محمد توسلی، دبیرکل نهضت آزادی ایران، در گفتوگوی ویدئویی با «اعتمادآنلاین» توضیح داد:
علت انتخاب مهندس بازرگان به عنوان نخستوزیر دولت موقت به روایت دبیرکل نهضت آزادی
محمد توسلی، دبیرکل نهضت آزادی ایران، در مورد پذیرش نخستوزیری از سوی مهندس بازرگان گفت: اگر مهندس بازرگان نمیپذیرفت، با توجه به اینکه حزب توده از قبل با تمام سازمانشان آمده بودند، مجاهدین خلق با تمام سازمان و امکانات نظامی که داشتند و طیف چپ که وجود داشتند، از هر فرد دیگری که انتخاب میشد تبعیت نمیکردند و سرنوشت انقلاب ما بدتر از شرایط افغانستان و هرجومرجی که آنجا به وجود آمد، میشد.
اعتمادآنلاین| محمد توسلی، دبیرکل نهضت آزادی ایران، در گفتوگو با اعتمادآنلاین در مورد پذیرش نخستوزیری از سوی مهندس بازرگان گفت: اگر مهندس بازرگان نمیپذیرفت، با توجه به اینکه حزب توده از قبل با تمام سازمانشان آمده بودند، مجاهدین خلق با تمام سازمان و امکانات نظامی که داشتند و طیف چپ که وجود داشتند، از هر فرد دیگری که انتخاب میشد تبعیت نمیکردند و سرنوشت انقلاب ما بدتر از شرایط افغانستان و هرجومرجی که آنجا به وجود آمد، میشد.
بخشهایی از این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
وقتی به مهندس بازرگان پیشنهاد نخستوزیری شد، ایشان گفت امام حسین به شمر یک شب فرصت داد، به من یک روز فرصت بدهید این پیشنهاد را بررسی کنم
*چرا دولت آقای بازرگان اولاً انتخاب شد؟ آیا مرحوم امام خمینی به دنبال یک فرصتی بودند تا ایالات متحده و قدرتهای جهانی به نوعی نسبت به انقلاب ایران نگاهشان تلطیف شود و از قدرتهای جهانی فرصت بخرند، یک دولت یواشتری که تلاش میکردند به آمریکاییها بگویند: دست از حمایت شاه بردارید، به نوعی آمریکاکشی نکرده بودند، این دولت را انتخاب کرد؟
شورای انقلاب چرا مهندس بازرگان را انتخاب کرد؟ آیا اشخاص دیگری در میان نبودند؟ در اسناد تاریخی آمده افراد دیگری هم بودند، ولی اشخاص دیگری مثل آقای بنیصدر، آقای قطبزاده و امثالهم مطرح بودند، شورای انقلاب آنها را تایید نکرد.
در همان چهاردهم بهمن، در جلسهای که برگزار میشود به اتفاق آرا همه پیشنهاد میکنند که آقای مهندس بازرگان به عنوان نخستوزیر باشد. آقای مهندس بازرگان همانجا یک سوالی میپرسند؛ امام حسین به شمر یک شب فرصت داد، به من هم یک روز فرصت بدهید که در این زمینه بررسی کنم. گزارش میکنند که آقای خمینی لبخند میزند موافقت میکند. آقای مهندس بازرگان در خاطراتشان آوردند که چرا این درخواست را کردند. مرحوم طالقانی در این مشورت به ایشان میگوید، من با همصنفهای خودم آشنا هستم. شما با اینها نمیتوانید کار کنید، نپذیرید. مهندس بازرگان با شناختی که از شرایط انقلاب و شرایط مملکت و آن التهاباتی که در همان دوران وجود دارد، احساس مسئولیت تاریخی میکند. میگوید اگر من نپذیریم هیچکسی نیست بپذیرد و انجام این دوره انتقال از نظام استبداد سلطنتی به جمهوری اسلامی امکانپذیر نمیشود.
اگر مهندس بازرگان نخستوزیری را نمیپذیرفت، حزب توده، طیف چپ و مجاهدین خلق تبعیت نمیکردند و سرنوشت انقلاب بدتر از افغانستان میشد
من در مصاحبههایی به تفصیل این را توضیح دادم، میتوانید مراجعه کنید که اگر مهندس بازرگان نمیپذیرفت، با توجه به اینکه حزب توده از قبل با تمام سازمانشان آمده بودند، مجاهدین خلق با تمام سازمان و امکانات نظامی که داشتند و طیف چپ که وجود داشتند، از هر فرد دیگری که انتخاب میشد تبعیت نمیکردند و سرنوشت انقلاب ما بدتر از شرایط افغانستان و هرجومرجی که آنجا به وجود آمد، میشد.
مهندس بازرگان میدید اگر او مسئولیت نپذیرد در آینده پیش وجدان خود و خدا و تاریخ نمیتواند پاسخگو باشد
*یعنی علت انتخاب مرحوم مهندس بازرگان به دلیل وجیهالمله بودن ایشان بود؟
به دلیل، حالا، جایگاه [ایشان بود] و تعاملی که ایشان با روحانیت داشت پس مورد وثوق روحانیت بود. به عنوان یک استاد دانشگاه و به عنوان نیروی فعال سیاسی که از انقلاب مشروطه، بعد از شهریور 20 در عرصههای مختلف سیاسی اجتماعی وجود داشته مورد وثوق کنشگران اجتماعی و نیروهای ملی جامعه بودند.
در زندان و در دورانی که در زندان بودند و خاطراتی که همیشه گروههای چپ نقل میکنند به صداقت و امانت مهندس بازرگان و طالقانی و دکتر سحابی همه اعتراف دارند. مهندس بازرگان میدید اگر او مسئولیت نپذیرد در آینده پیش وجدان خود و خدا و تاریخ نمیتواند پاسخگو باشد.
*به همین جهت پیشنهاد و توصیه آیتالله طالقانی را گوش نکردند.
بنابراین آقای طالقانی با نگاه خودش مقطعی نگاه میکرد، اما مهندس بازرگان با آن نگاه راهبردیای که داشت این مسئولیت خطیر را پذیرفت، با آگاهی از مخاطراتی که این پذیرش دارد. خودشان هم در خاطراتشان به این اشاره کردند.
**مشروح این گفتوگو را اینجا ببینیم و بخوانیم.
دیدگاه تان را بنویسید