کد خبر: 355217
|
۱۳۹۸/۰۸/۰۵ ۱۱:۴۳:۵۲
| |

مهدی ذاکریان، استاد دانشگاه:

در هیچ شرایطی نباید با مذاکره قهر کرد/ کاهش تعهدات برجامی ایران حرکت درستی است

از منظر روابط بین‌الملل به خاطر سکوت یا عدم تمایل یا جهت‌گیری مسایل به موضوعات جدیدتر بین‌المللی و مسایل داخلی کشورها، موضوع مذاکره ایران با جامعه بین‌الملل با اتحادیه اروپا و آمریکا فراموش نمی‌شود؛ روابط بین‌الملل یعنی آمادگی کامل برای انجام مذاکره و به گوش بودن چرا که مذاکره همیشه و همواره ابزار نخست مورد استفاده در روابط بین‌الملل برای پیشبرد منافع ملی بوده است، از این رو معتقدم در هیچ شرایطی نباید با مذاکره قهر کرد.

در هیچ شرایطی نباید با مذاکره قهر کرد/ کاهش تعهدات برجامی ایران حرکت درستی است
کد خبر: 355217
|
۱۳۹۸/۰۸/۰۵ ۱۱:۴۳:۵۲

اعتمادآنلاین| ‌ یک استاد دانشگاه گفت: تصمیم ایران برای کاهش تعهدات برجامی‌اش نتیجه‌ای که به طور آرمانی می‌خواستیم از آن به دست آید نداشته اما نتایج بدی هم تاکنون نداشته‌ است.

مهدی ذاکریان، در پاسخ به این پرسش که بعد مجمع عمومی و تلاش‌ها برای رسیدن به راه‌حلی بر سر برجام به نظر می‌آید در این روند رکود و بن بستی شاهد هستیم و مذاکرات در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا متوقف شده است؟ گفت: از منظر روابط بین‌الملل به خاطر سکوت یا عدم تمایل یا جهت‌گیری مسایل به موضوعات جدیدتر بین‌المللی و مسایل داخلی کشورها، موضوع مذاکره ایران با جامعه بین‌الملل با اتحادیه اروپا و آمریکا فراموش نمی‌شود؛ روابط بین‌الملل یعنی آمادگی کامل برای انجام مذاکره و به گوش بودن چرا که مذاکره همیشه و همواره ابزار نخست مورد استفاده در روابط بین‌الملل برای پیشبرد منافع ملی بوده است، از این رو معتقدم در هیچ شرایطی نباید با مذاکره قهر کرد.

وی ابراز عقیده کرد: متاسفانه در سیاست خارجی ایران مدت‌ها برخی این باور را داشتند که مذاکره در زمان یا زمان‌هایی می‌تواند مضر باشد از این رو بعضا در جا و شرایط مناسب به دلیل این تفکرات مذاکره انجام نشد در عین حال که مهم است مذاکره در چه زمان، با چه کسی و با چه چشم‌اندازی صورت می‌گیرد اما تعصب بی جا داشتن بر اصل انجام نشدن مذاکره بیهوده است.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که ایران از اتخاذ تصمیم برای کاهش تعهدات برجامی‌اش این هدف را دنبال می کرد که طرف مقابل را به برجام برگرداند یا اروپایی‌ها را به اجرای تعهدات شان وادار سازد اما به نظر شما بعد از سه گام برداشته شده این هدف به دست آمده است؟ اظهار کرد: نتیجه‌ای که به طور آرمانی می‌خواستیم تا الان به دست نیامده است اما نتایج بدی هم تا کنون نداشته‌ایم. اول این‌که نشان دادیم کشوری مستقل از دیگران هستیم و منتظر اروپا، ژاپن و روسیه و دیگران نمی‌مانیم . دوم این‌که هر بار گامی ایران برداشت آمریکا و اروپا تلاش جدیدی را از سر گرفتند برای راضی نگه داشتن ایران و بازگشت از اقداماتش یا واسطه‌هایی را در این باره اعزام می‌کردند.

ذاکریان تصریح کرد: معتقدم این تصمیم ایران اقدام و حرکت درستی بوده است و معنی دقیقی دارد که ماهیت برجام از منظر حقوقی و سیاسی مورد پذیرش است اما ایران هم متناسب با مسئولیت و تعهد طرف مقابل تعهداتش را انجام می‌دهد و اگر طرف مقابل به تعهداتش پایبند باشد ایران هم تعهداتش را انجام می‌دهد و اتفاقی که افتاده همین است.

وی با اشاره به احتمال واکنش تند اروپا به گام چهارم ایران و ارجاع موضوع ایران به شورای امنیت اظهار کرد: دیگر چکار می‌خواهند انجام دهند که نکرده باشند؛ تحریم‌هایی بدتر از تحریم‌های شورای امنیت در حال اعمال از سوی آمریکا علیه ایران است. در عین حال معتقدم ورود به این مساله که بخواهند با گام چهارم ایران، موضوع را به شورای امنیت ببرند، راه و آدرس غلطی است، کار درست این است که آنها به دستگاه سیاست خارجی ترامپ مراجعه کنند و روند را از آنجا درست کنند.

این کارشناس مسایل بین‌الملل گفت: ایران باید در هر شرایط و زمانی آمادگی مذاکره را داشته باشد و خود نیز پیشنهاددهنده راهکارهای مختلف باشد، راهکارهایی که به نوعی به لحاظ حیثیتی و محتوایی مبتنی بر بازی برد برد و البته منافع ملی کشور باشد.

ذاکریان با بیان این که « بهترین زمان برای کسب امتیاز و مذاکره پیش از انتخابات ریاست جمهوری در این کشور است» گفت: ترامپ و کنگره حاضر هستند برای بالابردن شانس پیروزی‌شان امتیازهایی را به ایران بدهند. ترامپ به خاطر نقض برجام تحت فشار افکار عمومی جهان است و می‌توان در مدت باقی مانده تا انتخابات گشایش‌های قابل توجهی را در بحث برجام و هسته‌ای ایران شاهد بود.

منبع: ایسنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها