میرزایی نکو، نماینده سابق مجلس:
برای تحقق مطالبات مردم راهی جز تقویت نظام حزبی نداریم
نماینده سابق مردم فیروزکوه و دماوند با اشاره به تلاش دولت در لایحه جامع انتخابات جهت تقویت نظام حزبی گفت: برای تحقق مطالبات انباشته مردم در حوزههای مختلف راهی جز تقویت نظام حزبی در کشور نداریم و مجلس باید در این زمینه با اقدامات دولت همراه شود.
اعتمادآنلاین| قاسم میرزایی نکو، نماینده سابق مردم فیروزکوه و دماوند با اشاره به تلاش دولت در لایحه جامع انتخابات جهت تقویت نظام حزبی گفت: برای تحقق مطالبات انباشته مردم در حوزههای مختلف راهی جز تقویت نظام حزبی در کشور نداریم و مجلس باید در این زمینه با اقدامات دولت همراه شود.
تقویت نظام حکمرانی از دید بسیاری از اهالی سیاست بدون تقویت نظام حزبی امکانپذیر نیست. کادرسازی، پیگیری خواستههای مردم، رابط بین مردم و حکومت و آموزش سیاسی از کارویژههای مهم احزاب به شمار میآید که باعث تقویت نظامهای دموکراتیک و مبتنی بر آرای مردم میشود. از این رو در نظامهای سیاسی مدرن احزاب تقویت شده و در عرصه سیاسی نقش مهمی را برعهده دارند. اما با وجود به رسمیت شناخته شدن حق رای مردم در قانون اساسی جمهوری اسلامی و همچنین با وجود احزاب زیادی که از وزارت کشور مجوز فعالیت گرفتهاند در ایران احزاب هنوز نتوانستهاند جایگاه خود را پیدا کنند. همین امر باعث شده احزاب بیشتر همانند جبهه سیاسی عمل کرده و به صورت مقطعی و در آستانه انتخابات فعال شده و بعد از انتخابات دوباره کم فروغ شوند.
دولت با دغدغه تقویت احزاب در لایحه جامع انتخابات تلاش کرد لیستی رای دادن را تبدیل به قانون کند. ارائه فهرستهای انتخاباتی از سوی احزاب طبیعتا باعث گسترش فعالیت احزاب میشد. با این حال، هنوز لایحه جامع انتخابات در کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در دستور کار قرار نگرفته است. با توجه به جمیع شرایط، بسیاری میگویند در چند انتخابات آتی وضعیت بهتری برای احزاب نمیتوانیم متصور شویم.
برای بررسی دلایل اهمیت احزاب و راهکارهای تقویت نظام حزبی در کشور با «قاسم میرزایی نکو» نماینده مردم فیروزکوه و دماوند در مجلس دهم گفتوگو کردهایم.
ارائه طرحهای متعدد و مخالفت شورای نگهبان باعث شد مجلس دهم نتواند به لایحه جامع انتخابات رسیدگی کند
میرزایینیکو در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود طرح خواست نخبگان و احزاب در لایحه جامع انتخابات، این لایحه در مجلس دهم تعیین تکلیف نشد، گفت: لایحه جامع انتخابات زمانی به مجلس ارسال شد که مجلس دهم یک سال بیشتر فرصت نداشت. همزمان با این لایحه هم چند طرح از سوی گروههای مختلف نمایندگان در مورد استانی شدن انتخابات مجلس مطرح شد. با توجه به این همزمانی و نزدیک بودن انتخابات مجلس یازدهم، کمیسیون شوراها و امورداخلی مجلس تصمیم گرفت که طرح استانی شدن انتخابات مجلس در اولویت قرار گیرد.
وی ادامه داد: برای بررسی این طرح زمان زیادی صرف شد و اتفاقا آن بخشهایی را که در لایحه جامع انتخابات مربوط به انتخابات مجلس بودم استخراج کرده و در این طرح گنجاندیم. کارگروههای مختلف تشکیل شد و مرکز پژوهشهای مجلس هم کمک کرد تا طرح نهایی شده و به شورای نگهبان ارسال شد. اما در شورای نگهبان با معطلی مواجه شد و این شورا بیش از 20 ایراد به طرح استانی شدن انتخابات گرفت و کلا قانونی را که مجلس تصویب کرده بود زیر سوال برد و به مجلس برگرداند و این طرح هم به نتیجه نرسید.
میرزایی نکو تصریح کرد: بیش از چهار سال روی این لایحه کار کارشناسی انجام شده است، کمیتههای مختلفی همراه با کمیته سیاسی دولت به صورت مفصل روی آن کار کردهاند و مدتها هم تیم کارشناسی وزارت کشور درباره آن کار کرده و در نهایت به مجلس ارائه شده است، اما چون با قانون استانیشدن انتخابات همزمان شد، عملا زمان لازم برای ارائه آن به صحن فراهم نشد.
انعکاس دیدگاههای مردم در اداره کشور در گروی تقویت احزاب است
نماینده مجلس دهم با اشاره به ضعفهای فعالیت حزبی در کشور هم بیان داشت: دولت در لایحه جامع انتخابات با توجه به این ضعف تلاش کرد با گنجاندن بحث لیستی رای دادن در انتخابات به تقویت احزاب کمک کند. البته من معتقد بودم که باید در این لایحه تشکیل کمیته عالی انتخابات و همچنین نقش احزاب پرنگ تر دیده شود. از طرف دیگر عدم طرح بحث استانی شدن انتخابات مجلس را هم از ضعفهای جدی لایحه میدانم. با همه این نکات اما لایحه جامعه انتخابات از مهمترین لوایح دولت است که در صورت تصویب قدم مهمی در تقویت احزاب در کشور خواهد بود و به نظر من بررسی و تصویب این لایحه باید اولویت اصلی کمیسیون شوراها و امورداخلی مجلس یازدهم باشد.
وی ادامه داد: اگر میخواهیم به نظر و دیدگاههای مردم برای اداره مجموعههای مختلف فعال در کشور برگردیم، باید به سمتوسویی حرکت کنیم که مردم اثر رای دادن و انتخاب خود را لمس کنند و احزاب بهترین مسیر برای انتقال مطالبات مردم به ساختار سیاسی هستند. اما احزاب فعلی در کشور این کاویژه را نمیتوانند ایفاء کنند. اگر نقش احزاب و نهادهای مدنی را نبینیم مردم در انتخابات هم مشارکت نمیکنند و در نهایت بی تفاوت میشوند.
رعایت دقیق قوانین و عدم برخوردهای امنیتی، توجه به منابع مالی، شفافیت در فعالیت و امن کردن فضا برای فعالیت سیاسی از جمله مولفههای لازم و ضروری برای تقویت احزاب در ایران است.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید