هستیم. البته تاثیرات اقتصادی مثبتی خواهد داشت و فکر میکنم آثار روانی روی قیمت ارز داشته باشد اما به هر حال هدف از تصویب لوایح چهارگانه این است که با کشورهایی که در ارتباط هستیم، بهانهها را بگیریم تا کارگزاران بانکی بتوانند با ایران کار کنند.
منبع: اعتماد
دیدگاه تان را بنویسید