کد خبر: 413480
|
۱۳۹۹/۰۳/۳۱ ۱۶:۱۳:۲۷
| |

اگر الان اجازه بازرسی بدهیم، بعدها درخواست 50 هزار بازدید می‌دهند

تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی درباره نشست شورای حکام و صدور قطعنامه علیه ایران با توجه به ادعاهای واهی اسرائیل علیه ایران گفت: اگر صداقت کافی از سوی آژانس وجود داشته باشد و یا نیت واقعی، کشف حقیقت باشد در آن صورت آژانس، دو راه‌حل خواهد داشت.

اگر الان اجازه بازرسی بدهیم، بعدها درخواست 50 هزار بازدید می‌دهند
کد خبر: 413480
|
۱۳۹۹/۰۳/۳۱ ۱۶:۱۳:۲۷

اعتمادآنلاین| «دیاکو حسینی»، تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، درباره نشست شورای حکام و صدور قطعنامه علیه ایران با توجه به ادعاهای واهی اسرائیل علیه ایران گفت: آنچه در این جا مطرح است دلیل آژانس بوده و این جلسه هم برای آن منظور، تشکیل شده است. همچنین گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر اسناد جاسوسی ادعا شده اسرائیل متکی است که در اختیار آژانس قرار داده شده و تحت فشار آمریکا، این اسناد به موضوع بررسی‌های آژانس تبدیل شده است. طبیعتا هیچ‌گاه در مقررات و عرف جاری در نحوه بازرسی‌های آژانس مرسوم نبوده است که بازرسی‌ها و انتظار برای بازرسی‌ها از سایت‌های مختلف بر مبنای اسناد جاسوسی شکل گرفته باشد.

او افزود: ایران نیز به این دلیل که این اسناد و این نحوه برخورد را به رسمیت نمی‌شناسد طبیعی است گزارش‌ها و درخواست‌های مبتنی بر آن به ویژه براساس برخی ادعاها را نتواند، بپذیرد. اسرائیل ادعا می‌کند حدود 50 هزار سند را در ارتباط با فعالیت‌های گذشته هسته‌ای ایران دزیده و آنها را در اختیار آژانس قرار داده است. اگر قرار است ایران به آژانس، اجازه بازرسی این دو سایت مطرح‌شده را بدهد ابتدا به این معناست که این رفتار و این ادعا را به رسمیت شناخته‌ که طبیعتا قابل پذیرش نیست. دوم اینکه ممکن است ایران در معرض 50 هزار بازدید دیگر نیز قرار گیرد و این منطقی نیست که ما تا این حد دسترسی را فراهم کنیم آن هم بر مبنای اسناد ادعا شده از سوی اسرائیل که به نوعی دشمن ایران است.

این تحلیلگر مسائل بین‌المللی ادامه داد: از این رو چون این اقدام یک روال مرسوم نیست طبیعی است ایران به رغم بیشترین میزان همکاری با آژانس و پذیرش بازرسی‌های فراتر از چارچوب‌های عادی براساس پروتکل‌های الحاقی، اما در عین حال نمی‌تواند این موضوع را بپذیرد. از سوی دیگر، سایر کشورها نیز متوجه استدلال ایران هستند اما فشارهای اسرائیل و آمریکا به حدی گسترده است که در حال حاضر شاهد آن هستیم و حتی در جلسه شورای حکام، از گزارشی براساس اسناد ادعایی اسرائیل رونمایی‌ می‌شود.

دیاکو حسینی عنوان کرد: البته در عین حال اگر منطق حکمفرما باشد شاید امکان اجازه دادن به آژانس در ارتباط با این دو سایت مقدور باشد مشروط به اینکه چنین مجوزی از سوی ایران در آینده، ابتدا به معنای به رسمیت شناختن ادعای اسرائیل درباره سرقت اسناد تفسیر نشود. دوم اینکه به عنوان مجوزی برای سایر درخواست‌‎های آژانس براساس همان اسناد ادعا شده تلقی نشود.


او تاکید کرد: بنابراین اگر چنین توافقی شکل گیرد این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک، ایران با آژانس برای بازرسی در این دو سایت مشخص اجازه لازم را بدهد.

او در پاسخ به این سوال که آیا آژانس در صورت وجود چنین توافقی، براساس فشارهای آمریکا و اسرائیل به آن پایبند خواهد بود یا خیر، تصریح کرد: اگر صداقت کافی از سوی آژانس وجود داشته باشد و یا نیت واقعی، کشف حقیقت باشد در آن صورت آژانس، دو راه‌حل خواهد داشت؛ یا این پیشنهاد ایران را که در نوع خود منصفانه است بپذیرد و در صورت ابطال فرضیاتی که اسرائیل ادعا کرده است، از درخواست بازرسی سایر مکان‌ها و سایت‌هایی که مرتبط با آن اسناد است چشم‌پوشی کند در آن صورت، آن راه‌حل، راه‌حل عاقلانه‌ای است.

حسینی به راه‌حل دوم پیش روی آژانس اشاره کرد و گفت: راه‌حل دوم این است که آژانس بدون هیچ‌گونه مجوزی از طرف ایران روبرو شود و ایران اجازه حتی بازرسی یکی، دو سایت را ندهد که این وضعیت بسیار بدتری هم برای آژانس و هم برای وضعیت آینده پرونده ایران در شورای حکام بوده که ممکن است رخ دهد. از این رو اگر آژانس و مسئولان مرتبط با آن، صداقت کافی و عقلانیت لازم را داشته باشند، پیشنهاد احتمالی که در حال حاضر در حد گمانه زنی است و قطعیت ندارد را خواهند پذیرفت.

منبع: برنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها