چرا رعایت دیدگاههای کارشناسی در مجلس رای نیاورد؟
روز گذشته بررسی دو طرح در دستور کار نمایندگان مجلس بود که نتیجه آنها در حقیقت جهتگیری مجلس یازدهم و اهتمام نمایندگان نسبت به «کارشناسی» را نشان میدهد.
اعتمادآنلاین| دستور کار اول بررسی طرحی درباره اصلاح آییننامه داخلی مجلس بود که بر اساس آن در شیوه بررسی طرحها در مجلس تغییر و تحولاتی اساسی معطوف به کارشناسیتر شدن طرحها ایجاد میشد. مخلص کلام این طرح «کمیسیون محوری» در تدوین و بررسی طرحها بود. به این معنی که طرحها باید در کمیسیون اصطلاحاً چکشکاری شود و پیشنهادات نمایندگان از صحن علنی به کمیسیون تغییر مکان میداد. نکته قابل توجه اینکه چهرههای اقتصاددانی مثل محمدحسین حسینی بحرینی رئیس کمیسیون آییننامه و محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس طراح و بانی آن بودند که هر کدام چند دوره سابقه حضور در پارلمان را دارند و طرح یاد شده را نیز بر اساس تجارب موجود در مجلس و انتقاداتی که به ضعف بنیه کارشناسی در مجلس وجود داشته تهیه کردهاند.
دستور کار دیگر بهارستان اما بررسی کلیات طرح پرداخت یارانه به مردم برای تأمین کالاهای اساسی بود که در چند روز گذشته نمایندگان دولت تأمین منابع آن را ناممکن دانسته بودند. طرح اول در جلسه دیروز رد شد و طرح دوم تصویب.
پیش از این برخی کارشناسان و فعالان سیاسی تأکید داشتند که در همین مجلس نسبتاً یکدست اصولگرا هستند چهرهها و نمایندگانی که هم تجربه نمایندگی دارند و هم نگاه عقلانی و بهدور از هیجانات سیاسی به امور دارند. با این حال تعداد آنها زیاد نیست و شیوه کار آنها هم زیر سایه اکثریت نمایندگان تازهکار گم میشود و صدای آنها شنیده نمیشود.
صحن علنی دیروز مجلس در حقیقت مصداق و تعیین همین ادعا بود. این در حالی است که نمایندگان مجلس یازدهم تحول در مجلس را یکی از محورهای اصلی برنامههای خود اعلام کردهاند و حال در مواجهه با طرحی که ناظر بر تقویت بنیه کارشناسی در مجلس بود و راه را بر ارائه پیشنهادات فیالبداهه نمایندگان میبست، راه دیگری رفتند. محمدرضا پورابراهیمی در صحن علنی دیروز و در دفاع از این طرح یادآور شد که 95 درصد از پیشنهادات فیالبداهه نمایندگان در صحن رأی نمیآورد و فقط وقت مجلس را میگیرد و هزینه تحمیل میکند. با این همه اما اکثریت نمایندگان با این ادعا که طرح یاد شده اختیارات آنها را کم میکند به آن رأی مثبت ندادند.
در سوی دیگر اما نمایندگان به طرحی که به نظر میرسد وجوه زیادی برای تبلیغات و مانور مبنی بر دغدغه حل مشکلات مردم دارد رأی مثبت دادند. بدون توجه به استدلالهای دولت که در نهایت هم پیشبینی میشود با مخالفت یا ایرادهای شورای نگهبان هم روبه رو شود. آنچنان که طرح موسوم به ارائه قیر رایگان هم با ایرادات شورای نگهبان مواجه شد.
اینگونه است که میتوان همین جلسه دیروز مجلس را ملاکی برای جهتگیری اکثریت نمایندگان حاضر در مجلس یازدهم دانست. جهتی که به نظر میرسد بیشتر به سوی شعار و تبلیغ تمایل دارد تا کارشناسی.
منبع: روزنامه ایران
دیدگاه تان را بنویسید