عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان:
شورای نگهبان به بودجه 99 حدود 80 ایراد وارد کرد/ آخرین اصلاحات بودجه امروز بررسی میشود
آخرین نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان در سال 98 به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
اعتمادآنلاین| نشست خبری عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان دقایقی قبل به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
در این نشست قرار است خبرنگاران سوالات خود را از کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان مطرح کنند.
کدخدایی در ابتدا ضمن تبریک ایام رجب و شعبان و آغاز سال جدید، به تشریح مصوبات رسیدگی شده در این شورا پرداخت.
وی همچنین گزارشی از روند بررسی مصوبه کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه سال 99 کل کشور ارائه کرد.
وی اظهار داشت: با عنایت به وضعیت ویروس منحوس کرونا ناچار شدیم که نشست خبری را به صورت ویدئو کنفرانس برگزار کنیم؛ این روش، روش سالمتری برای همکاران رسانهای ما است.
وی افزود: مهمترین مصوبه مجلس در هفته اخیر، بودجه سال 99 بود؛ این بودجه به دلیل شرایط خاصی که ایجاد شده بود، از طریق کمیسیون تلفیق برای ما ارسال شد و شورای نگهبان در جلسات متعددی، بودجه را بررسی کرد.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: روز گذشته جلسه ای برگزار و اصلاحات انجام شده توسط مجلس را بررسی کردیم و نظرات خودمان را اعلام کردیم و اصلاحات ما نیز به صورت غیر رسمی از سوی کمیسیون تلفیق انجام شده است.
80 ایراد شورای نگهبان به بودجه 99
وی گفت: شورای نگهبان چیزی در حدود 80 ایراد به لایحه بودجه 99 گرفت.
کدخدایی با اشاره به اینکه تعداد ایرادات ما نسبت به لایحه بودجه سال 99 نسبتا زیاد بود، گفت: این ایرادات دارای 19 بند و 80 مورد است که از این تعداد 8 فقره ایراد شرعی، 2 مورد مربوط به صندوق توسعه ملی،27 مورد دارای ابهام،6 مورد مربوط عدم مغایرت با سیاستهای کلی نظام،6 مورد عدم سقف یا ردیف و 22 مورد هم غیر بودجهای بود
اصلاحات جدید بودجه امروز بررسی میشود
کدخدایی تصریح کرد: امروز اصلاحات جدید انجام شده توسط مجلس را دوباره برای ما ارسال کردند و شورای نگهبان این اصلاحات را بررسی خواهد کرد.
سخنگوی شورای نگهبان در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: در لایحه بودجه، مشخص نبود که سقف افزایش حقوق تا چه اندازه باید باشد و در واقع این موضوع برای شورای نگهبان مورد ابهام بود که دوستان در مجلس این ابهام را متوجه شده و اصلاحات لازم را انجام دادهاند.
کدخدایی ادامه داد: اینکه مجلس یا کمیسیون تلفیق، بودجه را بررسی میکند، تاثیری بر نظرات شورای نگهبان ندارد، بلکه شورا در جلسات متعدد این ایرادات را بررسی و اعلام کرد و عموما ایرادات شورای نگهبان توسط مجلس تامین شده است.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که امروز بودجه با اصلاحات نهایی که انجام میشود، مسیر نهایی خود در جهت ابلاغ را طی کند.
کدخدایی درخصوص لایحه بودجه سال 1399 کل کشور گفت: لایحه بودجه که از طریق کمیسیون تلفیق برای شورای نگهبان ارسال شد، در جلسات متعدد این شورا مورد بررسی قرار گرفت که گاهی شورا روزانه سه نوبت برای بررسی بودجه، جلسه داشت.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان با بیان اینکه جلسهای با دوستان اعضای کمیسیون تلفیق داشتیم، اظهار داشت: روز گذشته نیز از ساعت 3 تا 8 شب، جلسه داشتیم و نظرات شورای نگهبان را اعلام کردیم.
وی افزود: اصلاحات مورد نظر شورای نگهبان بر روی لایحه بودجه انجام شده و به صورت غیر رسمی به شورا ارسال شده است. امیدواریم تا پایان وقت اداری امروز جمعبندی نهایی در مورد لایحه بودجه انجام شود تا مشکل در بودجه سال آینده بوجود نیاید.
کدخدایی راجع به ایرادات شورای نگهبان به لایحه بودجه 99، گفت: تعداد ایرادات نسبتاً زیاد بود و شورا در 19 بند چیزی در حدود 80 ایراد به لایحه بودجه را اعلام کرد. از این تعداد 8 فقره ایراد شرعی، 2 مورد مربوط به صندوق توسعه ملی، 27 مورد ابهام، 6 مورد مربوط به سیاستهای کلی، 6 مورد ایراد اصل 53 (عدم تعیین سقف یا ردیف) و 22 مورد اصل 52 (مصوبات غیر بودجهای) بود.
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه سه مورد از ایرادات لایحه بودجه درخصوص اصل 85 که در نظر اولیه این شورا به مجلس ارسال شده بود، توسط کمیسیون تلفیق اصلاح شد، ادامه داد: در جلسات بعدی که با اعضای کمیسیون تلفیق داشتیم تعداد اصلاحات صورت گرفته بر روی لایحه بودجه، نظر شورای نگهبان تأمین شد به جز چند مورد که عصر دیروز اصلاحات انجام و امروز برای شورای نگهبان ارسال گردید که سعی میکنیم تا پایان وقت اداری امروز لایحه بودجه را بررسی و برای مجلس ارسال کنیم.
اعضای کمیسیون تلفیق با هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص جلساتی داشتند
وی با بیان اینکه نظرات هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام برای شورای نگهبان ارسال شده بود که به مجلس شورای اسلامی نیز ارسال گردید، افزود: 7 مورد ایراد وجود داشت که این ایرادات نیز برای مجلس ارسال شد. اعضای کمیسیون تلفیق با هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص جلساتی را داشتند و نظرات آنها را نیز تأمین کردند و مصوبات مجلس اصلاح شد.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان در ادامه درباره بررسی صحت انتخابات در حوزههای انتخابی کل کشور، گفت: از 208 حوزه انتخابیه، صحت برگزاری انتخابات در 204 حوزه انتخابیه تأیید شد و 4 حوزه دیگر نیازمند ارسال بازرس بود که این کار انجام شد؛ که البته برخی مجدداً نیاز به ارسال بازرس دارد و این کار انجام خواهد شد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا شورای نگهبان با توجه به شرایط ویژه بررسی بودجه طبق روال عادی لایحه بودجه را مورد بررسی قرار داده یا به توازن و بیعدالتیهای موجود در بودجه رسیدگی خواهد کرد؟ گفت: آنچه در رسیدگی به بودجه از سوی مقام معظم رهبری اذن داده شده بود، مربوط به خود مجلس است. شورای نگهبان با دقت کافی و مانند همه مصوبات بودجه نظرش را اعلام کرد. ما حدود 80 ایراد را به بودجه داشتیم که چند مورد مربوط به حقوق مردم بود که مشخصاً نسبت به آنها اعلامنظر و ایراد گرفته شد و کمیسیون تلفیق نیز اصلاح کرد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره رد مصوبه واردات خودروهای خارجی از سوی شورای نگهبان گفت: این مصوبه مستقل نبود بلکه در دل مصوبه بودجه 99 بود و یکی از بندهای آن اجازه واردات خودروهای خارجی داده میشد و اعضای شورای نگهبان با عنایت به سیاستهای کلی، این بند را مغایر سیاستهای کلی که مربوط به حمایت از تولید داخلی بود، دانستند و مورد ایراد شورا قرار گرفت و بعد از ایراد شورای نگهبان، کمیسیون تلفیق آن را حذف کرد.
انشاالله در مجلس یازدهم شاهد اصلاح قانون انتخابات باشیم
کدخدایی در پاسخ به سؤالی مبنی بر پیگیری پرونده فسادهای مالی برخی نمایندگان در جریان انتخابات، اظهار داشت: متأسفانه قانون انتخابات در این بخش اصلاح نشد و شورای نگهبان همکاریهای زیادی در این بخش داشت.
وی افزود: ظرفیت شورای نگهبان برای اصلاح قانون انتخابات در مجلس آینده نیز در اختیار نمایندگان قرار خواهد گرفت. انشاالله در مجلس یازدهم شاهد اصلاح قانون انتخابات باشیم.
کدخدایی همچنین درباره ایراد شورای نگهبان به مصوبه بودجه افزایش حقوق کارمندان، گفت: بودجه در این زمینه دو بند داشت. یکی خود بند بود که دولت اصلاح کرده بود و بند الحاقی هم داشت که نمایندگان مجلس در مجلس آن را الحاق کرده بودند و تناقضی ایجاد کرده بود و مشخص نبود که این سقف افزایش تا چه اندازه است. ایراد شورای نگهبان به عنوان یک ابهام ارائه شد و دوستان مجلس آن را متوجه شدند و اصلاح کردند و نسبت به کارکنانی که سقف دریافتی آنها پایین است الان بین 50 تا 80 درصد افزایش حقوق خواهند داشت.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه به گفته برخی نمایندگان، امسال نیز مثل سالهای قبل بودجه شرکتهای دولتی به صورت کامل در کمیسیون تلفیق بررسی نشده است، گفت: امیدواریم در سال آینده گامبهگام بودجه شرکتهای دولتی به سمت شفافیتهای بیشتر حرکت کند.
وی با بیان اینکه در بودجه سال 99 نیز دو بند وجود داشت که ناظر بر شفافیت بودجه شرکتهای دولتی بود، تأکید کرد: اینها مواردی است که بعد از ایرادات شورای نگهبان حاصل شده و امیدواریم برای سالهای آینده شاهد شفافیت بیشتر در بودجه شرکتهای دولتی باشیم.
اذن مقام معظم رهبری منطبق بر شرایط قانون اساسی بوده و مشکلی نیست
قائم مقام دبیر شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا بررسی بودجه سال 99 در کمیسیون تلفیق تأثیری در روند بررسی شورای نگهبان داشته است؟ گفت: من در مصاحبهای از این اقدام و روشی که منطبق بر قانون اساسی و احکام قانون اساسی است دفاع کردم و از این جهت مشکلی نیست.
وی تأکید کرد: اذن مقام معظم رهبری منطبق بر شرایط قانون اساسی بوده و مشکلی نیست. با توجه به شرایط ضروری که رخ داده ناچار بودند که آقایان در مجلس از روش میان بری استفاده کنند و نیازمند حکم حکومتی بود.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: اینکه بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق و یا مجلس مطلوبتر است؟ باید بگویم طبیعتاً در شرایط عادی در مجلس بهتر است، ولی تأثیری در نظرات شورای نگهبان نداشت و آن اذن منحصر به مراحل رسیدگی به مجلس بود و ارتباطی با شورا نداشت و ایرادات را گفتیم و کمیسیون تلفیق آن را پذیرفت و نظر شورای نگهبان نیز تأمین شده است.
وی در پاسخ به سوالی در رابطه با نظر شورای نگهبان درباره مالیات بر خانههای خالی گفت: به صورت مطلق وضعیت مالیات نسبت به خانههای خالی وجود داشت؛ نه نسبت به افرادی که ممکن است احتکار داشته باشند و بخواهند خانههای خالی را اجاره ندهند و یا به فروش نرسانند. ایراد شرعی در این زمینه وجود داشت که اگر کسی برای خودش یک منزل داشته باشد و منزل اضافی برای بستگان و فرزندان داشته باشد آیا آن هم باید مالیات دهد و دفاع از حقوق مردم بود و نظر فقهای ما هم بود که خوشبختانه مجلس آن را اصلاح کرد و نسبت به بخشی که مربوط به أخذ مالیات از خانههای خالی بود، شورای نگهبان ایرادی نداشت و این بند در بودجه با اصلاحی که بوجود آمده باقی است و برای سال آینده اجرا خواهد شد.
کدخدایی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه شورای نگهبان در سال جاری قبل و بعد از انتخابات یازدهم دوره مجلس شورای اسلامی با مشکلات، انتقادات و اتهاماتی از سوی برخی افراد و جناحها روبهرو بوده، این شورا برای هرچه بهتر برگزار کردن مرحله دوم انتخابات و کاهش انتقادات چه تدابیری اندیشیده است؟ گفت: مرحله دوم انتخابات، ادامه مرحله اول است و فقط برگزاری انتخابات است و با توجه به شرایط کشور و پیشنهاد وزیر کشور زمان برگزاری مرحله دوم انتخابات از 29 فروردین به 21 شهریور منتقل شد و امیدواریم که همه مردم در صحت و سلامت باشند و آن موقع انتخابات را در حوزههایی که باقی مانده برگزار کنیم.
وی افزود: تهمت و افتراهای زیادی نسبت به شورای نگهبان وارد میشود که بسیاری از اینها میتواند با اصلاح قانون برطرف شود، بنده اخیراً در دفاع از مقامات و رویههایی که در قانون اساسی معتبر و لازمالاجراست، صحبتی درباره جایگاه مقامات در قانون اساسی را مطرح کردم که برخی از نمایندگان به آن اعتراض کردند که این افراد عجله کردند و به مطالب بنده دقت نکردند و دیروز یکباره همه اهل مصاحبه شدند و بیشترین کارشان این بود که پاسخ بنده را بدهند که باید بگویم صحبتهای بنده در دفاع از روند قانونگذاری و جایگاه مجلس بود که امیدوارم این دوستان صحبتهای خود را اصلاح کنند. خبرگزاریها نیز با شفافسازی تأمل بیشتری در انعکاس مطالب داشته باشند و امیدواریم این مطالبه را داشته باشند که قانون انتخابات اصلاح شود تا بسیاری از این مسائل و مشکلات برطرف گردد.
کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شیوع ویروس کرونا چه تأثیری در برگزاری جلسات شورای نگهبان برای بررسی بودجه 99 داشت، گفت: شورای نگهبان به وظایف خود به صورت کامل عمل کرد و تمام تلاش ما این بود که وقفهای در کار ایجاد نشود و جلسات ما با حضور اکثریت اعضاء برگزار شد و برخی از اعضا نیز از طریق ویدئو کنفرانس با ما در ارتباط بودند.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: ما جلسات فشرده خود را برای بررسی بودجه سال آینده برگزار کردهایم و نظر خود را در موعد قانونی اعلام کردیم و انشاءالله با اصلاحاتی که باید در بودجه انجام شود، بودجه سال آینده مراحل نهایی خود را امروز طی کند.
مجلس یازدهم حد نصاب لازم را برای آغاز کار دارد
کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه برخی از نمایندگان مجلس یازدهم انتخاب نشدهاند، آیا مشکلی برای تشکیل مجلس جدید پیش خواهد آمد، اظهار داشت: مجلس یازدهم حد نصاب لازم را برای آغاز کار دارد و صرفاً 11 نفر از کاندیداها باید در انتخابات مرحله دوم انتخاب شوند و دو نفر از منتخبان هم متأسفانه فوت شدند که با احتساب این تعداد در کل 13 کرسی مجلس یازدهم فعلاً مشخص نشده و این مسئله تأثیری در شکل گیری مجلس ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: برای انتخابات مرحله دوم مجلس شورای اسلامی نیازی به بررسی مجدد صلاحیت کاندیداهای انتخابات نیست، اما انتخابات میاندورهای مانند انتخابات اصلی است و نیاز است که صلاحیت کاندیداها مورد بررسی قرار گیرد.
کدخدایی با بیان اینکه انتخابات میاندورهای بر اساس قانون با هر انتخابات سراسری برگزار میشود، گفت: بر این اساس در دو حوزه انتخابیه تهران و آستانه اشرفیه، انتخابات میان دورهای خواهیم داشت که با انتخابات ریاست جمهوری برگزار خواهد شد، اما انتخاب 11 نفری که به مرحله دوم رفتهاند، 21 شهریور برگزار میشود.
13 نماینده هنوز تعیین نشدهاند
وی بیان کرد: از مجموع 208 حوزه انتخابیه، صحت 204 حوزه اعلام شده و 4 حوزه نیاز به اعزام بازرس بود که بازرس هم اعزام شده و هر وقت به نتیجه برسیم، نتایج را اعلام خواهیم کرد.
وی افزود: از 290 نماینده، 13 نماینده هنوز تعیین نشدهاند که این یعنی مجلس حدنصاب لازم را دارد.
کدخدایی گفت: مرحله دوم انتخابات، ادامه مرحله اول است یعنی فردی که باید حد نصاب لازم را داشته باشد، نداشته و باید در دور دوم انتخابات دوباره انتخابات برگزار شود و افراد با هم رقابت کنند.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: طبیعتا انتخابات برای حوزه های انتخابیه تهران و آستانه اشرفیه که نمایندگان منتخب این حوزهها فوت کردهاند، در انتخابات سراسری آینده برگزار میشود اما 11 حوزهای که انتخابات میان دوره ای باید برای آنها برگزار شود، در سال جدید این انتخاباتشان برگزار خواهد شد.
ادامه دارد...
دیدگاه تان را بنویسید