داوود عامری، دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی:
نظام غرب با آسیبهای جدی و پیچیده بیعدالتی روبهروست
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی، بیعدالتی را یکی از دلایل وضعیت کنونی در ایالات متحده دانست و گفت: دلیل سرایت این شعارها از آمریکا به اروپا و کپیبرداری از آن در دیگر کشورهای غربی این است که کل نظام غرب با آسیبهای جدی و پیچیده ناشی از بیعدالتی روبهروست.
اعتمادآنلاین| داوود عامری، دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی بیان کرد: اعتراضات آمریکا ریشه در بی عدالتی تاریخی در این کشور دارد و گرچه نارضایتیها در این کشور ابعاد مختلفی دارد اما تبعیض نژادی و آپارتاید یکی از ریشههای این وضعیت است.
وی با بیان اینکه آمریکا سالهاست در پوشش نوعی دموکراسیگرایی و حقوق بشر تبلیغاتی، مسائل درونی جامعه خودش را پنهان کرده، تصریح کرد: مرگ جرج فلوید سیاهپوست آمریکایی به دست پلیس این کشور از چهره درونی آمریکا پرده برداشت و این حادثه عمق فاجعه را در ایالات متحده به مردم جهان نشان داد.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی، بیعدالتی را یکی از دلایل وضعیت کنونی در ایالات متحده دانست و افزود: دلیل سرایت این شعارها از آمریکا به اروپا و کپیبرداری از آن در دیگر کشورهای غربی این است که کل نظام غرب با آسیبهای جدی و پیچیده ناشی از بیعدالتی روبهروست.
عامری تصریح کرد: هنوز در بعضی دانشگاههای اروپا و آمریکا مظاهر بردهداری تبلیغ میشود و هنوز مجسمه بردهداران بزرگ در این کشورها سرپاست که خود نشان میدهد چقدر مشکلات عمیق و ریشه دار است.
وی با بیان اینکه مرگ فلوید یک مرگ نمادین بود، خاطرنشان کرد: عدالت گمشده گفتمان بشریت است و تحقیقات انجام شده در مطالعات فرهنگی به خوبی غفلت همه ملتها از این موضوع را نشان میدهد.
این کارشناس مسائل بینالمللی تصریح کرد: عدالت یکی از مفاهیم ارزشمند انسانی است که در آموزههای دینی همه ادیان و ملل بوده و متاسفانه منافع قدرتهای بزرگ این خواست بشری را به حاشیه برده است و جوامع بشری را دچار آسیب جدی کرده است.
عامری، عدالتخواهی را نیاز بشر امروز در همه عرصههای سیاسی اقتصادی و اجتماعی ارزیابی کرد و گفت: بشر بیدارتر و آگاه تر شده و هر وقت فرصت می کند تا مطالباتش را بگوید پرچم عدالتخواهی برمیدارد.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی، جامعه آمریکا را جامعهای فاقد صلح عادلانه ارزیابی کرد و افزود: بسیاری از دولتمردان آمریکا فکر میکردند که در جامعهای آرام و بدون مساله زندگی میکنند اما حوادثی مثل مرگ جورج فلوید نشان میدهد که این جوامع با چه مشکلات بزرگی روبهرو هستند.
عامری با اشاره به جایگاه صلح در گفتمان اسلامی گفت: در گفتمان اسلامی صلح معتقدیم صلح باید توام با عدالت باشد و اگر صلح ریشه در عدالت نداشته باشد اساسا صلح پایدار نخواهد بود.
غرب دنبال آرامسازی و صلح منفی است
وی با بیان اینکه در بعضی محافل آکادمیک از این نوع صلح به عنوان آرامسازی و صلح منفی نام میبرند، گفت: غرب امروزه صلح پایدار را تبلیغ میکند ولی همواره به دنبال آرام سازی بوده نه به دنبال اصلاح امور و عدالت که نتیجهاش صلح واقعی است.
این کارشناس مسائل حقوق بشر گفت: صلح واقعی صلحی است که در تعالیم الهی انبیای مختلف بوده و در گفتمان صلح اسلامی به آن توجه داریم و صلح اسلامی صلح عادلانه است.
عامری خاطرنشان کرد: نزدیک به دو دهه است که در مجمع جهانی صلح اسلامی گفتمان صلح منفی یا اساسا آرام سازی که غرب دنبال آن است را نقد کردهایم و با محافل آکادمیک جهان مرتب در تماس بوده و تلاش کردهایم این حوزه گفتمانی را به نخبگان جهان معرفی کنیم و این اصلاح را در محافل علمی جهان جا بیاندازیم.
وی به استقبال محافل صلح جهانی از صلح عادلانه پیشنهادی مجمع جهانی صلح اسلامی اشاره کرد و گفت: کتاب «ائتلاف جهانی علیه تروریسم برای صلح عادلانه» از انتشارات این مجمع در حداقل 24 کشور که عمدتا کشورهای اروپایی و آمریکایی هستند به عنوان ماخذ علمی همواره مورد رجوع محققان بوده است.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی درباره دلایل استقبال نخبگان غربی و مردم این جوامع از ابتکار این مجمع یعنی صلح عادلانه گفت: اگر می بینیم در اکثر تظاهراتهای آمریکا و اروپا بر این موضوع تاکید میشود به خاطر این است که این لایه از اندیشه از جامعه نخبگی به مردم عادی هم منتقل شده و اگر این موضوع به یک خواست و گفتمان عمومی تبدیل شود می تواند تحولات زیادی را به ارمغان بیاورد.
عامری به برگزاری کنفرانسهای مشترک با مشارکت نخبگان با موضوع صلح عادلانه در کشورهای مختلف آسیایی، اروپایی و آمریکایی اشاره کرد و گفت: معتقدیم صلح مبتنی بر عدالت یا عدالتی که نتیجه آن صلح باشد عملا می تواند گرهگشای بسیاری از مسائل دنیا باشد.
وی، شعارهای عدالتخواهانه مردم آمریکا را یادآور شد و گفت: این شعارها بیانگر نوعی مطالبه و خواست بشری هستند و باید آنرا تقویت و کمک کرد تا در جوامع مختلف تبیین و تکثیر شود.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی به رویکرد دوگانه برخی رسانهها و نهادهای حقوق بشری جهان در خصوص مرگ جرج فلوید اشاره کرد و افزود: استانداردهای دوگانه را همواره از غرب شاهد بودهایم و تعجب آور نیست و استثناگرایی یکی از ویژگیهای آمریکاییها و بعضی از کشورهای اروپایی است.
عامری با بیان اینکه بخش عمدهای از رسانههای پرطرفدار تحت نفوذ جبهه رسانهای صهیونیسم جهانی هستند، گفت: این موج بیداری که بین ملل و جوامع مختلف اتفاق افتاده منافع صهیونیسم را مورد خطر قرار داده و این جریان تلاش میکند مانع از این شود که این اعتراضات به یک گفتمان پایدار در جوامع غربی تبدیل شود.
وی تصریح کرد: اکثر محافل مدیریتی پشت صحنه به دنبال این هستند که ابتدا این جریان را آرام و بعد آن را خاموش و منحرف کنند که این مدل رفتاری غرب در برخورد با همه جریانهای مدنی و اجتماعی است.
این کارشناس ارشد مسائل بینالملل به استفاده مردم از رسانههای مجازی و همین طور حمایت رسانههای کوچک از اعتراضات مدنی مردم در جوامع غربی اشاره کرد و گفت: گرچه جبهه رسانهای صهیونیسم نگذاشت آنچنان که باید این تظاهراتها دیده شود اما رسانهها و خبرنگاران آزاده دنیا و جریان نخبگی ارزشمندی که در جامعه ای رسانه ای دنیا حضور دارند حلقهها را باز کردند و شاهد حضور نسلی از خبرنگاران و رسانههایی هستیم که خطر میکنند و مطالبات اصلی جهان و جوامع مختلف را مطرح میکنند.
عامری درباره دلایل سکوت نهادهای حقوق بشری جهانی در قبال نقض حقوق بشر در غرب، تصریح کرد: منابع مالی این نهادها را قدرتها تامین می کنند تا جایی که دبیر کل سازمان ملل در دورهای اعلام کرد که فلان کشور در قبال مبلغ کلانی پول درخواست مسکوت گذاشتن موضوعی داشته است که این موضوع به این معناست که با پول بخشی از تصمیمات سازمان ملل و دیگر نهادها قابل خریدوفروش است.
وی با تقدیر از بخشی از جامعه نخبگان و نهادهای حقوق بشری دنیا که در قبال مرگ جرج فوید موضع مستقلی اتخاذ کردند، خاطرنشان کرد: نهادهای حقوق بشری تحت فشار و زیر نفوذ هستند و نمیتوانند آزادانه عمل کنند اما امید ما به جریانهای پویای مردمی است و ما باید امیدوار باشیم که جریان نخبگی در دنیا و سازمانهای مردمنهاد بتوانند به رسالت و وظیفه خود عمل کنند و شاهد تحولات خوبی در آینده در جهان باشیم.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی از اعتراضات اخیر تحت عنوان آغازی برای تبدیل بیداری ملتهای دنیا به خیزش یاد کرد و گفت: این یک آغاز است و ما احساس می کنیم بیداری بین ملتها به یک خیزش تبدیل شده و این جای امیدواری دارد.
عامری با بیان اینکه شاهد افول آمریکا و ارزشهای نظام سرمایه داری در دنیا هستیم، گفت: نظام سرمایهداری و نظام سلطه همواره تلاش کرده جلوی این افول و فرسایش را بگیرد و با آن مقابله کند یا با مکملها و پیشرانهایی آنرا سرپا نگه دارد اما به هر حال مولفههای مختلفی امروز در دنیا وجود دارد که به ما نوید میدهد که اساسا این نظام ارزشی رو به افول است.
اندیشه تغییر در جامعه غرب در حال رشد است
وی، ارزشهای لیبرال دموکراسی را در دنیا کنونی دارای پایگاه مردمی ندانست و تصریح کرد: وقتی می گوییم رو به افول است یعنی شاهد رشد جریانی هستیم که به تغییر ارزشها در عرصه بینالملل فکر میکند و ارزشهای لیبرال دموکراسی در حال از دست دادن پایگاه مردمی خود است.
این کارشناس مسائل حقوق بشری خواستار تلاش برای آگاهسازی دنیا نسبت به خطر بی عدالتی برای آینده بشری شد و گفت: تحولات اخیر یکی از موقعیتهای فوق العادهای است که باید تلاش کنیم مطالعات فرهنگی بین ملتها را افزایش دهیم.
عامری تصریح کرد: نقشه جهان در حوزههای مختلف علمی فرهنگی اجتماعی دانشی و حتی مطالبات اجتماعی و عمومی در حال تغییر است و نشان دهنده بروز تغییرات اساسیتر در حوزه ساختارهای جهانی است.
وی به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص عبور بشر از یک پیچ تاریخی اشاره کرد و گفت: زمانی مقام معظم رهبری از پیچ تاریخی صحبت کردند که شاید آن موقع تغییرات و تحولات جهان تا این میزان مشهود نبود ولی امروز اگر ما به دقت نگاه کنیم متوجه می شویم دنیا در جهات مختلف در حال تغییرات اساسی است.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی تصریح کرد: وظیفه ما در جمهوری اسلامی به خصوص جامعه نخبگی و سازمانهای فرهنگی این است که در حوزه مطالعات بین فرهنگی بررسی های دقیق کنیم و نگرشهای آینده ساز تعریف کنیم.
عامری گفت: مقام معظم رهبری در تعریف گام دوم انقلاب به تمدن نوین اسلامی اشاره کرد و این یکی از جاهایی است که ملت بزرگ ایران که ملتی فرهنگساز و صاحب تمدن است اگر به وظیفه و رسالت خود به خوبی عمل کند در کنار دیگر مسلمانان میتواند اقدامات سعادتبخش و بشردوستانهای را برای جهان انجام دهد و در این مسیر راهگشا باشد.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید