کد خبر: 417910
|
۱۳۹۹/۰۴/۲۲ ۰۶:۳۰:۰۰
| |

فریدون مجلسی، ‌دیپلمات پیشین، در گفت‌وگو با «اعتماد‌آنلاین»:

قرارداد ایران و چین| مراقب بدعهدی احتمالی چینی‌ها باشیم

فریدون مجلسی گفت‌: چین در همکاری‌ای که با کشورهای کنیا، سری‌لانکا و پاکستان دارد، سابقه خوبی از خود نشان نداده است؛ یعنی آنها کشورها را بدهکار و از موقعیت متزلزل طرف‌های قرارداد با سوءاستفاده امتیازهای فوق قرارداد را طلب می‌کنند. البته درباره ایران بعید است این کار امکان‌پذیر باشد.

قرارداد ایران و چین| مراقب بدعهدی احتمالی چینی‌ها باشیم
کد خبر: 417910
|
۱۳۹۹/۰۴/۲۲ ۰۶:۳۰:۰۰

اعتمادآنلاین| قرارداد ایران و چین ین روزها بستر تحلیل‌های زیادی مبنی بر موافقت و مخالفت با این قرارداد 25 ساله را به وجود آورده است. گروهی قرارداد ایران و چین را با توجه به شرایط موثر می‌دانند و البته دسته‌ای هم بر این باورند که قرارداد ایران و چین به طور یک‌جانبه منافع چین را در بر می‌گیرد.

فریدون مجلسی، ‌دیپلمات پیشین، در گفت‌وگو با اعتماد‌آنلاین در‌باره قرارداد ایران و چین اظهار داشت: معمولاً درباره موضوعی که اطلاعات دقیق نداشته باشم، قضاوت دقیقی نمی‌کنم. اما قرارداد ایران و چین در شرایطی منعقد شده که تمام راه‌های اقتصادی‌تجاری دنیا به روی ایران بسته است. این قرارداد به شرطی خوب است که صرفاً به همکاری‌های اقتصادی، صنعتی و تولیدی ربط داشته باشد. چون چین تنها کشوری است که روابط تجاری‌اش با ایران را به طور جدی حفظ کرده است.

او در ادامه گفت: نکته ابهام‌زا این است که خود چین هم تحت تحریم آمریکایی‌ها قرار دارد و به همین دلیل رابطه بانکی ما با چینی‌ها قطع شده است تا این شائبه به وجود بیاید که در این قرارداد، شاید اراده‌هایی غیر از اقتصادی و تجاری در نظر گرفته شده است. چنین مساله‌ای است که آدم را به یاد قراردادهای قاجاریه می‌اندازد، با این توضیح که چنین کاری در قرن بیست‌ویکم پذیرفتنی نیست.

مجلسی تصریح کرد: همچنین درباره این قرارداد به دلیل مدت طولانی آن، می‌توان ندیده و نخوانده از چند جهت آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. اول اینکه آیا این قرارداد انحصاری است و قرار است همکاری با کشورهای دیگر را نقض کند یا نه؟ دوم اینکه با توجه به اینکه چینی‌ها می‌دانند ایران فقط می‌تواند با آنها وارد مناسبات اقتصادی شود برای خودشان مزیت‌هایی در نظر گرفته‌اند تا از موقعیت فعلی سودجویی کنند؟‌

او اضافه کرد: مساله دیگر هم این است که چین در همکاری‌ای که با کشورهای کنیا، سری‌لانکا و پاکستان دارد، سابقه خوبی از خود نشان نداده است؛ یعنی آنها کشورها را بدهکار و از موقعیت متزلزل طرف‌های قرارداد با سوءاستفاده امتیازهای فوق قرارداد را طلب می‌کنند. البته درباره ایران بعید است این کار امکان‌پذیر باشد، چون ایرانی‌ها اگر پول هم نداشته باشند،‌ می‌توانند اعتبارات غیرنفتی خود را در اختیار چین بگذارند.

مجلسی توضیح داد: مشکل ایران این است که به دلیل قرار گرفتن در شرایط تحریم، در انتخاب شریک تجاری دستش بسته است. در واقع اگر تحریم نبودیم، کشورها برای شراکت با ایران مجبور بودند با یکدیگر رقابت کنند و در نتیجه فضا برای امتیازخواهی ایران مهیا می‌شد.

فریدون مجلسی در پایان گفت: تا زمانی که در فضای غیررقابتی و از سر ناچاری با کشورها همکاری می‌کنیم، باید بپذیریم که منافع‌مان به هدر خواهد رفت. پس دوباره این مساله طرح می‌شود که ای کاش سیاست‌خارجی‌مان تنازع دائمی با نظام بین‌الملل را به گونه‌ای مدیریت کند که مجبور به تحمل این همه فشار نباشیم. در پایان تاکید می‌کنم، باید مراقب بدعهدی احتمالی چینی‌ها باشیم.

چکیده گفت‌وگو با فریدون مجلسی

-فضای غیررقابتی تجاری منافع‌مان را هدر خواهد داد

-تمام راه‌های اقتصادی‌تجاری دنیا به روی ایران بسته است

-چین سابقه بدعهدی در قراردادهای بین‌المللی دارد

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    خواندنی ها