علیرضا رحیمی عضو هیات رئیسه مجلس:
اینستکس مشروط به پذیرش FATF نیست/ این شائبهای است که مخالفان ایجاد کردهاند
عضو هیات رئیسه مجلس گفت: کارکردی که LC در بانکها داشت اینستکس به صورت غیربانکی انجام میدهد. قاعدتا از مجموعههای کشاورزی، تجهیزات پزشکی و دارویی شروع کردهاند و طبیعی است که این موضوع به حوزههای دیگر هم بسط پیدا میکند.
اعتمادآنلاین| علیرضا رحیمی عضو هیات رئیسه مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در این رابطه میگوید: اینستکس گام اول در مرحله اجرایی کردن spv است که به عنوان یک راهکار اجرایی در حوزه بانکی عمل میکند؛ به این معنا که دو شرکت متناظر، در اتحادیه اروپا و ایران تاسیس می شود که برخی از آن با نام صندوق یاد می کنند اما اروپاییها از شرکت اسم بردهاند که در فرانسه ثبت شده است. وزارت خارجه سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه سهامدار این شرکت خواهند بود و نمایندگانشان در این شرکت حضور خواهند داشت.
او ادامه میدهد: کاری که اینستکس انجام میدهد متناظر با LC در بانکها است. به عبارت دیگر همان کارکردی که LC در بانکها داشت اینستکس به صورت غیربانکی انجام میدهد. قاعدتا از مجموعههای کشاورزی،تجهیزات پزشکی و دارویی شروع کردهاند و طبیعی است که این موضوع به حوزههای دیگر هم بسط داده خواهد شد.
رحیمی میگوید: با توجه به اینکه چند روز است که این شرکت ثبت شده است اکنون قضاوتها بسیار زود است و ما هم نگاه بدبینانهای به آن نداریم. مضاف برآنکه اینستکس مشروط به پذیرش FATF نیست بلکه این شائبهای است که مخالفان ایجاد کردهاند، تنها توصیه شده است که ایران FATF را بپذیرد یعنی همان توصیهای که چین و روسیه هم به ایران داشتهاند اما اینکه اینستکس را متوقف و آن را مشروط به پذیرش FATF کنند به هیچ عنوان چنین شرطی مطرح نبوده است. گام اول ثبت اینستکس بوده است گام دوم در تاسیس شرکتی متناظر با نوع اروپایی در ایران بوده است و گام سوم فعالیت شرکتهای ایجاد شده است که مبادلات خود را چه به صورت تهاتری و چه به صورت نقدی بتوانند انجام بدهند.
او درباره ارتباط اینستکس با SPV نیز گفت: اینستکس گام اول عملیاتی کردن SPV است. به عبارت دیگر SPV معادل سوئیفت است چراکه SPV قرار است یک کانال مالی باشد که بدون نیاز به تهاتر و شخص ثالث هرفرد ایرانی بتواند به صورت تهاتری یا نقدی مبادلاتش را با هر فرد اروپایی انجام دهد. SPV یکسری زیرساختهایی نیاز داشت که اروپاییها هم اعلام کرده بودند بین یکماه تا چهارماه زمان خواهد برد. روی محقق کردن ثبت SPV اروپاییها میان خود به توافق نرسیدند اما درمورد اینستکس سه کشور اروپایی به توافق رسیدند. اگرچه ایتالیا و اسپانیا درمورد ثبت این شرکت اختلاف داشتند اما در نهایت سه کشور حاضر در برجام این شرکت را ثبت کردند و تلاششان این است که این موضوع را به کشورهای دیگر اروپایی تسری دهند و طبیعتا پس از اروپا این موضوع به کشورهای آسیایی هم بسط داده خواهد شد.
رحیمی درباره تاثیر اینستکس بر اقتصاد ایران گفت: تاثیر آن بر اقتصاد به گونهای است که در حال حاضر شرکتهای اروپایی تنها راه ارسال مراسلات و مبادلات پولیشان بانک است و چون در حال حاضر مسیر بانکی مسدود است این موضوع بر تجارت بانکی هم تاثیر گذاشته است و از سوی دیگر تحریم ها هم اجازه نداده است شرکتهای اروپایی عملا وارد تجارت با شرکتهای ایرانی شوند. قاعدتا اینستکس مسیر مبادلات تجاری را در این سه حوزه کشاورزی ، دارویی و پزشکی را باز خواهد کرد که به نظر ما هم گام مهم و هم گام خوبی است. مسلما اگر حوزههای دیگر مانند آیتی و بیمه را هم پوشش میداد برای ما بسیار بهتر بود. اما قطعا در آینده هم حوزههای بیشتر و هم کشورهای بیشتری مشمول این راهکار خواهد شد.
او در پاسخ به این سوال که آیا این موضوع بر نرخ ارز هم تاثیرگذار خواهد بود یا خیر گفت: قطعا بر نرخ ارز اثر خواهد گذاشت چرا که قیمت ارز متاثر از آثار روانی است لذا این موضوع بر قیمت ارز اثر خواهد گذاشت اما مشخص نیست این تاثیر شتابان باشد یا خیر.
منبع: خبرآنلاین
دیدگاه تان را بنویسید